tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Katainen ottaa hallitusneuvotteluihin myös vasemmistoliiton ja vihreät

18.5.2011 16:17

Hallitustunnustelija, kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ryhtyy kokoamaan hallitusta kokoomuksesta, Sdp:stä, Rkp:stä, vihreistä, vasemmistoliitosta ja kristillisdemokraateista. Katainen ilmoitti hallitusneuvotteluihin kutsuttavat puolueet tänään iltapäivällä pitämässään tiedostustilaisuudessa.

Hallitusneuvottelut alkavat perjantaiaamuna Säätytalossa Helsingissä.

Kataisen nyt ilmoittama hallituspohja on eri kuin viime viikolla, jolloin Katainen kertoi hallituspohjaksi kokoomuksen, Sdp:n, Rkp:n, vihreät ja Kd:n.

Sdp hermostui Kataisen ilmoituksesta ja halusi mukaan neuvotteluihin myös vasemmistoliiton.

Etenkin vihreät mutta myös vasemmistoliitto empivät hallitukseen menoa, ja niillä on tiukkoja vaatimuksia hallitusohjelmaan. Molemmat vaativat muun muassa perusturvan eli esimerkiksi työmarkkinatuen korottamista ainakin sadalla eurolla kuussa.

Katainen tapasi sekä vihreiden Anni Sinnemäen että vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen tänään aamulla keskustellakseen vielä tarkemmin puolueiden vero- ja talouskannoista, EU-politiikasta ja hallitusohjelmavaatimuksista.

Hallitusneuvotteluiden vaikeita kohtia ovat juuri perusturvan nostaminen, kestävyysvajeen hoitaminen ja leikkauskohteiden valitseminen, palkkaverotuksen keventäminen, arvonlisäveron nostaminen, ydinvoima, eläkeiän nostaminen ja muut työelämän rakennemuutokset sekä vaalijärjestelmän uudistuksen läpivienti.

Vasemmistoliiton kohdalla vaikea kysymys on ollut myös EU:n hätälainoitusjärjestelmät eli väliaikainen mekanismi EVRR ja pysyvä mekanismi EVM sekä nyt käsillä oleva Portugalin apupaketti.

Oppositioon jäävät perussuomalaiset ja keskusta.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>