Politiikka

Perhevapaiden uudistamiselle alkaa löytyä hallituksessa yhteinen sävel – aikataulun lisäksi suurin kiistakysymys on edelleen kotihoidontuki

Jos perhevapaiden uudistamista ei saada käyntiin elokuun budjettiriihessä, se on iso pettymys erityisesti kokoomukselle, mutta tappio koko hallitukselle ja sen työllisyyspolitiikalle.

Perhevapaiden uudistamisen aloittaminen on lähempänä kuin kertaakaan aiemmin tällä vaalikaudella.

Kokoomus on liputtanut nopean uudistamisen puolesta jo pitkään, keskusta alkoi lämmetä ajatukselle kesän mittaan ja Sininen tulevaisuuskin on valmis neuvottelemaan asiasta. Vielä talvella perussuomalaisten silloinen puheenjohtaja Timo Soini totesi ykskantaan, ettei uudistusta tule.

Nyt eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Tiina Elovaara kommentoi HS:lle, että hän itse suhtautuu uudistamiseen myönteisesti. Hän arvelee, että todennäköisesti uudistaminen sopii koko ryhmälle, kunhan perheiden valinnanvapautta ei rajoiteta. Ryhmä ei ole vielä keskustellut asiasta virallisesti.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo myös vahvisti STT:lle, että uudistusta käsitellään elokuun budjettiriihessä.

Jos Sininen tulevaisuus suostuu miettimään perhevapaiden uudistamista, seuraava suuri kynnyskysymys on aikataulu.

Kokoomus tahtoo selvityksen ja uudistuksen tällä vaalikaudella, mutta pääministeripuolue keskusta on lähtökohtaisesti varautunut selvittämään asiaa vaaleihin asti ja jättämään uudistamisen seuraavalle hallitukselle.

Kokoomukselle mieluinen uutinen tuli heinäkuussa, kun keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vaati, että perhevapaiden uudistaminen on aloitettava viimeistään syksyllä. Luonteva paikka olisi hänenkin mielestään elokuun budjettiriihi.

Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila kuitenkin sanoo suoraan, että tällä vaalikaudella on turha puhuakaan uudistamisesta.

”Nyt pitää aloittaa kolmikantainen selvitystyö ja asettaa parlamentaarinen seurantaryhmä.”

Koska keskusta haluaisi päätöksiä vasta seuraavalla vaalikaudella, kaikki puolueet on sitoutettava uudistukseen.

Kaikkonen sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kannattavat kolmikantaista valmistelua, koska työntekijät ja työnantajat rahoittavat jatkossakin suurimman osan ansiosidonnaisesta vanhempainrahasta.

Kaiken lisäksi sekä keskusta että kokoomus haluaisivat pidentää ansiosidonnaista vanhempainvapaata. Kaikkonen kommentoi HS:lle, että myös Anttilan ehdotus seurantaryhmästä on harkitsemisen arvoinen.

Seurantaryhmä ja kolmikantainen valmistelu eivät saa yhtä innostunutta vastaanottoa kokoomuksessa. Kansanedustaja Sofia Vikman kiertää kysymyksen ja korostaa, että päätöksiä on nyt vain saatava tehtyä, koska sitä on hänen mielestään lykätty jo liian kauan.

Sari Sarkomaa (kok) sen sijaan sanoo kannattavansa laajaa keskustelua ja haluaa saada selvitystyön budjettiriihessä alkuun. Yksityiskohdista voidaan hänen mukaansa sopia myöhemmin.

Uudistukselle on olemassa hyvät lähtökohdat, sillä valmiita malleja riittää. Oppositio ja työntekijäliitot kannattavat 6+6+6-mallia, jota lähellä on myös kokoomuksen oma malli. Keskustalla ei ole tarkkoja raameja, mutta suuntaviivat löytyvät. Esillä ovat olleet myös EK:n ja Sdp:n vaihtoehdot sekä 5+5+5-malli.

Malleissa ei ole merkittäviä periaatteellisia eroja. Kaikki haluavat lisätä isien mahdollisuutta hoitaa lasta kotona ja myös yhtä aikaa äidin kanssa. Pakkokiintiöitä ei tule, mutta kannustimena isien tukiin tahdotaan korotus. Tärkeää on myös se, että tuki joustaa erilaisten perheiden tarpeisiin ja mahdollistaa osa-aikatyön. Sinisen tulevaisuuden vaatiman valinnanvapauden pitäisi siis lisääntyä.

Aikataulun lisäksi suurin kiistakysymys on edelleen kotihoidontuki, jonka nähdään pitävän nuoret naiset kotona hoitamassa alle kolmevuotiaita lapsia. Keskustalle ja Siniselle tulevaisuudelle kotihoidontuen heikentäminen on arka paikka. Molemmat suostuvat kuitenkin keskustelemaan tuen porrastamisesta siten, että tuki on suurempi alle kaksivuotiaan lapsen vanhemmilla.

Perhevapaiden uudistuksen tarpeesta on eduskunnassa ja yhteiskunnassa melko laaja yksimielisyys. Sen takia kokoomuslaisia tuntuu turhauttavan muiden jarruttelu, ja kokoomuksesta korostetaan, ettei uudistaminen ole ainakaan heistä kiinni.

Erityisesti kokoomuksen naiskansanedustajat ovat ihmetelleet keskustan halua siirtää päätöstä seuraavalle hallitukselle. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen tviittasi heinäkuun lopulla, että ”Perhevapaiden uudistaminen on tahdosta kiinni.” Hänen mielestään Suomella ei ole syytä tai varaa lykätä uudistamista kahdella vuodella.

Jos hallitus päättää aloittaa uudistuksen valmistelun, budjettiriihi on sille todennäköinen paikka. Hallituksen kausi on jo puolivälissä, ja perhevapaiden uudistuksella voisi olla myös työllisyysvaikutuksia.

Vaikka hallituspuolueet ovat viime aikoina lähentyneet toisiaan ja mahdollisuudet uudistuksen käynnistämiseen ovat olemassa, on silti epätodennäköistä, että muut puolueet suostuvat kokoomuksen nopeaan aikatauluun.

Perhevapaiden uudistus on valtava urakka, joka koskettaa niin monen perheen elämää, että sote-uudistuksen kaltaista valmistelufarssia tästä ei tahdota. Loppujen lopuksi keskustan ”valmistellaan nyt ja säädetään ensi kaudella”-aikataulu näyttää realistisimmalta.

Petteri Orpokin myönsi STT:lle, että vaalikautta jäljellä olevat kaksi vuotta eivät välttämättä riitä uudistuksen tekemiseen.

Sarkomaa toteaa silti, että uudistamatta jättäminen olisi iso pettymys. Hallituksella kun on jopa perheministeri, joka on sanonut haluavansa keskittyä muuhunkin kuin sote-uudistukseen.

”Olen toiveikas. Toisiaan lähellä olevia malleja on useita eikä miltään taholta ole tullut täystyrmäystä.”

Mistä on kyse?

Perhevapaiden uudistaminen


 Perhevapaiden kokonaisuus on tällä hetkellä monimutkainen ja tukiin sisältyy kannustinloukkuja, joiden takia alle kolmevuotiaiden lasten äitien osa-aikatyön tekeminen ei ole kannattavaa.

 Kaikkien mallien tavoitteena on lisätä isien mahdollisuutta olla kotona lapsen kanssa, joustavoittaa perhevapaiden ja työelämän väliä ja nostaa alle kolmevuotiaiden lasten äitien työllisyysastetta.

 Kynnyskysymys keskustalle ja siniselle tulevaisuudelle on perheiden valinnanvapauden säilyttäminen. Kokoomus korostaa, että uudistuksella on nimenomaan tarkoitus lisätä valinnanvapautta esimerkiksi lisäämällä isien mahdollisuutta jäädä kotiin. Joustavuutta lisää myös se, että vanhempainvapaita voisivat useissa malleissa käyttää myös muut lapsen hoitajat kuin juridiset vanhemmat.

 Vaikka perhevapaiden uudistettuja malleja on tarjolla monia, niiden kustannuksista on vähän tietoa. Kokoomuksesta kerrotaan, että heidän mallinsa on lähtökohtaisesti kustannusneutraali, mutta heillä ei silti ole esittää lukuja. Vasemmistoliitto teetti eduskunnan tietopalvelulla arvion 6+6+6-mallin kustannuksista, ja selvityksen mukaan menot kasvaisivat 1,5-kertaiseksi vuoden 2010 tasoon nähden.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  3. 3

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  4. 4

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  5. 5

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  6. 6

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  7. 7

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  8. 8

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  9. 9

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  10. 10

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää