maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla

Homoparien ulkopuolinen adoptio jakaa uuden eduskunnan

25.4.2011 20:34

peter jansson

Uusi eduskunta aloittaa työnsä tiistaina, kun oikeuskansleri tarkastaa edustajien valtakirjat. Samalla jatkuu valiokuntapaikkojen jakaminen.

Uusi eduskunta aloittaa työnsä tiistaina, kun oikeuskansleri tarkastaa edustajien valtakirjat. Samalla jatkuu valiokuntapaikkojen jakaminen.

Kysymys siitä, pitäisikö homo- ja lesboparien saada oikeus myös perheen ulkopuoliseen adoptioon, jakaa uuden eduskunnan. Vastavalituista edustajista 90 kannattaa ja 93 vastustaa ulkoista adoptiota.

Tieto ilmenee HS:n vaalikoneeseen vastanneiden edustajien kannoista. Vaalikoneeseen vastasi 183 edustajaa 200:sta.

Parisuhteensa rekisteröineiden homo- ja lesboparien sisäisen adoption eduskunta hyväksyi vuonna 2009. Adoptio-oikeuden ulottamista myös perheen ulkopuolelle kannattaa ylivoimainen enemmistö sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton, vihreiden ja Rkp:n edustajista.

Kokoomuksen asia jakaa selkeimmin kahtia: puolet kannattaa ja puolet vastustaa sitä.

Perussuomalaisten ja keskustan edustajista selvä enemmistö vastustaa ulkoista adoptiota. Kristillisdemokraateista ulkoista adoptiota ei kannata kukaan.

Moni ulkoista adoptiota vastustava edustaja perustelee kantaansa sillä, että sisäinen adoptio on homo- ja lesbopareille riittävä.

"Perheen sisäinen adoptio oli riittävä ratkaisu, koska se saattoi perheissä jo asuvat lapset tasavertaiseen asemaan lain edessä," perustelee keskustan Aila Paloniemi.

Vastustajat perustelevat kantaansa myös perinteisellä avioliittokäsityksellä sekä biologialla.

"Tilanne on mahdoton biologisesti, siksi en hyväksy ajatusta, että poika- tai tyttöpareilla olisi lapsia," kirjoittaa perussuomalaisten Osmo Kokko.

Homoparien ulkoista adoptiota kannattavat perustelevat mielipidettään tasa-arvolla ja yhdenvertaisuudella. Moni korostaa, että tärkeintä on lapsen etu, ei vanhempien sukupuoli tai seksuaalinen suuntautuminen.

"Ei hyvä vanhemmuus sukupuolta katso. Adoptiota haluavat vanhemmat käyvät aina joka tapauksessa läpi varsin tiukan seulan, joten sama oikeus hakea adoptiota pitää avata myös samaa sukupuolta oleville", perustelee kokoomuksen Henna Virkkunen.

"Se, että on homoseksuaali, ei heikennä ihmisen kykyä toimia vanhempana. Tilanne voi olla vaikka päinvastoin: miten paljon onkaan heteroperheitä, joissa on paljon ongelmia muun muassa lasten kohtelun kanssa", kirjoittaa perussuomalaisten Arja Juvonen.

HS.fi teki kaikkiaan kahdeksan uutista uusien kansanedustajien kannoista ajankohtaisiin kysymyksiin heidän vaalikonevastaustensa perusteella. Aiemmin julkaistut uutiset löytyvät alta. Vaalikoneesta voi yhä myös katsoa tarkemmin yksittäisten edustajien vastauksia.

Tiistaina uusi eduskunta aloittaa työnsä, kun oikeuskansleri tarkastaa edustajien valtakirjat. Samalla jatkuu valiokuntapaikkojen jakaminen.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>