maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla

Sauli Niinistö jättää eduskunnan ensi vaaleissa

1.5.2010 1:30

Ari-Veikko Peltonen

Sauli Niinistö ei lähde ehdokkaaksi seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Sauli Niinistö ei lähde ehdokkaaksi seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Puhemies Sauli Niinistö (kok) ei ole ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa. "En ole mukana niissä vaaleissa", hän kertoi Helsingin Sanomille lyhyesti perjantaina.

Niinistö ei kertonut tarkempia perusteluja päätökselleen. Viime vaaleissa Niinistö oli ehdolla Uudeltamaalta saaden ennätysmäiset 60 563 ääntä. Kukaan ei ole koskaan aikaisemmin pystynyt samaan.

Niinistö kertoi päätöksestään puolueensa puheenjohtajalle Jyrki Kataiselle ja ulkoministeri Alexander Stubbille helmikuussa. Hän oli arvellut heidän tarvitsevan tietoa omien ja puolueen suunnitelmien takia.

Salolaissyntyinen Niinistö oli eduskunnassa 1987–2003 ja uudelleen vuodesta 2007. Hän toimi pitkään valtiovarainministerinä ja sen jälkeen Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

Kokoomuksen viestintäpäällikön Jenni Haukion kanssa hän avioitui tämän vaalikauden aikana.

Niinistöä pidetään vahvana nimenä kokoomuksen ehdokkaaksi vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Näistä vaaleista hänellä on aikaisempaa ja menestyksekästä kokemusta presidentti Tarja Halosen vastaehdokkaana.

Hänen puhemieskauttaan on leimannut vahva uudistushalu, jolle hän on saanut aika ajoin heikosti vastakaikua kansanedustajilta, vaikka eduskunnan hallinnon ongelmat tunnustetaankin.

Hänen aikanaan eduskunnan toimintatapoja on uudistettu vahvalla kädellä. Tämä työ on ollut hänelle hankalaa, koska mies ei miellä itseään kamreeriksi.

Hallinnon suuri osuus puhemiehen työssä on ollut hänelle epämiellyttävä yllätys. Päällepäin on näkynyt, ettei puhemies aina jaksa suuremmin innostua myöskään eduskunnan loputtomasta puherallista.

Puhemiehenä 61-vuotias Niinistö on toiminut eräänlaisena unilukkarina milloin missäkin asiassa ja häntä on myös kuunneltu.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>