Valikko
Politiikka    |   Lauantaivieras

Sisäministeri Risikko vaatii keskustelua pakolaiskiintiön nostosta – Samalla hän haluaa poistaa maailmasta sodat: ”Olisi hienoa, jos ei olisi sotia”

Sisäministeri Paula Risikon mukaan Suomen pakolaiskiintiötä pitää nostaa varovasti, varsinkin koska Italian paheneva siirtolaistilanne on edelleen täysin auki.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) lupaa, että pakolaiskiintiön nostaminen otetaan esille syksyn budjettiriihessä.

Risikko ehdotti keväällä, että kiintiötä nostettaisiin aiempien vuosien tasolle eli 1 050:een nykyisestä 750:stä.

Vaatimukset ovat voimistuneet riihen alla. Hallituspuo­lueista etenkin kokoomus ajaa voimallisesti pakolaiskiintiön nostoa. Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) olisi valmis nostamaan kiintiötä.

”Tähän on onneksi moni ministeri ottanut kantaa, ja varmasti tästä keskustellaan riihessä”, Risikko sanoo.

Vielä huhtikuussa, ennen perussuomalaisten hajoamista, puolueen silloinen ministeri Sampo Terho torppasi ajatuksen. Nyt hallituksen Uusi vaihtoehto -ryhmä on poliittisesti heikompi ja etenkin kokoomuksessa on kova halu kävellä puolueen jarrutuksen yli.

Risikko on käytäväpuheita kohteliaampi. ”Niin, kyllähän Sampo Terho on todennut, että se ei ole mahdollista. En halua linjata muuta kuin että tästä on pakko keskustella.”

Suomen pakolaiskiintiö koostuu pääasiassa syyrialaisista, usein perheistä, joita otetaan suoraan Turkista. Näiden ihmisten tarvetta suojeluun ei kukaan voi kiistää, Risikko sanoo.

”Kun on paljon hätää, niin juuri kaikkein hädänalaisimpien auttaminen olisi järkevää. Näille ihmisille on annettu pakolaisstatus, kaikki tarkistukset on tehty jo siellä päässä.”

Samaan hengenvetoon Risikko huomauttaa, että vaikka siirtolaistilanne on Suomessa rauhoittunut, maahan tulee yhä noin 4 000–5 000 turvapaikanhakijaa vuodessa.

Suomessa on myös vuoden 2015 jäljiltä edelleen runsaasti yli 10 000 turvapaikanhakijaa, jotka odottavat Maahanmuuttoviraston tai tuomioistuinten ratkaisua asiassaan.

Risikko haluaa edistää sitä, että käännytyspäätöksen saaneet lähtevät Suomesta. Tätä varten sisäministeriö valmistelee lainsäädäntöä, jolla nostetaan vapaaehtoisesti palaaville maksettavaa rahaa. Summa on vielä auki.

”Katsotaan, olisiko se riittävä houkutin”, Risikko sanoo.

Oppositiojohtajat väläyttivät Porin Suomi-Areenassa pakolaiskiintiön nostamista tuhansilla. Risikon mielestä maltillisempi nosto riittää toistaiseksi. ”Varsinkin, kun emme tiedä, mitä Italiasta kuuluu.”

Italiaan on saapunut tänä vuonna jo yli 83 000 siirtolaista Libyasta. Vaikka Italialle vannottiin tukea viime viikolla EU:n sisäministerien kokouksessa, muut jäsenvaltiot ovat toistaiseksi olleet haluttomia ottamaan siirtolaisia.

EU:n jäsenvaltioiden vuonna 2015 sopima ohjelma 160 000:nen turvapaikanhakijan siirrosta Italiasta ja Kreikasta on epäonnistunut. Vain Suomi ja Malta ovat täyttäneet velvoitteensa.

”Sisäministereiden kokouksessa kaikki sanoivat, ettei Italiaa voi jättää yksin. Syksyn aikana tullaan näkemään, miten taakkaa konkreettisesti jaetaan”, Risikko sanoo.

Syksyllä on Risikon mukaan tarkoitus käsitellä myös komission esittämää uudistusta EU:n Dublin-järjestelmään. Uudistus on polkenut paikallaan, koska siihen sisältyvä automaattinen taakanjakomekanismi on vaikea monille maille, Suomi mukaan lukien.

Risikko haluaa nähdä komissiolta tarkempia esityksiä, ennen kuin hän ottaa kantaa siihen, voiko Suomi sitoutua siirtolaisten automaattiseen taakanjakoon. ”Suomen pitää olla neuvotteluissa itse mukana, yksityiskohdat ratkaisevat.”

Jokin ratkaisu pitäisi löytää, koska EU:n aikaikkuna turvapaikanhakijoiden sisäisille siirroille umpeutuu syyskuussa. Voiko tässä käydä niin, että ohjelma vain raukeaa?

”Siitä pitää päättää syksyllä, mutta ihmettelisin, jos rau­keaa. Italia ei ole tähänkään asti saanut tilannetta haltuun, ja sinne tulee vain lisää ihmisiä. Siirtolaiskriisiin on pakko löytää jokin ratkaisu.”

Komissio on jo uhannut oikeudellisilla toimilla maita, jotka eivät ole ottaneet siirtolaisia Italiasta. Olennaisinta on kuitenkin lähdön juurisyihin puuttuminen Afrikassa, Risikko sanoo. Libyan kaaos vaikeuttaa tilannetta entisestään.

”On niin monenlaista tuskaa. Ilmastopakolaisuutta, konflikteja, nälänhätää, kuivuutta. Se ansaitsee Nobelin, jolla on tähän vastaus. Tämä on erittäin vaikea tilanne.”

Siirtolaiskysymyksen lisäksi Risikon huomio on tällä hetkellä kotimaassa keskustelua herättäneessä tiedustelulaissa. Laki mahdollistaisi suojelupoliisille sekä puolustusvoimille tiedustelun, esimerkiksi sähköpostien lukemisen tai puhelujen kuuntelun, vaikka konkreettista rikosepäilyä ei ole.

Oikeuskansleri ja oikeusasiamies antoivat hallituksen esityksestä kesäkuussa kriittiset lausunnot. Apulaisoikeuskanslerin sijainen Kimmo Hakonen kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että tiedonhankintalakityöryhmä esitti alun perin vuonna 2015 tiedustelun sallimista vain ulkomailla.

Siviili- ja sotilastiedustelulainsäädäntöä valmistelleet työryhmät päätyivät yllättäen keväällä esittämään tiedusteluvaltuuksien laajentamista myös Suomen rajojen sisälle.

Hakonen kirjoittaa lausunnossaan, ettei ratkaisua perustella kovin laajasti.

Risikko sanoo, että huolet otetaan vakavasti. Hän perustelee linjan muutosta sillä, että turvallisuus­uhat Suomessa ovat lisääntyneet merkittävästi kahden viime vuoden aikana.

”Terrori-iskut ovat tulleet koko ajan lähemmäs, kuten Tukholmaan ja Pietariin. Pystytäänkö tiedustelulla estämään kaikkia iskuja? Ei välttämättä. Mutta tämä on yksi työkalu. Tällä hetkellä olemme riippuvaisia muiden tiedustelutiedosta.”

Voiko tiedustelulaki johtaa siihen, että Supo lukee sivullisen suomalaisen sähköposteja?

”Ei tavallisen suomalaisen tarvitse ajatella, että nyt hänen sähköposteihinsa tehtäisiin joku massaselvitys. Eihän sellaiseen ole edes aikaa. Toisaalta on ihan selvä, että jos lähdetään tutkimaan jotain sähköpostia, niin haravaan voi jäädä tavallisiakin sähköposteja. Mutta sääntö on, että ne pitää heti hävittää. Supon päällikkö Antti Pelttari on verrannut tätä siihen, että jos puistossa vaikka seurataan jotain henkilöä, niin ohi saattaa mennä koiran taluttaja.”

Onko ihmisellä oikeus saada tietää, jos Supo on esimerkiksi lukenut hänen sähköpostejaan?

”Tätä pitää jatkossa arvioida, en ota kantaa siihen etukäteen.”

Miten laajaa tietoliikenteen valvonta saa olla? ”En osaa tähän vastata. Se on sitä nippelitietoa, jota juristit arvioivat.”

Miten tuomioistuimet kykenevät arvioimaan tiedustelun perusteita, kun asia on niin teknisluonteinen?

”Ei ketä tai mitä tahansa voi tiedustella. Kriteerit pitää täyttyä, toimintaa valvoo tiedusteluvaltuutettu ja kaikki luvat ovat tuomioistuimien takana. Monta lukkoa on lyöty ja valvontaa on paljon. Onhan tästä puhuttu virkamiehistön kanssa, että on valtava tarve kouluttaa ihmisiä tähän ­asiaan. Tämä on aika iso revohka.”


Viisi kysymystä Paula Risikolle

1 Kuka on ammatillinen esikuvasi?

Martta Saari, eläkkeellä oleva sairaanhoitaja ja entinen kunnallispoliitikko Seinäjoelta. Oikeudentuntoinen ja aina ihmisen puolella, sekä työssään että päättäjänä.”

2 Miten kotitaustasi on vaikuttanut poliittiseen ajatteluusi?

”Kotona oli kaksi yrittäjää, jotka tekivät töitä yötä päivää. Politiikan tekooni on vaikuttanut se ajatus, että ilman työtä et tästä selviä, työ on parasta sosiaaliturvaa, työtä pitää tehdä. Sen olen saanut äidinmaidosta, kun olen nähnyt miten kaksi yrittäjää tekevät henkihieveriin töitä. Mutta meillä ei koskaan puhuttu politiikkaa. Ainoastaan ehkä vaalien aikaan äiti saattoi kertoa ketä äänesti, mutta isä ei koskaan.”

3 Mistä aiheesta voisit puhua vaikka koko yön?

”Voisin kuunnella koko yön kun 12-vuotias tyttäreni kertoo, mitä hän on oppinut koulussa. Ja kun hän puhuu tästä tubettamisesta ja esittelee, mitä kaikkia haasteita tubettajat tekevät, niin siinä sielu lepää.”

4 Mikä on maailman suurin ongelma jonka haluaisit ratkaista?

”Nälänhätä ja sodat. Olisi hienoa, jos ei olisi sotia.”

5 Miten aiot viettää viikonlopun?

”Meinaan lähteä Pohjanmaalle ja keskittyä ihan perheen kanssa olemiseen.”

Kuka?

Paula Risikko


 Syntynyt 4. kesäkuuta 1960 Ylihärmässä. Asuu nykyisin Seinäjoella.

 Koulutukseltaan erikoissairaanhoitaja ja terveydenhuollon maisteri. Väitellyt terveystieteiden tohtoriksi Tampereen yliopistossa 1997.

 Sisäministeri hallituksessa kesäkuusta 2016 lähtien. Sitä ennen eduskunnan 2. varapuhemies.

 Ollut aiemmissa hallituksissa peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä sekä liikenne- ja kuntaministerinä.

 Kansanedustaja vuodesta 2003.

 Perheeseen kuuluu aviomies ja tytär.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  2. 2

   Elina Jyväs 1977–2017

  3. 3

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  6. 6

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  7. 7

   Kotihälytysten ykkönen on Kontula, häiriökäyttäytyminen keskittyy Kluuviin – katso HS:n hakukoneesta, millaiset tehtävät työllistävät poliisia omilla kotikulmillasi

  8. 8

   Masennus näkyy aivoissa – tunteille tärkeä valkea aine on masentuneilla heikentynyt

  9. 9

   Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

  10. 10

   Helsingin ja Tallinnan välillä matkustetaan pian jo yli 9 miljoonaa kertaa vuodessa, mutta mennäkö nopeasti, hitaasti vai halvalla? – HS selvitti lomailijoiden vaihtoehdot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää