Politiikka

Budjetin keskeisimmät uudistukset koottuna yhteen: Perhevapaita uudistetaan, turvallisuuslakeja tiukennetaan, alkoholin hinta nousee, verotusta kevennetään

Hallitus jatkaa solidaarisuusveron nykyistä tiukennusta, verotusta kevennetään reippaasti ja takuueläkkeisiin tulee korotus. Hallitus esitteli ensi vuoden budjetin päälinjat torstaina.

Hallitus on saanut budjettineuvottelunsa päätökseen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin) esittelivät ensi vuoden talousarvion päälinjoja Valtioneuvoston linnassa Helsingin Kruununhaassa torstaina iltapäivällä.

HS käy läpi hallituksen tärkeimmät budjettipäätökset.

Tuloverotus kevenee, solidaarisuusveron alaraja ei nouse

Esitetyn talousarvion keskeisimpiä asioita on se, että kokonaisveroaste ei ensi vuonna nouse, vaan talouden tasapainottamiseksi käytetään muita keinoja. Veronkevennyksiin hallitus käyttää 300 miljoonaa euroa. Niitä rahoitetaan nostamalla välillisiä veroja 145 miljoonaa euroa.

Niin kutsutun solidaarisuusveron eli suurituloisimpien tuloveron alaraja pysyy jatkossakin alhaalla, eli aiemmin linjattu alarajan nosto 90 000 euroon perutaan. Korkeimman ansiotuloveroluokan alaraja on tänä vuonna 73 100 eurossa, ja pysyy siis samassa suuruusluokassa myös ensi vuoden.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomen velkaantumisvauhti on hidastunut, mutta edelleen ensi vuonna valtion pitää ottaa lähes kolme miljardia euroa lisää velkaa.

Verotus on keventynyt, mutta valtion tulojen ja menojen tasapainottaminen vuoteen 2021 mennessä vaatii Sipilän mukaan vielä toimia.


Valtion menot pienenevät sitä enemmän, mitä enemmän työllisyysaste nousee. Hallitus on lähestymässä päämääräänsä eli 72 prosentin työllisyysastetta, mutta sen saavuttaminen vaatii talouskasvun jatkumista vielä ensi ja seuraavana vuonna.

Poliisille lisää rahoitusta

Turvallisuuteen tulee lisäpanostuksia vielä siitä mitä kevään kehysriihessä päätettiin. Silloin sovittiin 98 miljoonan lisäyksistä, josta 52 miljoonaa sovittiin tulevan puolustusministeriön ja 46 miljoonaa sisäministeriön hallinnonaloille.

”Merkittävät panostukset tehtiin jo silloin ja näitä on jatkettu”, Juha Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan hallitus pohti vielä keskiviikkoiltana turvallisuustoimien riittävyyttä kuulemalla Turun puukotusten tutkinnan edistymistä.

”Me teimme kehysriihessä 46 miljoonan lisäyksen poliisille, suojelupoliisille ja rajavartiolaitokselle, mutta nyt vielä lisäsimme 17 miljoonaa sisäiseen turvallisuuteen, 5 miljoonaa turvapaikkaprosessin nopeuttamiseen ja 12 miljoonaa poliisille ja suojelupoliisille kriittisiin tehtäviin”, Orpo sanoi.

Terrorismilainsäädäntöä kiristetään – laittomasti maassa olevien suojelu kriminalisoidaan

”Tavoitteena on antaa viranomaisille kaikki lainsäädännölliset välineet ehkäistä terrorismia”, Sampo Terho sanoi.

Hallitus muuttaa kansalaisuuslakia niin, että Suomen kansalaisuus otetaan pois niiltä kaksoiskansalaisilta jotka ovat syyllistyneet terrorismiin. Poliisille annetaan kaikki mahdolliset voimankäyttösäännökset, ja kriminalisoidaan laittomasti maassa olevien suojeleminen ja piilottelu.

”Viranomaisilla pitää olla mahdollisuus puuttua näihin”, Terho sanoi.

Kielteisen päätöksen saaneet hallitus haluaa viipymättä palauttaa ja ne joista on tehty uhka-arvio on pantava säilöön, Terho sanoi.

Hän sanoi vielä että oleskelulupa voidaan tarvittaessa peruuttaa, Suomen kansalaisuus voidaan perua ja pakolaisstatus voidaan peruuttaa.

Hallitus korottaa takuueläkettä 15 eurolla kuukaudessa

Takuueläkettä korotetaan kehysriihessä päätetyn 10 miljoonan euron lisäksi 8 miljoonaa euroa. Takuueläke nousee arviolta 15 euroa kuukaudessa.

Korotus on huomattavasti pienempi, kuin mitä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen oli aiemmin esittänyt. Kaikkonen oli nostanut esille noin 40–50 euron korotuksen.

”Hallitus on tällä vaalikaudella jo korottanut takuueläkettä, mutta taso ei ole vielä riittävä. Liian moni mummo ja vaari joutuu miettimään, riittääkö raha ruokaan ja lääkkeisiin. Eläkeläisköyhyys on yksi hälyttävimmistä epäkohdista hyvinvointiyhteiskunnassa”, Kaikkonen sanoi tuolloin.

Kokoomus ja sininen tulevaisuus suhtautuivat kuitenkin keskustaa nihkeämmin takuueläkkeen tason korotukseen.

Verotukseen tiekartta

Orpon mukaan hallitus tekee ”tiekartan” verotukseen, mikä tarkoittaa suunnitelmaa sen uudistamisesta. Orpon mukaan tavoitteena on parantaa verotuksen ennustettavuutta ja kehittää verojärjestelmää vastaamaan muun muassa teknologian ja robotisaation kehitystä.

Sampo Terho vahvisti omassa puheenvuorossaan, että solidaarisuusveron alaraja säilyy nykyisellään eli koskee kahden edellisvuoden tapaan entistä laajempaa hyvätuloisten joukkoa.

Työttömyysturvalla voi toimia yrittäjänä neljä kuukautta

Työllisyystoimissa hallitus mahdollistaa, että työllisyysturvalla voi toimia yrittäjänä neljän kuukauden ajan. Tähän varataan 10 miljoonaa euroa.

Työttömät voivat opiskella puoli vuotta ilman te-toimistojen lupaa. Tähän varataan 3,5 miljoonaa euroa. Jo aikaisemmin sovittu aktiivimalli otetaan käyttöön. Siinä työttömän pitää tehdä töitä 18 tuntia 65 päivän aikana, muuten työttömyysturva alenee viitisen prosenttia.

Nuorten psykososiaalisen tukipalvelujen rakentamiseen ohjataan kolme miljoonaa euroa.

Hallitus vakinaistaa muuntokoulutuskokeilun, jossa korkeakoulututkinnon suorittanut voi työvoimakoulutuksena hankkia uuden tutkinnon.

Hallitus sitoutuu myös selvityshenkilö Esko Ahon esittämään siltasopimukseen, jossa valtio ja alueet kehittävät keinoja, jos jollakin alueella on työpaikkoja mutta ei työvoimaa. Siltasopimusta aletaan valmistella.

Nuorisotyöttömyyteen uusia toimia

Hallitus on tehnyt joukon toimia nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi. Ammatilliseen koulutukseen tulee tuhat uutta opiskelijapaikkaa, jotka kohdennetaan erityisesti työttömille tai työttömyysuhan alla eläville nuorille.

Palkkatukea tarjotaan lisää alle 30-vuotiaille määräaikaishaastattelujen yhteydessä. Yksityisille palveluntuottajille varataan 15 miljoonaa siihen, että he saisivat nuoria töihin tai koulutukseen. Palkkio maksetaan, jos nuori työllistyy tai menee koulutukseen.

Perhevapaauudistus aloitetaan, varhaiskasvatusmaksuja alennetaan

Pitkään kaavailtu perhevapaiden uudistus nytkähti lopulta eteenpäin, kun Sipilän hallitus päätti budjettiriihessä aloittaa sen valmistelun. Uudistus tulisi voimaan vuonna 2019.

”Olen todella iloinen, että perhevapaauudisuts lähtee liikkeelle. Se on suuri rakenteellinen uudistus, joka lisää miesten ja naisten välistä palkkatasa-arvoa ja perheiden mahdollisuutta suunnitella omaa arkeaan”, valtiovarainministeri Orpo sanoi.

”Se on lasten edun mukainen, koska yhä useampi voi uudistuksen myötä toivottavasti päästä mukaan tärkeään varhaiskasvatukseen. Tämä on perheiden kannalta erittäin hieno budjetti.”

Uudistuksen yksityiskohdat ovat yhä pimennossa.

”Mallin osalta on tehtävä linjauksia pian. Tämä tehdään yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa ja meillä on aika hyvä yhteisymmärrys siitä, miten tämä prosessi menee eteenpäin”, Sipilä sanoi.

Kokoomus on esittänyt mallia, jossa kotihoidontukea leikataan. Keskusta ja siniset taas ovat näyttäneet vihreää valoa tuen porrastamiselle.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Terho sanoi, että ”perheiden valinnanvapauteen ei kosketa” ja oikeus saada tukia siihen saakka, kunnes lapsi on 3-vuotias, säilyy.

Myös keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoi, että lapsen hoito kotona pitäisi mahdollistaa 3-vuotiaaksi saakka.

Hallitus leikkaa myös varhaiskasvatuksen maksuja ensi vuoden alusta ja käynnistää kokeilun viisivuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta.

Yhdessä halukkaiden kuntien kanssa tehtävään kokeiluun käytetään 5 miljoonaa euroa valtion rahaa, kerrotaan opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Hallitus päätti, että toisen lapsen sisaralennus varhaiskasvatusmaksuissa nostetaan 50 prosenttiin.

Lisäpanostuksia muun muassa peruskouluun ja ammatilliseen koulutukseen

Hallitus lisää peruskoulun tasa-arvon vahvistamiseen yhteensä 25 miljoonaa euroa. Summasta 15 miljoonaa euroa menee haastavien alueiden peruskouluille. 10 miljoonaa suunnataan kouluille, jotka ovat ”vaarassa jäädä kehittämistoiminnan ulkopuolelle tai joilla on hyvin vähäisesti resursseja siihen”.

Ammatillisessa koulutuksessa hallitus tukee esimerkiksi työntekijöiden uutta kouluttautumista sekä ehkäisee koulutuksen keskeyttämistä yhteensä 15 miljoonalla eurolla. Ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja innovaatiotoiminta saa 5 miljoonaa euroa.

Romutuspalkkio toteutuu ensi vuoden alusta lähtien

Autojen romutuspalkkio otetaan taas käyttöön ensi vuoden alussa. Sitä varten on varattu kahdeksan miljoonaa euroa ensi vuodelle.

Hyvityksen vanhan auton romutuksesta saa, jos ostaa tilalle vähäpäästöisen uuden auton. Romutuspalkkion päämääränä on uudistaa Suomen autokantaa.

Sinisten eduskuntaryhmä kiirehti ottamaan kunnian romutuspalkkiosta. Ministeri Terhon mukaan romutuspalkkio toteutetaan vanhalla vuoden 2015 mallilla.

Tuolloin kuluttaja sai 1 500 euron alennuksen uudesta autosta, kun hän samalla toi romutettavaksi yli kymmenen vuotta vanhan auton. Romutuskampanja kesti silloin puoli vuotta.

Uuden auton hiilidioksidipäästöt saavat olla korkeintaan 120 grammaa per kilometri tai auton pitää olla käyttövoimaltaan ympäristöystävällinen.

Kokkolaan ja Hailuotoon budjettiratkaisu

Perusväylänpito saa ensi vuonna rahaa 1,4 miljardia euroa. Ensi vuonna käynnistyviä uusia hankkeita ovat Kehä I:n liittymä Laajalahden kohdalla, Vuosaaren ja Kokkolan meriväylien syventäminen ja Länsimetron jatkeen liikennejärjestelyt. Kaikista paitsi Kokkolasta oli päätetty jo aiemmin.

Kokkolan hankkeen hintalappu on noin 45 miljoonaa euroa, ja Kokkolan kaupunki on ministeri Orpon mukaan luvannut hoitaa itse osan kustannuksista.

Lisäksi siltayhteyden rakentaminen Hailuodon ja mantereen välille toteutuu, joskaan se ei vaadi budjettivaroja. Kun väliä kulkeva lossiyhteys lakkautetaan, rahaa vapautuu vuosittain kuusi miljoonaa euroa, jolla katetaan sillan rakentaminen elinkaarimallilla.

”Muista väylähankkeista ei tällä kertaa päätetty. Keväällä vielä katsomme, onko meillä varaa muihin väylähankkeisiin tämän hallituskauden aikana.”

Jyväskylässä Kirrin–Tikkakosken välinen moottoritieosuus jäi budjetista pois.

Ympäristölle pikkurahoja

Autoilijoille budjettiriihi pursui muitakin hyviä uutisia. Bensaveroa ei koroteta, mutta ympäristöystävälliseen ajamiseen satsataan entistä enemmän. Radikaaleja ilmastonmuutosta torjuvia hankkeita budjetissa ei ole, vaan hallituksen ympäristöpolitiikkaa koostuu pienistä puroista.

Hallitus tukee täyssähköautojen hankintaa sekä perinteisten polttomoottoriautojen muuttamista ympäristöystävällistä polttoainetta tai kaasua käyttäviksi menopeleiksi kuudella miljoonalla eurolla vuosittain.

Sähköautoilijoiden arkea helpottaa Suomen kasvava latausverkko. Hallitus tukee lataus- ja jakeluverkon rakentamista alueellisesti koko Suomessa neljällä miljoonalla eurolla vuosittain.

Uusi energiateknologia saa 20 miljoonan euron lisäruiskeen. Tuella on tarkoitus vauhdittaa esimerkiksi biokaasuhankkeita liikenteessä, aurinkoenergiaa ja energiatehokkuutta.

Myös Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma Metso saa kymmenen miljoonaa euroa uutta rahoitusta.

Lisäksi joitakin miljoonia euroja irtosi myös puurakentamiseen, yritysten, kuntien ja kansalaisten ilmastotyöhön, kaupunkiseutujen julkisen liikenteen kehittämiseen sekä raiteiden osto- ja velvoiteliikenteen lisäämiseen.

Kokonaisuudessaan hallitus esitteli ensi vuoden budjettiin muun muassa seuraavia toimia:

– Toisen asteen koulutuksen aloituspaikkoja lisätään noin tuhannella

– Palkkatuen tarjontaa lisätään alle 30-vuotiaille

– Yrittäjyyden aloittaminen työttömyysturvan turvin tulee mahdolliseksi

– Työttömien opiskelua helpotetaan tukijärjestelmillä

– Kolme satamahanketta käynnistetään

– Suomen Akatemialle osoitetaan 25 miljoonaa euroa ja Tekesille 35 miljoonaa euroa lisärahaa

– Vähimmäispäivärahoja ja takuueläkettä nostetaan

– Opintotukeen tulee 75 euron huoltajakorotus kuukaudessa

– Perhevapaauudistuksen valmistelu käynnistetään

– Vanhojen autojen romutuspalkkio toteutuu

Alkoholiverotukseen tehdään noin 100 miljoonan euron kiristys

Yritystukien uudistaminen aloitetaan myös. Tukien leikkausta odoteltiin jo tähän budjettiin, mutta se jäi jumiin. Sipilän mukaan asia vaatii edelleen valmistelua.

Budjettineuvotteluita käytiin eilen ja tänään pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Neuvottelujen alkaessa keskiviikkona hallituspuolueiden johtajat sanoivat joukossa olevan hyvä henki.

Hallituslähteistä kerrottiin jo aamupäivällä, että valmista tulee rivakasti. Orpo tviittasikin neuvottelujen päättymisestä jo ennen puoltapäivää.Pääomaveroprosenteista ei ennen budjettiriihtä keskusteltu. Yleinen pääomaverokanta on nyt 30 prosenttia ja 30 000 euron ylittävistä pääomatuloista maksetaan 34 prosenttia.

Kansalaisten elämä yleensä budjettiriihen jälkeen kallistuu. Orpo puhui jo aiemmin, että haittaverot kirstyvät. Viinaveroa korotettiin viimeksi 2014. Tuoppi ja viinipullo maksavat ensi vuonna enemmän.

Tupakka-askiin tuli hienoinen korotus viimeksi heinäkuun alusta. Energiaverolla hallitukset ovat yleensä myös kassaansa kartuttaneet.

Kiinteistöverojen korotuspäätös tehtiin puolestaan kevään kehysriihessä.

Kunnat ratkaisevat, kuinka paljon se taloyhtiöitä ja omakotiasujia rassaan. Toistaiseksi metsäomistajiin ei ole kiinteistöveroa vielä kohdistettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti 2018
 • Valtiontalous
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  6. 6

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  7. 7

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  8. 8

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  9. 9

   Hotelli Kämpin salissa järjestetään ensi viikolla Venäjän-mielisten tilaisuus ”hybridiuhkista ja Donbassin tulevaisuudesta” – Hotelli ei halua kommentoida

  10. 10

   Vekkulan lopettaminen aiheutti palautevyöryn – Linnanmäki saanut yli 800 ideaa uutta laitetta varten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trump julisti hirmumyrskyn jyräämän Puerto Ricon katastrofialueeksi – sitten murtui vielä pato
  3. Ratkaisija Tallberg koki tunteenpurkauksen IFK:ta vastaan: ”On se aina hienoa voittaa täällä”
  4. AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase
  5. HIFK:n kapteeni Lennart Petrell vaatii tiukkaa ryhtiliikettä – ”Pelimme on ihan hirveää vuoristorataa”
  6. Suomalainen Tero Kivisaari pääepäilty maailman suurimpiin kuuluvassa korruptiotapauksessa – Telian entisille johtajille syytteet törkeästä lahjonnasta Uzbekistanissa
  7. Tunti sitten
  8. Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät
  9. IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään
  10. Migrin mukaan turvapaikanhakijoiden itsemurhayritykset ovat harvinaisia – ”Osassa on kyse enemmänkin mielenosoittamisesta”
  11. Sipilä vei kikyn ilosanomaa Ranskaan, jossa presidentin uudistukset herättävät raivoa ay-liikkeessä – ”Arvostan Macronin tapaa tarttua toimeen”
  12. Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille
  13. Näytä lisää