Politiikka

Perussuomalaisten repeäminen jatkuu nyt kentällä: Halla-aho pyrkii suoristamaan rivit, Uusi vaihtoehto yrittää saada jalansijaa piireissä

Osa piirijohtajista on puoluekokouksen jälkeen jättänyt tehtävänsä. Perussuomalaisissa jatkavat eivät usko jäsenkatoon eivätkä Uuden vaihtoehdon menestykseen.

Perussuomalaisista lähtenyt Uusi vaihtoehto -ryhmä on alkanut järjestäytyä paikallistasolla.

Se on perustanut piirijärjestöt jo Lappiin ja Varsinais-Suomeen. HS:n tekemän soittokierroksen ja mediatietojen perusteella lisää on tulossa lähiaikoina ainakin Keski-Suomeen, Uudellemaalle, Pirkanmaalle, Ouluun ja Kainuuseen.

Perussuomalaisten piirijärjestöjen vetäjät vähättelevät HS:lle liikehdintää pois puolueesta. Moni ei ole sellaista kesän aikana havainnut.

Tämä voi johtua kesäajan lisäksi myös siitä, että lähtöhaluiset haluavat ensin varmistua, että heillä on puolue, johon siirtyä. Uusi vaihtoehto perusti kesäkuussa Sininen tulevaisuus -nimisen yhdistyksen, jonka tavoitteena on kerätä nopealla aikataululla 5 000 kannattajakorttia ja järjestäytyä Sininen tulevaisuus -puolueeksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan lähtijöitä on ”poikkeuksellisen pieni osuus”. Hänen mukaansa puolueesta lähdössä on yksi viidesosa siitä, mitä on puolueeseen tulijoita.

Perussuomalaisten puoluehallitus kokoontuu perjantaina. Kokouksen jälkeen puolue on luvannut kertoa tietoja jäsenkehityksestään ja presidenttiehdokkaastaan.

Monessa kunnassa kuntavaalien jälkeinen ylikunnallisten luottamuspaikkojen jako on kesken, mikä voi vaikuttaa lähtöpäätöksiin. Perussuomalaisten listalta valittu, mutta lähtöä pohtiva jäsen saattaa ajatella, että varmistaa ensin paikkansa esimerkiksi maakuntahallituksessa tai kuntayhtymässä.

”On ihmisiä, jotka katsovat ensin jaot ja vasta niiden jälkeen tulevat niin sanotusti kaapista”, sanoo kansanedustaja Ari Jalonen (uv) Satakunnasta. ”Julkisesti ulostulon on tehnyt vasta pieni porukka. Sitten kun tämä on puolue, siirtymisiä tulee tapahtumaan. Minuunkin on tosi paljon otettu yhteyttä, on valtuutettuja ympäri Satakuntaa.”

Perussuomalaisten piirijohtajat ennustavat kivistä tietä uudelle kilpailijalleen.

”Sinisiltä puuttuu kenttäorganisaatio, heiltä puuttuvat rahat, heiltä puuttuvat kaikki. Koko homma on rakennettu muutaman ihmisen varaan, eikä se voi toimia. Uskon, että sinisille tuli laskuvirhe. He luulivat, että kenttäorganisaatio lähtee heidän matkaansa, mutta ei se sitten lähtenytkään”, sanoo perussuomalaisten Pohjois-Karjalan piirijohtaja Marko Koskinen.

Osa piirijärjestöjen johtajista on jättänyt tehtävänsä kesän puoluekokouksen jälkeen, koska ei hyväksy Jussi Halla-ahon ja hänen tukijoidensa linjaa. Näin on tapahtunut Varsinais-Suomessa, Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa ja Lapissa.

Varsinais-Suomen entinen piirijohtaja Janne Aso ei ole eronnut perussuomalaisista, vaikka hänen mielestään puolueesta tuli puoluekokouksessa yhden asian liike.

”Minulle on tärkeää, että tehtäisiin laaja-alaisesti politiikkaa”, Aso sanoo. Uusi vaihtoehtokaan ei saa häneltä hyväksyntää.

”Suomen näkökulmasta oli hyvä, että hallitus pysyi kasassa. Demokratian kannalta menettelytapa ei ollut hyvä”, Aso sanoo eduskuntaryhmän repeämiseen viitaten.

Pohjois-Savon piirijohtaja Jani Kolehmainen erosi tehtävästä vedoten siihen, että paikalle on syytä valita henkilö, joka voi rehellisesti puolustaa perussuomalaisten arvoja.

Myös naapurissa Etelä-Savossa piirijohtaja Kati Kähkönen erosi puolueesta kesäkuun puoluekokouksen jälkeen. Uutta piirijohtajaa ei ole saatu valituksi, koska puolueen jäsenrekisteri on ollut suljettuna, eikä piirillä ollut heinäkuun kokouksessa käytössään ajantasaisia jäsentietoja.

Riikka Slunga-Poutsalon polveilevan selityksen mukaan rekisteri on ollut suljettuna, koska sen hoitaja on lomaillut, ja hänen lomansa aikana rekisteriin on viety keskeneräisiä jäsenhakemuksia.

”Se on nyt sekainen, ja siellä saattaa olla virheitä. Jos jäsentietoja tarvitsee, ne saa kyllä minun kauttani.”

Ainakin kahdessa piirissä eli Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla piiriä vetää yhä piirijohtaja, jonka tausta antaa aiheen olettaa, että hän tuntee sympatiaa vanhaa puoluejohtoa kohtaan. Satakunnassa piirijohtaja on entinen Smpo:n jäsen Anssi Joutsenlahti, Etelä-Pohjanmaalla piirijohtaja on Timo Soinin vankka tukija Raimo Vistbacka.

Etelä-Pohjanmaan piirissä käydään parhaillaan vääntöä Vistbackan asemasta.

Halla-aho lähetti heinäkuun alussa piirin paikallisyhdistysten johtajille paimenkirjeen, jolla hän pyrki suoristamaan puolueen rivejä. Sanomalehti Ilkka julkaisi kirjeen viime viikolla.

Kirjeessä Halla-aho toivoi, että piirin johtoon valitaan syksyllä ihmisiä, jotka ovat ”sitoutuneita tähän puolueeseen ja halukkaita tekemään yhteistyötä puoluejohdon kanssa”.

Halla-ahon mukaan Vistbacka olisi kesän puoluekokouksen jälkeen ilmaissut tukensa Sinisen tulevaisuuden puoluehankkeelle. Vistbacka on kiistänyt tämän.

Halla-aho katsoo, että kyse on puoluetta vahingoittavasta toiminnasta ja peruste puolueesta erottamiselle.

Vistbacka sanoo HS:lle, ettei koe tehneensä mitään, mikä oikeuttaisi erottamaan hänet puolueesta. Hän aikoo jatkaa piirin johdossa.

”Olen perussuomalaisten jäsen ja sillä siisti,” Vistbacka sanoo.

Hän vihjaa, että tilanteen kärjistyminen saattaa johtaa jopa oikeusjuttuun.

”Jos katsotaan, että olen toiminut puolueen vastaisesti, niin puoluehallitus sen ratkaisee ja perustelee päätöksensä. Sen jälkeen mietin, mennäänkö leivättömän pöydän ääreen vai ei.”

Anssi Joutsenlahti sanoo olevansa Satakunnan piirin puheenjohtaja ja perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen ”eikä minua ole kukaan erottanut eikä varmaan ole erottamassakaan”.

Sanottua perussuomalaisten kentän tilanteesta

”Eihän meillä mikään ole muuttunut, meillä on säännöt ja tavoitteet ja ohjelma ihan samat kuin ennenkin. Ainoastaan puheenjohtajisto on muuttunut. Normaalia demokratiaa.”

Terho Korpikoski, Lapin perussuomalaisten 1. vpj

”Olen tehnyt puolueen eteen töitä 21 vuotta, ja yllätyin, että tällaisen entinen puheenjohtaja Timo Soini tekee. Näinkö se on kova pala luopua vallasta.”

Ahti Moilanen, Pohjois-Pohjanmaan perussuomalaisten pj

”Rivijäsenet ja kansalaiset paheksuvat eduskuntaryhmän toimintaa. Se on äänestäjien pettämistä.”

Lauri Heikkilä, Varsinais-Suomen perussuomalaisten vpj

”Olen nettikirjoittelua seurannut ja on niin törkeää kirjoittelua valtaajaporukalla, ettemme sellaisessa halua olla mukana.”

Klaus Hemanus, Varsinais-Suomen Siniset -piirin jäsen

”On myös jäseniä, jotka ovat suivaantuneet niin, että he lyövät kokonaan hanskat tiskiin.”

Janne Aso, Varsinais-Suomen perussuomalaisten entinen pj

”Piirin tilanne on sellainen kuin se oli ennenkin. Sees, sanoisin näin. Hämeen piirissä pidettiin palaveri sen jälkeen kun irtautuminen tapahtui ja todettiin, että piirin toiminta jatkuu entiseen malliin.”

Matti Lintukorpi, Hämeen perussuomalaisten pj

”Suurimmassa osassa paikkakunnista ei ole vetäjää, joka lähtisi viemään asiaa eteenpäin. Ei ole ketä seurata. Moni odottaa, että tulisi jokin toinen puolue, mihin siirtyä.”

Kati Kähkönen,

Etelä-Savon perussuomalaisten entinen pj


Siniset alkaa toteuttaa keskiluokan vallankumousta puoluekentällä

Matti Torvinen (uv) kävi maanantaina Helsingissä kansanedustajakämppää katsomassa. Lapin uusi edustaja tapasi myös Uusi vaihtoehto -ryhmän johtoa. Hän nousi eduskuntaan Hanna Mäntylän tilalle.

Torvisen laatima Sininen tulevaisuus -puolueen sääntöluonnos matkasi mukana, ja luonnokselle tuli jo alustava kuittaus.

Uudesta puolueesta kaavaillaan keskiluokan eli työväen, toimihenkilöiden ja yrittäjien äänitorvea.

”He maksavat suurimman osan veroista. Heidän oikeuk­siaan pitää tukea. Elinvoimainen keskiluokka on hyvinvoinnin perusta. Keskiluokan vallankumous on vielä tekemättä.”

Uusi puolue, työnimeltään siniset, haluaa huolehtia erityisesti alemman keskiluokan eduista ja profiloitua lapsiperheiden sekä sosiaalisesti heikoilla olevien tukijana.

”Sanoudumme myös rasismista irti jo puolueen tarkoituspykälässä. Teemme näin selvän pesäeron halla-aholaisiin.”

Torvisen käsialaa ovat myös kaikkien piirijärjestöjen säännöt. Torvinen itse perusti ensimmäisen piirijärjestön Lappiin jo heinäkuussa.

”Olen ollut suunnistaja. Olen hyvä henkinen aloittaja. Olen tullut kaksi kertaa ensimmäisenä suomalaisena Jukolan viestissä vaihtoon”, Torvinen toteaa.

Torvinen kehaisee olevansa myös ensimmäinen, jolle Jussi Halla-aho (ps) lähetti erokehotuksen.

”Moro, selvitä, miksi olet kannattanut loikkareita; mutta paperin ja ajan säästön vuoksi voisit suoraan erota”, Torvinen toistaa Halla-ahon viestiä.

Piirejä on Torvisen mukaan ­pian kahdeksan ja puoluesihteeri haussa. Rahariidat halla-aholaisten kanssa ovat myös edessä.

”Perussuomalaiset eivät voi nauttia puoluetuesta, jonka me heille hankimme. Vaikka emme itse tätä rahaa eli kolmea miljonaa euroa saisikaan, halla-aholaisilta se on otettava pois.”

”Yhteiskunnan pitää osittaa tämä avioero, ja eduskunnan on korjattava puoluetukilain valuvika”, Torvinen vaatii.

Lapissa sinisten ensi kokous imaisi vain 15 jäsentä. Kannattajia on Torvisen mukaan rutkasti enemmän.

”Johdin myös perussuomalaisten Lapin piiriä. Tiedän, että meillä on Lapissa tukijoita ainakin 250, perussuomalaisilla 200. He tosin väittävät, että jäseniä olisi yli 500, mutta jäsenrekisteri on täyttä höttöä: moni ei ole maksanut jäsenmaksuja vuosiin, eivätkä he edes tiedä olevansa rekistereissä.”

Torvisen mukaan kaikki perussuomalaisten jäsenrekisterit ovat samaa lumetta ja henkilörekisterilain vastaisia.

Perussuomalaisiin Torvinen liittyi 2011. Teininä hän veti Smp:n Kemijärven nuoriso-osastoa.

”Isä oli asemamies ja Smp-vaikuttaja. Äitini oli siivooja-keittäjä: vahva nainen, joka opetti, mitä tarkoittaa työläisyys. Olen työväenluokan edustaja ilman poliittista punaväriä”, Torvinen määrittelee.

”Timo Soini (uv) on esikuvani. Uskon, että hän ei politiikkaa jätä. Timo on nyt sen verran loukattu ja ärsytetty karhu, että hän ei Suomesta lähde. Jättiläinen on herännyt.”

Torvinen opiskeli aikuisiässä varatuomariksi ja hänellä on oma lakitoimisto.

”Palkka putoaa kansanedustajana puolella, mutta eduskunta on henkinen hillotolppani.”

Uuden vaihtoehdon kansanedustajat piireittäin:

Sampo Terho, Helsinki, Jussi Niinistö, Helsinki, Timo Soini, Uusimaa, Simon Elo, Uusimaa, Maria Lohela, Varsinais-Suomi, Anne Louhelainen, Häme, Martti Mölsä, Pirkanmaa, Lea Mäkipää, Pirkanmaa, Tiina Elovaara, Pirkanmaa, Ari Jalonen, Satakunta, Jari Lindström, Kymi, Kaj Turunen, Etelä-Savo, Kimmo Kivelä, Pohjois-Savo, Pentti Oinonen, Pohjois-Karjala, Kari Kulmala, Pohjois-Karjala, Vesa-Matti Saarakkala, Etelä-Pohjanmaa, Reijo Hongisto, Etelä-Pohjanmaa, Pirkko Mattila, Pohjois-Pohjanmaa, Matti Torvinen, Lappi.

Perussuomalaisten kansanedustajat piireittäin:

Tom Packalén, Helsinki, Mika Raatikainen, Helsinki, Leena Meri, Uusimaa, Arja Juvonen, Uusimaa, Mika Niikko, Uusimaa, Rami Lehto, Häme, Jari Ronkainen, Häme, Ville Tavio, Varsinais-Suomi, Ritva Elomaa, Varsinais-Suomi, Juho Eerola, Kymi, Jani Mäkelä, Kymi, Sami Savio, Pirkanmaa, Laura Huhtasaari, Satakunta, Toimi Kankaanniemi, Keski-Suomi, Teuvo Hakkarainen, Keski-Suomi, Olli Immonen, Pohjois-Pohjanmaa, Ville Vähämäki, Pohjois-Pohjanmaa.

Veera Ruoho, Uusimaa, siirtyi kesäkuussa kokoomukseen.

Tästä on kyse

Repeämä alkoi eduskuntaryhmästä


 Perussuomalaisten puoluekokous valitsi kesäkuussa uudeksi puheenjohtajaksi Jussi Halla-ahon.

 Keskusta ja kokoomus eivät olleet valmiita jatkamaan hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

 20 kansanedustajaa erosi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja perusti Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän. Se jatkaa hallituksessa, ja entiset perussuomalaiset ministerit jatkavat hallituksessa sen riveissä.

 Uudella vaihtoehdolla on nyt 19 kansanedustajaa. Se on perustanut Sininen tulevaisuus -yhdistyksen, josta on tarkoitus tulla puolue.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä – näihin linjoihin lakko vaikuttaa

  2. 2

   Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina

  3. 3

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  4. 4

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  5. 5

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  6. 6

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  9. 9

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  10. 10

   Vapaa-ajan tissuttelu aiheuttaa töissä virheitä enemmän kuin moni ajattelee – Viinin lipittelijät pitäisi lähettää lenkille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä – näihin linjoihin lakko vaikuttaa

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  6. 6

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  7. 7

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  8. 8

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Karibialla riehuva Maria tuhoaa sen mikä Irmalta jäi ehjäksi – Puerto Rico pimeni, ainakin kymmenen kuollut
  3. Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa
  4. Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina
  5. Venäjän tullin pääjohtaja Vladimir Bulavin: Puukaupan kulta-aika on ohi, mutta Silkkitie Kiinaan voi avata uusia mahdollisuuksia suomalaiselle elinkeinoelämälle
  6. Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle
  7. Valhe pakolaisille maksettavista bordellikäynneistä levisi nopeasti – Tällaista on arki Saksan valeuutisia torjuvassa Correctiv-keskuksessa
  8. Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja
  9. Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä – näihin linjoihin lakko vaikuttaa
  10. Syntyykö Berliinin maratonilla maailmanennätys? Kohutossut saattavat vielä nousta ratkaisevaan rooliin – juoksukone näyttää, miten pärjäisit Cooper-testissä ME-maratoonarin kanssa
  11. Rahahanojen ylivartijat vaihtuvat Atlantin molemmilla puolilla
  12. Näytä lisää