torstai 28.8.2014 | Tauno  Onnittele e-kortilla

Hallitus pistää kansalaiset sähkönsäästökuurille

6.11.2008 15:15 | Päivitetty: 6.11.2008 17:15

PEKKA SAKKI / LEHTIKUVA

Hehkulamppu kuluttaa runsaasti energiaaa.

Hehkulamppu kuluttaa runsaasti energiaaa.

Hallitus aikoo kääntää Suomen energian kokonaiskulutuksen laskuun. Sähköä sen sijaan käytetään vuonna 2020 enemmän kuin nyt, mutta kasvun on hotkaissut pääasiassa teollisuus. Tavallisen suomalaisen hallitus haluaa säästävän sähköä.

Hallitus esitteli tänään asiakirjan nimeltä Pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategia. Sen pääpaino on vuoteen 2020 ulottuvissa linjauksissa.

Hallitus arvioi, että energian loppukulutus Suomessa vuonna 2020 on 347 terawattituntia (TWh), jos uusia säästötoimia ei tehdä. Uuden strategian avulla hallitus aikoo painaa kokonaiskulutuksen 310 TWh:iin eli noin kymmenen prosenttia edellä mainittua alemmaksi. Tämä tarkoittaa energiankäytön tehostamista erityisesti asumisessa, rakentamisessa, ja liikenteessä.

Sähkönkulutuksen hallitus arvioi hieman nousevan nykyisestä, mutta ajatus on hidastaa kulutuksen kasvu merkittävästi. Jos mitään ei tehdä, sähkönkulutuksen arvioidaan nousevan nykyisestä 90 TWH:sta 103TWh:iin. Hallitus arvioi kulutuksen olevan 2020 noin 98TWh.

Koska teollisuus on arvioinut tarvitsevansa jopa lisää sähköä, toivoo hallitus kansalaisten ryhtyvän sähkönsäästökuurille.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kotitalouskoneet ja valaisimet vaihdetaan energiaa säästäviin malleihin, joukkoliikennettä käytetään nykyistä enemmän ja että asumukset tiivistetään kunnolla, jotta sähkönkäyttö pysyy kurissa.

Suomeen on tulossa lisää ydinvoimalla tuotettua sähköä. Lisää sähköntuotantokapasiteettia tarvitaan muun muassa sähköntuonnin korvaamiseksi, sillä Suomi aikoo olla omavarainen sähkön suhteen jo 2010-luvulla. Sähköä pitää pystyä tuottamaan lisää myös sen vuoksi, että ilmaston kannalta haitallista, hiililauhdevoimalla tuotettua sähköä on tarkoitus korvata muilla tavoin tuotetulla sähköllä.

Strategiaa valmistellutta ryhmää johtanut elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) sanoi strategian julkistamistilaisuudessa, että tämä kaikki tarkoittaa todennäköisesti ydinvoiman lisärakentamista. Hänen mukaansa hallituksen on tehtävä päätöksiä asiasta vielä tällä hallituskaudella eli ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja.

Hallitus haluaa rakentaa jonkin verran lisävoimaa. Vuotoksen altaan rakentamisesta strategiaan on kirjattu linjaus, että sitä ei tällä hallituskaudella rakenneta. Kollajan altaan mahdollisesta rakentamisesta ei sen ole mainittu mitään.

Eduskunta aloittaa strategian käsittelyn ensi viikon keskiviikkona, 12. päivä marraskuuta.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>