perjantai 29.8.2014 | Iina, Iines  Onnittele e-kortilla

HS-gallup: Enemmistö lopettaisi postmodernin nykytaiteen tuen

25.3.2011 5:30

Perussuomalaisten vaalitavoite lopettaa "postmodernin nykytaiteen" tukeminen julkisista varoista saa kansa tuen, selviää Helsingin Sanomien teettämästä gallupista.

Niukka enemmistö eli 51 prosenttia suomalaista on TNS Gallupin toteuttaman kyselyn mukaan täysin tai jokseenkin samaa mieltä väitteestä "postmodernia nykytaidetta ei pidä tukea julkisilla varoilla".

Jokseenkin tai täysin eri mieltä on 42 prosenttia vastaajista. Seitsemän prosenttia suomalaisista ei osaa kertoa kantaansa.

Perussuomalaisten vaaliohjelmassa vaaditaan, että "valtion myöntämiä kulttuuritukirahoja on ohjattava siten, että ne vahvistavat suomalaista identiteettiä".

"Tekotaiteelliset postmodernit kokeilut sen sijaan olisi syytä jättää taloudellisesti yksittäisten henkilöiden ja markkinoiden vastuulle."

Perussuomalaisten avaus herätti tuoreeltaan paljon keskustelua tiedotusvälineissä sekä verkossa.

HS:n haastattelussa perussuomalaisten varapuheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala oli myös sitä mieltä, että poliitikkojen olisi oltava mukana päättämässä, ketkä taiteilijat saavat apurahoja.

Moni poliitikko on irtisanoutunut ajatuksesta, että poliitikot alkaisivat ratkaista, mikä taide on hyvää ja mikä huonoa.

"On ollut yhteiskuntia, joissa vallanpitäjät ovat puuttuneet taiteen sisältöön. Niillä yhteiskunnilla ei ole mennyt kovin hyvin", sanoo kulttuuriministeri Stefan Wallin (r).

Wikipedian mukaan postmoderni taide eroaa modernista taiteesta "hylkäämällä tietyn poliittisen aatejärjestelmän puolustamisen".

Perussuomalaisten Saarakkala määrittelee postmodernin taiteen näin:

"Postmodernistiseen taideteokseen vähän sisältyykin se, että siitä on vaikea ylipäätään tunnistaa, mikä tekele siinä on kyseessä. Siinähän on ideana väittää taiteeksi vähän mitä vain. Ei määrittely helppoa ole, mutta se, joka viestii kritiikkiä vailla ihanteita, on aika postmodernia."

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>