perjantai 29.8.2014 | Iina, Iines  Onnittele e-kortilla

11 kansanedustajaa jättäytyy kevään 2011 vaaleista

9.2.2010 5:00

Eduskuntatyö kyllästyttää tai ura on jo riittävän pitkä. Siinä yleisimmät syyt, miksi 11 kansanedustajaa tietävät jo nyt, etteivät aio enää asettua ehdolle kevään 2011 eduskuntavaaleissa.

HS:n soittokierroksen mukaan pari vuotta vilkkaana käynyt vaalirahakeskustelu ei näytä olevan pääsyy luopumispäätöksiin.

Jokaisissa vaaleissa eduskunnasta vaihtuu noin kolmannes eli noin 70 kansanedustajaa. Suurin osa vaihtuvuudesta johtuu äänestäjien tahdosta.

Kokoomuksen kansanedustajista kukaan ei ole vielä virallisesti ilmoittanut luopuvansa. Puoluesihteeri Taru Tujusen mukaan eduskuntaryhmässä ja puolueen politiikanteossa on nyt hyvä fiilis, joka osaltaan kannustaa ihmisiä jatkamaan.

Vasemmistoliiton kansanedustajista Matti Kauppila on ilmoittanut jättävänsä eduskuntatehtävät. Vaalirahakeskustelu ei hänen mukaansa ole vaikuttanut puolueen perusväen ehdokkuushaluihin.

"Hyvä kysymys sitten on, vaikuttaako se politiikan ulkopuolelta, muilta yhteiskunnan sektoreilta tulevien ihmisten halukkuuteen asettua ehdolle", Puhakka sanoo.

Rkp:n puoluesihteeri Ulla Achrén ei ole kuullut, että joku Rkp:n kansanedustajista olisi luopumassa. Puoluesihteerin mukaan vaalirahakeskustelu ei ole tullut esiin ehdokkuuden estävänä tekijä.

Keskustan 51 hengen ryhmästä eduskuntatyöstä ovat luopumassa tässä vaiheessa Klaus Pentti, Pekka Vilkuna ja Hannakaisa Heikkinen.

Vilkuna ilmoitti aikeistaan jo kuukausia sitten. Hän ei ole perustellut ratkaisua sen kummemmin.

Hannakaisa Heikkinen saa kesällä toisen lapsen ja haluaa keskittyä perheeseensä. On mahdollista, että hän asettuu uudestaan ehdolle joskus myöhemmin.

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen sanoi puolueensa ehdokasasettelun olevan valmis 80-prosenttisesti.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Bjarne Kallis sanoo parin edustajan vielä miettivän ehdokkuuttaan, mutta uskoi vastauksen olevan lopulta myönteinen.

Sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmässä luopujia on tällä hetkellä eniten. Pois ovat jättäytymässä Matti Ahde, Reijo Kallio, Antti Kalliomäki, Lauri Kähkönen ja Tero Rönni.

Ahde, 64, kertoo, että ikä tuli vastaan. "Katsoin passistani syntymäaikaa."

Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi sanoo, ettei vaalirahoitusskandaalien aiheuttaman politiikan arvostuksen lasku näy heidän ehdokasasettelussaan.

Vihreiden eduskuntaryhmästä toistaiseksi vain Janina Andersson on jäämässä vaaleista pois.

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka on luopumassa. Myös Pertti Veltto Virtanen harkitsee eduskunnan jättämistä.

 

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>