lauantai 23.8.2014 | Signe, Varma  Onnittele e-kortilla

Heinäluoma: Ministeristä lobbariksi siirtyminen vaatii pelisääntöjä

7.9.2010 5:00

Eero Heinäluoma

Eero Heinäluoma

Sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän johtajan Eero Heinäluoman mukaan Suomessakin tulisi käynnistää keskustelu siitä, pitäisikö esimerkiksi ministerin viran jättämisen jälkeen olla karenssi- eli odotusaika, ennen kuin voi siirtyä elinkeinoelämän palvelukseen.

Myös vihreät ovat vaatineet samaa. Vihreiden mielestä ministereillä on tietoa, jonka hyödyntäminen erityisesti lobbarina voi vääristää kilpailua.

Vihreät vaati ministereiden karenssiaikaa kesäkuun alussa julkistamassaan esityksessä, jossa kaivattiin uusia pelisääntöjä muun muassa lobbaukseen ja poliittisiin nimityksiin.

Eduskunta käsittelee tänään syysistuntokautensa alkajaisiksi entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk) eronpyynnön eduskunnan jäsenyydestä. Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi siirtyvä Vanhanen on pyytänyt eroa 20. syyskuuta lähtien.

Vanhasen siirtyminen etujärjestön keulakuvaksi lähes suoraan pääministerin tehtävästä herätti hämmästystä kesäkuussa, kun nimitys tuli julkiseksi.

Hänen eronpyyntönsä hyväksyttäneen tänään silti ilman soraääniä, sillä oppositiolla ei ole haluja nostaa asiaa täysistunnossa esille. Heinäluoman mukaan pelisääntöjen olisi pitänyt olla olemassa etukäteen.

Vanhasen tilalla eduskunnassa aloittaa 21. syyskuuta Seppo Särkiniemi, joka on espoolainen pappi. Särkiniemi, 53, oli kansanedustajana 2003–2007, mutta jäi viime vaaleissa varasijalle.

Tänään uusina edustajina aloittavat Risto Kuisma (sd) ja Mauri Salo (kesk). Salo tulee Kelaan siirtyneen Liisa Hyssälän ja Kuisma kesällä kuolleen Tommy Tabermannin sijalle.

Kaikkiaan kolme nykyiseen eduskuntaan valittua kansanedustajaa on ennen Vanhasta pyytänyt eroa siksi, että heidät on nimitetty uuteen työhön. Kelaan siirtyneen Hyssälän lisäksi Tuula Haatainen (sd) lähti Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi ja Jari Koskinen (kok) Euroopan jälleenrakennuspankin johtokuntaan.

Kesken kauden eduskunnan ovat jättäneet myös Liisa Jaakonsaari (sd), Heidi Hautala (vihr) ja Timo Soini (perus), jotka valittiin europarlamenttiin. Lisäksi Claes Anderssonille (vas) on myönnetty ero sairauden takia.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>