tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Tutkimus: Taantuma kuumentaa maahanmuuttokeskustelua myös Suomessa

16.2.2009 14:43

Taantuma johtaa kansallismielisten ajatusten suosion kasvuun, mikä saattaa puolestaan johtaa muukalaisvihaan. Arvio esitetään Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa julkaisussa.

Julkaisun laatija, tutkija Toby Archer arvioi, että maailmanlaajuinen taantuma muuttaa maahanmuuttokeskustelua Euroopassa. Taustalla vaikuttaa valmiina myös globalisaation aiheuttama muutosvastarinta.

Peruslinja hänen mukaansa on, että hyvinä taloudellisina aikoina yhteismarkkinat ja työvoiman vapaa liikkuvuus näyttäytyvät myönteisinä asioina.

Taantuman oloissa ne puolestaan helposti nähdään kielteisinä tekijöinä, joiden takia hallitukset eivät voi suojella työpaikkoja tai estää ulkomaalaisia viemästä työpaikkoja paikallisilta asukkailta.

Archer muistuttaa, että maahanmuuton eduilla on tapana hajautua ja ne koetaan yhteisötasolla, kun taas haitat joutuu suhteettomasti kantamaan pieni osa väestöä.

Hänen mukaansa vapaa työvoiman liikkuvuus EU:n alueella vahvistaa pelkoja siitä, että maahanmuuttajat tai muut ei-paikalliset saavat harvat jäljellä olevat työpaikat.

Archer muistuttaa, että yleisesti ottaen vaikutukset näkyvät nopeimmin ja voimakkaimmin jo valmiiksi köyhissä ja huono-osaisissa kaupunginosissa. Tämä ilmiö on selvästi nähtävissä myös Suomessa tietyillä rajatuilla alueilla Helsingissä, Vantaalla ja Turussa, joissa maahanmuuttajien määrä on melko korkea.

Archer arvioi, että työttömyyden kasvaessa on syytä varautua sekä oikeisto- että vasemmistopopulismin lisääntymiseen EU:n alueella. Hän arvioi myös, että maahanmuuttoon varauksellisesti suhtautuvat puolueet ympäri Eurooppaa saavat kannatusta eurovaaleissa kesäkuussa.

Archerin mukaan ääriryhmät pääsevät hallitsemaan keskustelua, jos poliittinen valtavirta välttää keskustelua maahanmuutosta. Syitä keskustelun välttelyyn voivat hänen mukaansa olla pelko muukalaisvihamieliseksi leimautumisesta ja pelko jyrkempää kantaa maahanmuuttoon pelkäävien äänestäjien menettämistä.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>