perjantai 22.8.2014 | Iivari, Iivo  Onnittele e-kortilla

Avioliittolaki ja uskonto kuumentavat alkavaa vaalitaistoa

17.7.2010 7:06 | Päivitetty: 17.7.2010 10:19

Uskonnollisia arvoja sivuavat kysymykset ovat nousemassa ensi kevään eduskuntavaalien teemaksi. Politiikan tutkijan mielestä puolueet ovat jo nyt tehneet kysymyksissä merkittäviä linjauksia, jotka vaikuttavat myös äänestäjien käytökseen.

Suomi on puoluetutkija Rauli Mickelssonin mielestä niin kristillinen maa, että emme sitä itse edes huomaa. Poliittinen retoriikka on täynnä raamatullisia sananparsia, ja puolueiden ohjelmat huokuvat kristillisiä arvoja.

Poikkeuksena ovat ainoastaan vasemmistoliitto ja vihreät, jotka toivovat valtion tasapainottavan suhdettaan eri uskontoryhmiin.

Ehkä hieman yllättäen ensi kevään eduskuntavaalien teemoiksi on nousemassa kysymyksiä, jotka haastavat puolueet linjaamaan uskonnollista vakaumustaan.

Kristillinen retoriikka on Mickelssonin mukaan näkynyt erityisen hyvin keskustelussa, jota on viime kuukausina käyty sukupuolineutraalista avioliittolaista.

Lakia kannattavat kokoomus, Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp, kun taas kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset ovat sitä vastaan. Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi on puolestaan ilmoittanut, ettei asia kuulu puolueen tavoitteisiin.

Laki sukupuolineutraalista avioliitosta antaisi samaa sukupuolta oleville aviopareille samat oikeudet ja velvollisuudet, joita aviopareilla on nykyään. Muutoksen on odotettu toteutuvan ensi hallituskaudella.

Puolueohjelmia laajasti tutkinut Mickelsson pitää mielenkiintoisena, että kokoomus on päätynyt kannattamaan sukupuolineutraalia avioliittolakia. Puolue on tyypillisesti ajanut konservatiivisempia arvoja ja korostanut ydinperheen merkitystä yhteiskunnan perusyksikkönä.

Myös puolueen kanta uskonnon opetukseen kertoo hänen mukaansa uudesta suunnasta. Kokoomuksen puoluekokous päätti kesäkuussa, että puolueen pitäisi ryhtyä ajamaan uskontotietoa suomalaiskouluihin nykyisen oman uskonnonopetuksen sijaan.

Mickelsson uskoo, että kokoomus puhuttelee linjauksillaan urbaaneja liberaalinuoria, joilla ei ole vielä vakiintunutta puoluekantaa. "Kokoomus on isoista puolueista ensimmäisenä herännyt siihen, ettei vanhakantainen puoluetoiminta enää päde nuorisossa."

Sen sijaan vahvan uskonnollisen vakaumuksen äänestäjät voivat hänen mukaansa vierastaa kokoomuksen päätöksiä. Kyseessä on Mickelssonin arvion mukaan kohtuullinen joukko äänestäjiä, mutta heidän tarkkaa määräänsä on vaikea arvioida.

Myös konservatiivisempaa linjaa pitänyt keskusta voi hänen mukaansa saada kokoomuksen kirkollisten kannattajien ääniä.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>