keskiviikko 27.8.2014 | Rauli  Onnittele e-kortilla
..FD09:

Seksuaalista häirintää

Eduskunnan naisten mielestä joukko mieskansanedustajia käyttäytyy sopimattomasti. Miten nämä miehet vastaavat väitteisiin?

27.1.2008

KUVAT MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA, KUVANKÄSITTELY KONSTANTIN

Vasemmalta oikealle:  Esa Lahtela, Tero Rönni, Lyly Rajala, Lauri Oinonen, Pekka Vilkuna, Tapani Mäkinen ja Mika Lintilä.

Vasemmalta oikealle: Esa Lahtela, Tero Rönni, Lyly Rajala, Lauri Oinonen, Pekka Vilkuna, Tapani Mäkinen ja Mika Lintilä.

Maakunnan miehet, iältään keski-ikä plus. Seksistisiä wannabe-alfauroksia. Kalapuikkoviiksi-sektori.

Näin eduskunnan naistyöntekijät kuvailevat eduskunnan huonosti käyttäytyviä miehiä. Heitä, jotka "tuijottavat intensiivisesti rintoja hississä ja kuntosalilla", "heittävät rasvaläppää" ja "vihjailevat inhottavasti", kuten naiset - ja muutama mieskin - kuvailevat.

Viime viikolla julkisuutta saaneen selvityksen mukaan naistyöntekijät kokevat eduskunnassa seksuaalista häirintää. Useimmiten häiritsijä on kansanedustaja. Kunhan hallinnon vanhat pomot lähtevät eläkkeelle, eduskunnalla on kaikki edellytykset muuttua nykyaikaiseksi, sukupuolten tasa-arvoa kunnioittavaksi työpaikaksi, joka esimerkillään paimentaa myös maakuntien kansanedustajasedät tälle vuosituhannelle, eduskunnan naistyöntekijä sanoo selvityksessä.

Naisten mukaan törkeisiin puheisiin ja asiattomaan käytöksen tottuu.

"Vasta kun vaihdoin työpaikkaa, huomasin, että normaalissa työpaikassa miehet minulle puhuessaan katsovat kasvojani, eivät rintojani. Eikä kukaan puhu rasvaisia. En halua enää takaisin eduskuntaan töihin tämän takia", vuosia avustajana työskennellyt nuori nainen sanoo Helsingin Sanomille.

Laaja soittokierros eduskunnassa työskenteleville miehille ja naisille kertoo kiinnostavia mieskansanedustajien käytöksestä. Mitä vanhempi mies, sitä useammin huonot tavat. Nuoret miehet käyttäytyvät yleensä asiallisesti ja ymmärtävät, mitä on sivistynyt flirtti. Etenkin, jos mies on kaupunkilainen ja akateemisesti koulutettu. "Kaikki miehet eivät ole ehkä tottuneet naisiin työpaikoillaan eivätkä tiedä, miten naisten kanssa tehdään töitä 2000-luvun Suomessa", eräs avustaja pohtii.

Monet kertovat eduskunnan seksistisen kulttuurin yllättäneen. Eräs nainen sanoo muuttaneensa pukeutumistaan "astetta peittävämmäksi", jotta välttyisi katseilta ja kommenteilta.

Pahimpia paikkoja ovat hissit, etenkin, jos niihin joutuu kahden kesken jonkun mauttomuuksia harrastavan miehen kanssa. Ja eduskunnan lehtihuone, jossa mieskööri kokoontuu.

"Siellä joutuu korvat punaisena kuuntelemaan törkeitä juttuja ja kokemuksilla rehvasteluja, joille miehet siellä hekottelevat. Eivät ne välttämättä kohdistu suoraan läsnä oleviin naisiin", eräs avustaja sanoo.

Eduskunnassa sanotaan olevan rempseä puhekulttuuri, jossa kaikenlaisista asioista lasketaan leikkiä. Osalla miehistä, tietyllä ydinporukalla, juttu menee mauttomaksi. Naiset käyttävät miehistä antamiaan koodinimiä, kuten "Tits Pervert".

Naisten mukaan kaikki eduskunnassa tietävät, keitä nämä miehet ovat. Heitä on ainakin kymmenkunta. Mitä nämä miehet sanovat väitteistä?

"Totta kai katson kaunista naista, joka kävelee ohi. Ja viljelen suoraa pohjalaista huumoria; niitä vitsejä, joita kaduilla ja toreilla liikkuu", keskustan kansanedustaja Pekka Vilkuna, 58, sanoo. Hänen mielestään siitä ei pidä loukkaantua, eikä hän ymmärrä, että joku kokee sen häiritsevänä.

Sdp:n kansanedustaja Tero Rönni, 53, hämmästelee saamaansa mainetta. "Täysin puppua!"

Rönni sanoo puhuneensa alatyylin juttuja enintään saunassa. Hänen mielestään on mahdollista, että naiset kokevat puheet häiritseviksi, eivätkä miehet ymmärrä aiheuttaneensa mielipahaa.

"Ongelma selviää puhumalla. Mutta ei kukaan ole koskaan sanonut mitään käytöksestäni", työsuojelutoimikunnan jäsen Rönni ihmettelee.

Sdp:n kansanedustaja Esa Lahtela, 58, sanoo, ettei puhu rivouksia uskonnollisen vakaumuksensa takia. Silti hänet nimetään huonosti käyttäytyviin miehiin.

Kokoomuksen Lyly Rajala, 56, ei ymmärrä syytteitä. "Jollekulle saatan sanoa, että onpa kaunis asu. Joku kokee senkin varmaan häirinnäksi." Lauri Oinosen, 60, mielestä väitteet ovat "höpö-höpö-puheita", joissa ei ole perää. "Erittäin mielellään saa sanoa suoraan, jos on jotakin valittamista. On kansanedustajan työpaikkakiusaamista, jos perättömiä väitteitä esitetään", keskustalainen pastori sanoo.

Keskustan Mika Lintilä, 41, yllättyy väitteistä. "Ehkä tämä [väitteet] johtuu siitä, että minä olen avoin ja välitön ihminen. Ehkä pitää alkaa harkita enemmän, mitä suustaan päästää."

Kokoomuksen Tapani Mäkinen, 42, sanoo yllättyneensä siitä, että hänet nimetään joukkoon. "Mutta viesti täytyy ottaa vakavasti. Täytyy katsoa peiliin ja parantaa tapansa."

Mäkinen sanoo pyrkivänsä olemaan hauska seuramies. "Joskus jutut ovat sitten ilmeisesti menneet liian pitkälle. Nyt pitää alkaa puhua harkitummin, mutta eihän se tarkoita, että olisi tylsempi."

Pekka Vilkuna uskoo tietävänsä, miksi naiset syyttävät miehiä sopimattomasta käytöksestä: "Se on tämän päivän muotia."

Hän neuvoo naisia nauramaan juttujen mukana. "Jos ei sellaisia juttuja kestä, pitää pohtia uudestaan ammatinvalintaansa."

Mutta nykyään ei tarvitse. Tasa-arvolain mukaan seksuaalinen häirintä on esimerkiksi härskejä puheita sekä huomautuksia vartalosta, pukeutumisesta tai yksityiselämästä. Sukupuoleen perustuvan häirinnän ei tarvitse olla seksuaalista. Se voi olla esimerkiksi toista sukupuolta halventavaa tai alentavaa puhetta. Ja silloin työnantajan pitää puuttua asiaan.

Mutta kansanedustajilla ei ole työnantajaa, jolle ilmoittaa sopimattomasta käytöksestä. He eivät ole työsuhteessa kuten muut eduskunnassa työskentelevät, vaan luottamustoimessa. Heillä ei siis ole pomoa - ellei kansaa lasketa.

Päinvastoin, kansanedustajat ovat työnantajia: eduskunnan ylin hallinnollinen elin on kansanedustajista koostuva kansliatoimikunta. Heillä on siis valtaa halutessaan vaikuttaa virkamiesten uraan.

Eduskunta on myös hyvin hierarkkinen työpaikka, jossa nuoret avustajat ovat arvoasteikolla alimpana. Avustajan pitää hoitaa työnsä huomaamattomasti, olla "harmaa hiirulainen". Eduskunnan lehtihuoneessa he eivät esimerkiksi saa puhua.

Tätä kuningasasemaa kansanedustajan on halutessaan helppo käyttää hyväkseen.

"Miten 20-vuotias nuori nainen, joka on ensimmäisessä työpaikassaan, uskaltaisi sanoa isoisän ikäiselle kansanedustajasedälle, että älä puhu törkeyksiä?" eräs avustaja pohtii.

"Ja miksi naisen pitäisi pystyä sanomaan jotakin nokkelaa ja pelastaa tilanne, jos mies puhuu mauttomia?"

Käytöksestä ei uskalleta ilmoittaa, koska se voisi päätyä julkisuuteen. Siinä on oma urakin vaakalaudalla. Siksi kukaan ei halua nimellään tässäkään jutussa kertoa häirinnästä.

Ongelma ei olekaan pelkästään ydinporukka, vaan hiljainen hyväksynnän kulttuuri; ne muut, jotka hekottelevat törkypuheiden mukana tai ovat hiljaa.


KORJAUS

..FD05:

Helsingin Sanomat | hs.sunnuntai@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>