maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla

Katainen: Koossa ainoa mahdollinen koalitio hallituksen muodostamiseen

10.6.2011 10:46 | Päivitetty: 10.6.2011 17:33

Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen hallitustunnusteluja koskevassa eduskuntaryhmien puheenjohtajien tapaamisessa perjantaina Helsingissä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen hallitustunnusteluja koskevassa eduskuntaryhmien puheenjohtajien tapaamisessa perjantaina Helsingissä.

Uudelleen käynnistyvissä tunnusteluissa tavoitellaan kokoomuksen, Sdp:n, vasemmistoliiton, vihreiden, Rkp:n ja kristillisdemokraattien muodostamaa hallitusta, kertoi hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok).

Vasemmistoliitto päätti hallitusneuvotteluihin lähdöstä perjantaina pitämässään kokouksessa.

Saman kuusikon neuvottelut kariutuivat viime viikolla.

Kataisen mukaan neuvotteluissa "käännettiin kaiki kivet ja kannot".

Nyt tavoitteena on saada neuvottelut päätökseen ensi viikon perjantaihin mennessä.

"Olemme päättäneet onnistua", sanoi hyväntuulisen oloinen Katainen tiedotustilaisuudessa ja käytti papillisiakin sanankäänteitä: "Uskon, että kaikella on viime kädessä tarkoituksensa."

Hänen mukaansa nyt on koossa ainoa mahdollinen koalitio hallituksen muodostamiseen.

"Neuvotteluihin lähtevät samat ihmiset, mutta eri porukka", Katainen totesi.

Katainen halusi tiedotustilaisuudessaan tehdä kaikille selväksi, miten pitkälle hän oli valmis menemään saadakseen vaalien suurvoittajan hallitukseen. Perussuomalaisille olisi annettu erivapaus äänestää vastaan Suomen kannalta merkittävissä EU-asioissa.

"Hallitus olisi ollut sisäpoliittisesti enemmistöhallitus, mutta EU-asioissa ikään kuin vähemmistöhallitus, joka olisi mahdollisesti joutunut hakemaan oppositiolta tukea joidenkin EU-asioiden läpimenoon", Katainen sanoi.

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vertasi Sdp:n ja kokoomuksen paluuta yhteen eron partaalla olevaan aviopariin.

"Olemme vähän kuin vanha aviopari, joka on jo palauttanut erohakemuksen, mutta palaakin yhteen harkinta-ajan jälkeen", sanoi Urpilainen.

Myös hän uskoi kiistakysymysten ratkeavan.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei suoraan vastannut kysymykseen arvonlisäveron nostosta, vaan sanoi lähtevänsä siitä, että hallituksen päätökset eivät saa lisätä tuloeroja.

Arhinmäki korosti, ettei puolueen meno hallitukseen ole vielä varmaa. Arhinmäen mukaan hallitusohjelman pitää täyttää vasemmistoliiton asettamat tavoitteet.

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi ei ollut erityisen pettynyt hänen puolueensa jäätyä hallitusneuvotteluiden ulkopuolelle.

"Olo on kuin olisi pudonnut matolta lattialle", Kiviniemi sanoi perjantaina eduskunnassa.

Hän olisi toivonut, että perussuomalaiset olisivat pystyneet joustamaan enemmän Eurooppa-politiikassa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo, että neuvotteluissa hallitusyhteistyöstä tapahtui lähentymistä, muttei tarpeeksi.

Soini sanoo, ettei hallituksen ulkopuolelle jääminen tunnu hyvältä, mutta puolue ei voi toimia ohjelmaansa ja periaatteitaan vastaan.

Hänen mukaansa puolue jatkaa tähänastisella kriittisellä linjallaan Eurooppa-politiikassa.

Hän myös uskoo, että Suomessa harjoitettu EU-politiikka tulee muuttumaan pakon edessä, sillä tukipaketit eivät hänen mukaansa toimi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kertoi, että perussuomalaisille tarjottiin erivapauksia EU-asioissa, mutta puolue ei hyväksynyt niitä.

Hallitusneuvottelut jatkuvat maanantaina.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

Päivän kysymys

Ilahduttaako sixpackin paluu hallitusneuvottelupöytään?

Jyrki Katainen jatkaa hallitusneuvotteluja samalla kirjavalla porukalla, jonka kanssa hän alun alkaen Säätytaloon menikin.

Kyllä 40% Ei 60%

Vastanneita 10359

Äänestys on päättynyt.

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>