tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Perussuomalaisten kannatus kääntyi laskuun, Sdp:n nousuun

12.4.2011 4:30

Markku Ulander / lehtikuva

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini FST5:n puheenjohtajadebatissa viime viikolla.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini FST5:n puheenjohtajadebatissa viime viikolla.

Perussuomalaisten kannatus on vähentynyt selvästi viimeksi kuluneen kuukauden aikana. Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämä mielipidemittaus osoittaa, että perussuomalaisia äänestäisi nyt 16,9 prosenttia suomalaisista. Maaliskuun vastaavasta tutkimuksesta laskua on 1,5 prosenttiyksikköä.

Edellisen gallupin kakkossijalta perussuomalaiset on pudonnut neljänneksi.

Kärkinelikosta ainoastaan Sdp:n kannatus on tutkimuksen mukaan noussut, minkä johdosta demarit kiilaavat hiuksenhienosti toiselle sijalle keskustan edelle. Kannatusprosentteja mitataan Sdp:lle 18,0 ja keskustalle 17,9.

Suurin puolue on edelleen kokoomus 20,2 prosentin kannatuksella.

Vihreiden kannatus on nyt 8,3 prosenttia. Se on heikentynyt maaliskuusta puoli prosenttiyksikköä Fukushiman onnettomuuden synnyttämästä ydinvoimakeskustelusta huolimatta.

Muita näkyviä puheenaiheita politiikassa ovat olleet EU:n velkakriisi ja kriisimaiden auttamiseen osallistuminen – tämä on jakanut vahvasti hallitus- ja oppositiopuolueita.

Euroalueen takauksia vastustanut vasemmistoliitto on onnistunut kääntämään alaspäin osoittaneen käyränsä ja saa 8,1 prosentin tuen.

Rkp:tä äänestäisi 4,4 prosenttia kansasta ja kristillisdemokraatteja 4,3 prosenttia.

HS-gallupin ja muidenkin mielipidemittausten luotettavuus on nyt heikompi kuin aiemmissa eduskuntavaaleissa. Perussuomalaisten kannatuksessa on suurempi epävarmuus kuin muiden.

TNS Gallupin toimialajohtaja Juhani Pehkonen kertoo, että perussuomalaisten kannatusprosentissa on paljon suurempi epävarmuus kuin muiden puolueiden kohdalla.

"Se on neljä prosenttiyksikköä suuntaansa ainakin."

Syynä on se, että perussuomalaisten kannattajia on nyt niin paljon enemmän kuin aiemmissa vaaleissa, ettei heidän lopullisesta äänestyskäyttäytymisestään voi tehdä kovin luotettavaa tilastotieteellistä analyysiä.

Pehkosen mukaan kannatuksen suunnasta sen sijaan voi olla varma.

"Edelliseen mittaukseen nähden perussuomalaisten kannatus on vähentynyt. Mutta mikä se oli edellisellä kerralla, siitä emme voi olla täysin varmoja", Pehkonen pohtii.

Puoluekannatuksen lisäksi HS-gallupissa tutkittiin puoluevalinnan varmuutta. Kaikista äänestämättömistä kolmasosa, 32 prosenttia, saattaa vielä vaihtaa puoluevalintaansa.

Vihreiden kannattajat ovat epävarmimpia. Heistä peräti 48 prosenttia saattaa äänestää jotakin muuta puoluetta. Varmimpia puoluevalinnastaan ovat kyselyn mukaan Sdp:n ja keskustan tukijat.


TNS Gallup tutki Helsingin Sanomien toimeksiannosta puolueiden kannatusta eduskuntakuntavaaleissa. Puhelinhaastatteluja tehtiin 5.–10. huhtikuuta kaikkiaan 2 000.

Satunnaisvaihtelusta johtuva virhemarginaali kannatusarvioissa on noin 2 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Tutkimukseen sisältyy myös epävarmuutta, joka johtuu viime aikojen suurista kannatusmuutoksista. Tämä harhamarginaali on perussuomalaisten kohdalla selvästi yli 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>