tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Halonen nimitti Viljasen sisäministeriön kansliapäälliköksi

15.8.2008 13:18 | Päivitetty: 15.8.2008 15:47

Markus Jokela / HS

Presidentti Tarja Halonen poistumassa tiedotustilaisuudestaan, jossa hän kertoi sisäministeriön kansliapäällikköpäätöksestään.

Presidentti Tarja Halonen poistumassa tiedotustilaisuudestaan, jossa hän kertoi sisäministeriön kansliapäällikköpäätöksestään.

Presidentti Tarja Halonen käytti perjantaina perustuslaissa tasavallan presidentille annettua oikeutta ja nimitti Ritva Viljasen sisäministeriön kansliapäälliköksi uudelleen lokakuun alussa alkavaksi viisivuotiskaudeksi.

Presidentin ja valtioneuvoston kesken virinnyt nimityskiista ratkesi näin ennakko-odotusten mukaisesti.

Valtioneuvosto esitti virkaan sisäministeri Anne Holmlundin (kok) ehdokkaana EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin johtajaa Ilkka Laitista. Valtioneuvosto oli kahdesti esityksessään yksimielinen.

Valtioneuvoston pöytäkirjaan liittämässään lausumassa Halonen perusteli, että ministeriön nykyinen kansliapäällikkö Viljanen oli hakijoista ansioitunein kansliapäälliköksi. Hänen näkemyksensä mukaan ei ole esitetty sellaista syytä, miksi Viljasta ei nimitettäisi toiselle viisivuotiskaudelle.

Hän muistutti, että Viljanen on toiminut viisi vuotta kansliapäällikön tehtävässä ja hoitanut tehtäviänsä moitteettomasti ja ansiokkaasti.

Perusteluissa hän totesi, että sisäministeriön toimintakenttä on muuttunut, mihin Holmlundkin on näkyvästi kiinnittänyt huomiota. Samalla Halonen kuitenkin muistutti, että koko muutoksen ajan Viljanen on ollut kansliapäällikkönä ja koko virkakautensa ajan hän on ollut tekemisissä raja- ja muiden turvallisuusasioiden kanssa.

Presidentin esittelyn jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa Halonen sanoi myös, että hänen ratkaisuunsa vaikutti myös Laitisen valmius lähteä Frontexin johdosta kesken virkakauden. Hän toivoo Laitisen jatkavan Frontexissa seuraavankin viisivuotiskauden.

Holmlundin kerrottiin viime viikolla yllättyneen presidentin kannasta. Tiedotustilaisuudessa Halonen kuitenkin sanoi Holmlundin kuulleen hänen kantansa siinä tapaamisessa, jossa Holmlund oli kertonut ehdokkaastaan. Tämä tapahtui Holmlundin kertoman mukaan jo yli kaksi kuukautta sitten.

Halonen tosin kertoi selvittäneensä hyvin tarkkaan tilannetta. Hän sanoikin perehtyneensä hyvin laaja-alaisesti asiaan.

"Keskustelut ovat olleet rakentavia, vaikka olemmekin eri mieltä", hän luonnehti suhdettaan sisäministeri Holmlundiin.

Halonen on aiemmin ilmoittanut ratkaisevansa asiat valtioneuvoston kannan mukaan, jos valtioneuvosto on yksimielinen. Hän kiersi kysymystä ja muistutti, että tämä nimitys oli tavallista hankalampi prosessi. Tilanne oli hänen mielestään aika samanlainen kuin työ- ja elinkeinoministeriön kanslianpäällikköä valittaessa.

Muistitietojen mukaan 50 vuoden aikana vain kerran aiemmin presidentti on nimittänyt vastoin valtioneuvoston yksimielistä kantaa. Tämä tapahtui presidentti Urho Kekkosen aikakaudella.

Halonen kiisti ehdottomasti, että Viljanen olisi valittu sukupuolensa tai tietyn poliittisen mielipiteen perusteella. Hän veisteli, että Viljasen ansioilla olisi mieskin tullut valituksi.

Viljanen ei halunnut perjantaina kommentoida nimitysasiaa mitenkään. Julkisuuteen antamassaan viestissä hän vain kiitti presidenttiä saamastaan luottamuksesta ja lupasi palata kansliapäällikön haasteisiin lokakuun alussa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

Päivän kysymys

Pitäisikö presidentiltä poistaa nimitysoikeus?

Presidentti Tarja Halonen nimitti sisäasiainministeriön kansliapäälliköksi Ritva Viljasen vastoin valtioneuvoston kantaa. Aiemmin Halonen on ratkaissut nimitysasiat valtioneuvoston esittämällä tavalla, jos esitys on ollut yksimielinen.

Kyllä 49% Ei 51%

Vastanneita 6916

Äänestys on päättynyt.

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>