maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla

Kansanedustaja haki etua poikansa marjatilalle

20.11.2008 4:00

Hallitus selvityttää marjan- ja hedelmänviljelijöiden pyynnöstä, voidaanko pohjavesialueilla kiellettyjä torjunta-aineita ryhtyä käyttämään ainakin osalla pohjavesialueista.

Hallitusohjelmaankin kirjattu pilottihanke on saanut vauhtia keskustalaisen kansanedustajan aloitteesta, jonka perheen marjanviljelyä pohjavesialueiden torjunta-ainerajoitukset häiritsevät.

Marjanviljelijöiden mielestä pohjavesialueet on merkitty karttaan summittaisesti, ja heidän toiveenaan on, että tarkemmilla maaperätutkimuksilla alueita saataisiin karsittua ja edes osasta torjunta-ainerajoituksia päästäisiin eroon.

Hallitus esittää tutkimushankkeeseen 300 000 euroa. Esitys sisältyy hallituksen kolmanteen lisätalousarvioesitykseen, joka on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.

Hankkeesta tekee erikoisen se, että sitä valmistelee maa- ja metsätalousministeriö eikä ympäristöministeriö, jolle pohjavesien suojelu kuuluu.

Toinen poikkeuksellinen piirre on se, että pilottihankkeen yhtenä puuhamiehenä on keskustan hämeenkyröläinen kansanedustaja Klaus Pentti, jonka pojalla on mansikka- ja vadelmatila pohjavesialueella. Tila on sama, jota Pentti on itse viljellyt aiemmin.

"On jouduttu käsin perkaamaan mansikkamaita. Se on tavattoman kallis vaihtoehto ruiskutukselle", Pentti kertoo.

Hän myöntää olleensa edistämässä pilottihanketta aktiivisesti. Kansanedustaja ei pidä ongelmallisena sitä, että tulee ajaneeksi yhteiskunnan tukea omalle sukulaiselleen.

Pentti toteaa edistävänsä kansanedustajana niitä asioita, jotka tuntee ja joiden parissa on työskennellyt muutenkin.

"En katso, että minun pitäisi jäävätä itseni, kun tämä on valtakunnallinen ongelma", hän sanoi Helsingin Sanomille.

Hedelmän- ja marjanviljelijöiden liiton toiminnanjohtajan Hannu Salon mukaan liiton jäsenkunnalla on parikymmentä marja- tai hedelmätilaa pohjavesialueella. Muilla kuin liiton jäsenillä niitä on ehkä kymmenkunta.

Klaus Pentin kotikulmilla Hämeenkyrössä tilanne on Salon mukaan erityisen akuutti, sillä siellä on useita marjatiloja pohjavesialueella.

Marjanviljelijöiden ennen vapaasti käyttämiä aineita on määritelty pohjavesille vaarallisiksi. Salon mukaan aineita ei ole edes tutkittu kunnolla, kuten ei pohjavesialueitakaan.

Maa- ja metsätalousministeriössä hankkeesta vastaa vesitalousyksikön päällikkö Kai Kaatra. Hän ei osannut vielä kertoa tarkkaan hankkeen sisällöstä, sillä sitä alkaa valmistella ohjausryhmä sitten, kun eduskunta on myöntänyt siihen tarvittavat rahat.

Hän myönsi, että pohjavesiasiat kuuluvat ympäristöministeriölle. "Tämä vain tuli meille hallitukselta", hän sanoi. YM otetaan kuitenkin mukaan hankkeen valmisteluun.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>