Politiikka

Ilkka Kanerva ehdottaa Suomen isännöimiä suursota­harjoituksia – ”Suurin hyöty on harjoituksista Suomen olosuhteissa monikansallisten joukkojen kanssa”

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva ehdottaa monikansallisten sotaharjoitusten järjestämistä Suomessa. ”Meille olisi suurin hyöty harjoittelusta tietysti omalla alueellamme”, Kanerva sanoo. Monikansallisia harjoituksia ei ole järjestetty Suomessa koskaan aiemmin.

Ensi viikolla Itämeren ympäristössä voi olla yhtaikaa liikkeellä jopa yli satatuhatta sotilasta lännestä ja idästä, kun kumpikin puoli vie läpi suuria sotaharjoituksiaan.

Harjoitukset todistavat lisääntyvistä jännitteistä Itämerellä. Harjoitusten päällekkäisyys lisää myös pelkoa vahingoista.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) pitää onnettomuusriskiä silti olemattomana.

”Sitten ovat asiat huonosti, jos sotilaat eivät kykene välttämään yhteentörmäyksiä. Jos sellainen tapahtuisi, ei se olisi vahinko, vaan tarkoituksellista.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”En kuitenkaan usko, että kukaan vastuullinen poliitikko käyttäisi sotaharjoitusta synnyttääkseen konfliktia. Harjoituksilla on aina salattu agendansa, mutta tietoisesti aiheutettu onnettomuus olisi pähkähullua”, Kanerva lisää.

Päällekkäisyys Ruotsin isännöimässä monikansallisessa Aurora-sotaharjoituksessa ja Venäjän sekä Valko-Venäjän Zapadissa ei Kanervan mukaan ole tietysti toivottua.

”Ei Suomi ole päällekkäisyyttä tavoitellut, mutta Suomenhan päätettävissä eivät harjoitukset ole olleet.”

Harjoittelu on osa valmiutta. Kanerva ehdottaa, että Suomi voisi myös itse isännöidä suuria, monikansallisia sotaharjoituksia Suomen alueella.

”Suomelle on tietysti suurin hyöty harjoituksista, joissa kykenemme harjoittelemaan Suomen olosuhteissa monikansallisten joukkojen kanssa. Tällöin myös eri puolustushaarat pystyisivät harjoittelemaan yhteistoimintaa koordinoidusti.”

”Kyllä tämä on konsepti, jota on fundeerattu ja joka sopisi meille kaikin tavoin”, Kanerva sanoo.

Kanerva painottaa, että Suomen omat valmiusyksiköt tarvitsevat myös harjoittelua EU:n puitteissa perustettavien valmiusyksiköiden ja esimerkiksi Britannian johtamien nopean toiminnan joukkojen kanssa.

”Monikansalliset harjoitukset ovat kustannustehokas koulutusmuoto omalle armeijalle”, hän lisää.

Puolustusvaliokunnassa asia ei ole ollut vielä esillä. Harjoituksen kokoonpanostakin Kanervalla on vain alustavia ajatuksia. Aurorassa on nyt mukana 20  000 sotilasta.

”Ei tästä ole valmista sapluunaa. Hyvä tietysti olisi, jos harjoitukseen osallistuisi maita, joiden kanssa näitä kahdenvälisiä yhteistyösopimuksia on ”, Kanerva pohtii.

Suomi on Nato-kumppanuusmaa ja läheisessä yhteistyössä Ruotsin kanssa. Kahdenvälisestä yhteistyöstä on sovittu Britannian, Yhdysvaltojen, Saksan ja Viron kanssa. Uusi yhteistyöjärjestely on työn alla myös Puolan kanssa.

Harjoitus voisi toteutua aikaisintaan vuoden päästä.

”Sotaharjoitusten valmistelu on pitkä prosessi. Valmisteluaikaa tarvitaan vähintään vuosi tai kaksi”, Kanerva sanoo.

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) totesi Ylelle alkuviikolla, että Suomen tulisi harkita suurten monikansallisten sotaharjoitusten järjestämistä. Niinistö totesi blogissaan, että suurempia sotaharjoituksia Suomessa on ollut viimeksi 1980-luvulla.

Myöhemmin syksyllä puolustusvaliokunta saa pohdittavakseen myös linjaukset EU:n tiivistyvästä puolustusyhteistyöstä.

”Vielä ollaan ruudussa, jossa käytännön vaikutukset eivät ole järisyttäviä”, Kanerva jarruttelee

”Tavoite tietysti olisi, että EU-maista voisi jonain päivänä soittaa Suomeen, että nyt tarvitaan apua – ja päinvastoin.”

Kanerva korostaa, että EU-maissa päätökset mahdollisesta avusta jäävät aina kansallisiksi, koska EU:lla ei ole omaa armeijaa.

”Eikä EU tai kahdenväliset yhteistyöjärjestelyt anna tietysti Suomelle mitään turvatakuita”, Kanerva lisää.

Pikapuoliin Suomi voi saada myös Yhdysvalloista pyynnön lisäjoukoista Afganistaniin. Vielä sitä ei ole tullut.

”Voi olla, että lisäjoukkoja pyydetään jonnekin muualle, mutta en yllättyisi, jos Afganistaniinkin joukkoja pyydetään. Oletan, että ennen vuoden vaihdetta konseptit alkavat selvitä.”

Ensi viikolla alkavia sotaharjoituksia edelsi myös outo sivujuoni: Venäjän purjealuksen halu vierailla kadetteineen Ahvenanmaalla. Kanerva ymmärtää, että alus sai pakit.

”Miksi Venäjän armeijan koulutuslaivan pitäisi tulla harjoitusten aikana toisen osapuolen, vieläpä demilitarisoidulle alueelle? Ei se hyvien pöytätapojen mukaista ole. Venäjä yritti tietysti kolkuttaa ovea ja katsoa, avataanko se heille. ”

Fakta

Monta harjoitusta


 Ruotsin isännöimään monikansalliseen Aurora-harjoitukseen osallistuu 20  000 sotilasta, joista suomalaisia on 300. Se järjestetään 11.–29.9.

 Itäiseen Zapadiin eli Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisharjoitukseen osallistuu jopa 100 000 sotilasta. Harjoitus järjestetään 14.–20. syyskuuta.

 Itämerellä harjoitellaan paraikaa myös 8.–21.9. Saksan merivoimien johtamassa Naton, Nato-kumppaneiden ja EU:n yhteisharjoituksessa. Suomalaisia on mukana 250.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustuspolitiikka
 • Sotaharjoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  5. 5

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  6. 6

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  7. 7

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  8. 8

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  9. 9

   Voimakas maanjäristys ravisteli Meksikon pääkaupunkia tuhansia tappaneen järistyksen vuosipäivänä

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  9. 9

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää