keskiviikko 27.8.2014 | Rauli  Onnittele e-kortilla

Hallituksen keskeiset ministerit selviävät tänään

17.6.2011 19:49 | Päivitetty: 18.6.2011 7:34

Mikko Stig / lehtikuva

Kuuden puolueen puheenjohtajat Päivi Räsänen (kd), Stefan Wallin (rkp), Jutta Urpilainen (Sdp), Jyrki Katainen (kokoomus), Paavo Arhinmäki (vasemmistoliitto) ja Ville Niinistö (vihreät) hallitusneuvottelujen infossa Säätytalossa perjantai-iltana.

Kuuden puolueen puheenjohtajat Päivi Räsänen (kd), Stefan Wallin (rkp), Jutta Urpilainen (Sdp), Jyrki Katainen (kokoomus), Paavo Arhinmäki (vasemmistoliitto) ja Ville Niinistö (vihreät) hallitusneuvottelujen infossa Säätytalossa perjantai-iltana.

Uuden hallituksen tärkeimmät ministerit selviävät tänään, kun päähallituspuolueet kokoomus ja Sdp kertovat omista ministerivalinnoistaan ja vahvistavat sitoumuksensa hallitukseen.

Kokoomuksen puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä ovat koolla puoliltapäivin. Sdp:n päättävät elimet kokoontuvat puolestaan iltapäivällä.

Kaikki kuusi hallitusneuvotteluissa mukana ollutta puoluetta päättävät hallitukseen lähdöstä maanantaihin mennessä.

Lähes kaksi kuukautta hallitusta kasannut Jyrki Katainen (kok) paljasti tulevan hallitusohjelman ja ministeripaikkojen jakautumisen puolueiden kesken perjantaina.

Kaikkiaan tulevassa hallituksessa on 19 ministeriä. Ministeri-pestit jakautuvat niin, että kokoomus ja Sdp saavat kuusi salkkua, vasemmistoliitto, vihreät ja Rkp kaksi ja kristillisdemokraatit yhden.

Kokoomukselle menee pääministerin, sosiaali- ja terveysministerin, elinkeinoministerin, hallinto- ja kuntaministerin, ulkomaankauppa- ja Eurooppa-ministerin sekä maa- ja metsätalousministerin salkut.

Pääministeriksi ryhtyy Katainen ja sosiaali- ja terveysministeriksi todennäköisesti Paula Risikko.

HS:n tietojen mukaan elinkeinoministerin salkku on todennäköisesti menossa Jyri Häkämiehelle ja ulkomaankauppa- ja Eurooppa-ministerin salkku Alexander Stubbille.

Hallinto- ja kuntaministerin salkku menee HS:n arvion mukaan joko Lenita Toivakalle, Jan Vapaavuorelle tai Petteri Orpolle. Maa- ja metsätalousministerin paikan täyttänee joko Jari Koskinen tai Anne-Mari Virolainen.

Sdp saa toiseksi suurimpana puolueena toisiksi painavimman eli valtionvarainministerin salkun. Lisäksi Sdp:lle menevät ulkoasiainministerin, peruspalveluministerin, opetusministerin, työministerin sekä asunto- ja viestintäministerin salkut.

Siitä, minkä paikan puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen hallituksessa ottaa, ei ole varmaa tietoa. Todennäköistä on, että hänestä tulee joko valtiovarainministeri tai ulkoministeri. Samoille paikoille tyrkyllä ovat HS:n arvion mukaan myös Erkki Tuomioja ja Jouni Backman.

Toisaalta Urpilainen saattaa luokanopettajan taustallaan valita myös opetusministerin salkun.

Peruspalveluministerin paikan ottanee HS:n arvion mukaan joko Maria Guzenina-Richardon tai Ilkka Kantola ja työministerin paikan joko Miapetra Kumpula-Natri tai Jukka Gustafsson.

Asunto- ja viestintäministeriksi vahvimmin ehdolla on Susanna Huovinen, tosin paikka saattaa mennä myös Gustafssonille.

Ulkoministeriö jaetaan kolmeen osaan niin, että kokoomus saa yhden EU-asioita hoitavan salkun, demarit yhden ja vihreät vielä yhden.

Vihreiden salkun sisältöön kuuluu kehityspolitiikka ja omistusohjausasiat. Vihreät saa myös ympäristöministerin salkun, joka menee todennäköisesti puolueen puheenjohtajalle Ville Niinistölle. Kehitysyhteistyöministerin paikka menee HS:n arvion mukaan joko Heidi Hautalalle tai Anni Sinnemäelle.

Vasemmistoliitto saa hallituksesta painavan liikenneministerin salkun. Tehtävään ryhtyy todennäköisesti puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Puolue saa myös kulttuuri- ja urheiluministerin salkun. Tähän tehtävään ryhtynee Merja Kyllönen Kainuusta.

Rkp saa puolustusministerin ja oikeusministerin salkut. Puoluehallitus nimesi puolustusministeriksi jo puheenjohtajansa Stefan Wallinin ja oikeusministeriksi Anna-Maja Henrikssonin.

Kristillisdemokraatit saavat sisäasiainministerin tehtävät. Se menee puheenjohtaja Päivi Räsäselle.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

Päivän kysymys

Pysyykö uusi hallitus koossa täyden kauden?

Kuuden puolueen hallitusneuvottelut ovat olleet poikkeuksellisen vaikeat.

Kyllä 42% Ei 58%

Vastanneita 9999

Äänestys on päättynyt.

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>