tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Mustajärvi ja Yrttiaho ulos vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä

30.6.2011 6:56 | Päivitetty: 30.6.2011 15:49

Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi (vas) ja Jyrki Yrttiaho sekä Sdp:n Maria Guzenina-Richardson eduskunnan täysistunnossa viime perjantaina.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi (vas) ja Jyrki Yrttiaho sekä Sdp:n Maria Guzenina-Richardson eduskunnan täysistunnossa viime perjantaina.

Vasemmistoliiton kansanedustajat Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho on erotettu puolueen eduskuntaryhmästä. He eivät perusta omaa uutta ryhmää, vaan jatkavat itsenäisinä kansanedustajina.

Erottamisesta päätettiin puolueen ryhmäkokouksessa sen jälkeen, kun kaksikko äänesti hallitukselle epäluottamusta eduskunnan äänestäessä hallitusohjelmasta. Mustajärvi ja Yrttiaho äänestivät hallituksen luottamusta vastaan, koska he eivät hyväksy uuden hallituksen politiikkaa EU-tukipakettien suhteen.

Ryhmä päätti erottamisesta äänin 11–3. Hallituspuolueiden kansanedustajien on tarkoitus tukea hallituksen esityksiä eikä äänestää niitä vastaan.

Mustajärvi sanoi osanneensa odottaa ratkaisua. Hän korosti, että asia on kaksikolle niin suuri ja periaatteellinen, etteivät he voineet taipua myötäilemään hallituksen politiikkaa.

Erottamisen myötä vasemmistoliiton eduskuntaryhmän tulot pienenevät. Erotettujen valiokuntapaikat säilyvät.

Hallituksen luottamuksesta äänestettiin kaikkiaan kolme kertaa.

Mustajärven ehdotus epäluottamuslauseeksi sai taakseen myös perussuomalaiset, mutta hallitus sai luottamuksen äänin 110–39. Keskustalaiset äänestivät tyhjää.

Vasemmistoliiton tuore kansanedustaja Eila Tiainen äänesti vahingossa epäluottamusta, mutta vaati kirjauksen pöytäkirjaan, että ”ei” oli erehdys.

”Sormi lipsahti”, Tiainen selitti.

Toinen epäluottamuslause oli keskustan edustajan Kimmo Tiilikaisen. Hallitus sai luottamuksen äänin 111–68. Tässä äänestyksessä puolestaan Yrttiaho ja Mustajärvi äänestivät tyhjää.

Kolmas äänestys oli perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lernerin ehdotuksesta epäluottamuslauseeksi. Tässä äänestyksessä hallituksen luottamus voitti äänin 111–37, kun keskustalaiset, Yrttiaho ja Mustajärvi äänestivät tyhjää.

Yleensä epäluottamuslauseista äänestetään ensin vastakkain, jolloin eniten ääniä saanut on lopulta hallituksen esitystä vastassa. Nyt näin ei tehty, koska epäluottamuslauseiden sisältö poikkesi olennaisilta osin toisistaan.

Flash toistinta ei löytynyt.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>