sunnuntai 31.8.2014 | Arvi  Onnittele e-kortilla
TAUSTA

Suomen europarlamentaarikot seuraavalle kaudelle

7.6.2009 23:25

Sunnuntaina Suomi valitsi Euroopan parlamenttiin 13 edustajaa. Alla esitellään lyhyesti uudet euroedustajat äänisaaliin mukaisessa järjestyksessä suurimmasta puolueesta pienimpään.

 Ville Itälä (kok)

Varatuomari Ville Itälä, 50, on luonut mepin uraa vuodesta 2004 eli sen jälkeen, kun kokoomus vaihtoi hänen tilalleen puheenjohtajaksi Jyrki Kataisen. Hän toimi sisäministerinä Alpo Rusiin kohdistuneen vakoilututkinnan alkuvaiheissa. Siviiliammatiltaan Itälä on asianajaja. EU:n parlamentissa hän on toiminut budjettivaliokunnan ja talousarvion valvontavaliokunnan jäsenenä. Hän on arvostellut Suomen EU-politiikkaa lepsuksi. Harrastuksiksi Itälä ilmoittaa Itämeren, mökkeilyn Velkualla, kalastuksen ja klapien teon.

 Sirpa Pietikäinen (kok)

Sirpa Pietikäinen, 50, nousi europarlamenttiin varasijalta 2008, kun Alexander Stubb nimitettiin ulkoministeriksi Ilkka Kanervan jälkeen. Ennen mepin uraa Pietikäinen toimi kansanedustajana 20 vuotta. Ympäristöministeri hän oli 1991–95 Esko Ahon (kesk) johtamassa hallituksessa. Pietikäinen on toiminut aktiivisesti erilaisissa kansalaisjärjestöissä, muun muassa Suomen YK-liitossa ja Reilun kaupan edistämisyhdistyksessä. Hän on profiloitunut myös ympäristökysymyksissä. Koulutukseltaan Pietikäinen on kauppatieteiden maisteri.

 Eija-Riitta Korhola (kok)

Eija-Riitta Korhola, 49, valittiin EU:n parlamenttiin nyt jo kolmannen kerran. Vuoden 1999 vaaleissa hän oli ehdokkaana kristillisdemokraattien listalla, mutta siirtyi myöhemmin kokoomukseen. Filosofian lisensiaatti Korholan tekeillä oleva väitöskirja käsittelee ilmastopolitiikkaa. Korhola on näkyvästi haastanut vihreät ilmastopolitiikan linjauksissa. Hän on ollut europarlamentaarikkona erityisen aktiivinen juuri ilmastopolitiikassa. Nykyisin hän on myös kokoomuksen varapuheenjohtaja.

 Anneli Jäätteenmäki (kesk)

54-vuotias helsinkiläinen varatuomari ja toisen kauden euroedustaja. Pitkäaikainen kansanedustaja ja Suomen ensimmäinen naispääministeri, jonka kausi jäi muutamaan viikkoon. Jäätteenmäki, 54, on myös keskustan ensimmäinen naispuheenjohtaja. Osa keskustan nokkamiehistä on nostamassa häntä puolueensa presidenttiehdokkaaksi. Tunnetaan sitkeänä pohjalaisena naisena, jolle tasa-arvo on tärkeä asia.

 Hannu Takkula (kesk)

46-vuotias kasvatustieteen maisteri Rovaniemeltä ja toisen kauden euroedustaja. Hannu Takkula toimi kansanedustajana 1995–2004. Tunnetaan suurena Israelin ystävänä. On voimakkaan aatteellinen poliitikko, ja tuntee hyvin puolueensa historian. Tunnetaan hyvänä puhujana. Toimi aikoinaan myös keskustan varapuheenjohtajana ja pyrki myös puheenjohtajaksi. Puolueessaan osin kiistelty hahmo.

 Riikka Manner (kesk)

Nuori lehdistöavustaja ponkaisi tuntemattomuudesta europarlamenttiin. Vielä eduskuntavaaleissa 2007 ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen (kesk) avustaja Riikka Manner, 27, jäi rannalle. Varkautelainen kunnallispoliitikko on ehtinyt kaksinkertaiseksi maisteriksi. Manner on opiskellut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Rovaniemen yliopistosta, pääaineena kansainväliset suhteet, sekä kauppatieteiden maisteriksi Joensuun yliopistosta, pääaineenaan markkinointi. Yhteiskuntatieteiden gradu keskittyi Euroopan unionin puolustuspolitiikkaan. EU:ssa Manner haluaa vahvistaa aluepolitiikkaa.

 Mitro Repo (sd)

50-vuotias ortodoksipappi Helsingistä. Erikoisalana klassiset kielet, joita on myös opettanut. Mitro Repo sanoo lähestyvänsä eurooppalaisuutta uskonnon ja kielten kautta. Julkaissut runsaasti uskon- ja elämänfilosofiaansa lehdissä ja kirjoissa. On perinyt metropoliitta Ambrosiukselta johtavan ortodoksijulkkiksen aseman, ja olikin usean puolueen kosintojen kohteena. Päätti lopulta lähteä sitoutumattomana Sdp:n listalta ehdolle.

 Liisa Jaakonsaari (sd)

Suorasanainen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tuntija Oulusta. Kansanedustaja vuodesta 1979. Liisa Jaakonsaari, 53, toimi työministerinä Paavo Lipposen I hallituksessa 1995–99 ja oli ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja 1999–2007.

 Heidi Hautala (vihr)

Maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Heidi Hautala, 53, istui europarlamentissa jo vuosina 1995–2003. Tuli välillä Suomeen kansanedustajaksi, ja nousi nyt parlamenttiin uudelleen. Kansanedustajana kahteen otteeseen, vuosina 1991–1995 sekä 2003–2009. Maailmanparantamisen ammattilaiseksi itseään kuvaava Hautala on toiminut myös Vihreiden puheenjohtajana ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Europarlamentissa Hautala on toiminut näkyvästi avoimuuden lisäämiseksi ja edustajien kulukorvausten paljastamiseksi.

 Satu Hassi (vihr)

Diplomi-insinööri ja tekniikan lisensiaatti Satu Hassi, 58, lähtee toiselle kaudelle Brysseliin. Hän on toiminut Vihreiden puheenjohtajana 1997–2001 ja vihreiden kansanedustajana 1991–2004 ja peräti 15 vuotta Tampereen kaupunginvaltuutettuna. Hassi on profiloitunut ilmastonmuutoksen torjunnassa ja pitää EU:n ilmastolakipakettia tärkeimpänä työnään EU:ssa. Hän on voimakkaasti perehtynyt lobbaukseen ja paljastaa niin kotimaisia kuin eurooppalaisia lobbauksen uhreja.

 Timo Soini (perus)

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja Suomen kuuluisin populistipoliitikko. Valtiotieteiden maisteri Timo Soini, 47, tunnetaan voimakkaana EU-kriitikkona, jonka suusta kuullaan tuon tuosta fraasi: "Missä EU, siellä ongelma." Maisterisjätkä tunnetaan myös intohimoisena jalkapallomiehenä.

 Sari Essayah (kd)

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri vuodesta 2007. Toimi kansanedustajana ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajana 2004–2007. Kauppatieteiden maisteri Sari Essayah, 42, on entinen kilpakävelijä. Hän voitti urallaan kaksi maailmanmestaruutta. Haukivuoressa syntynyt Essayah on naimisissa ja kahden tyttären äiti.

 Carl Haglund (rkp)

Suomenruotsalainen uraohjus, valtiosihteeri ja kaupunginvaltuutettu nousi täpärästi europarlamenttiin Rkp:n ainoana edustajana. Espoolainen Carl "Calle" Haglund, 30, on ennen poliittista uraansa työskennellyt toimittajana, päätoimittanut ilmaisjakelulehti Papperia ja ollut mainostoimiston toimitusjohtajana. Rkp:ssä Haglund on tehnyt nousujohteisen uran. Kesästä 2007 hän työskenteli puolueen ministerien erityisavustajana, kunnes nousi marraskuussa 2008 puheenjohtaja Stefan Wallinin valtiosihteeriksi. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri Hankenilta.

 

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>