torstai 28.8.2014 | Tauno  Onnittele e-kortilla

Vihreät lähtee hallitusneuvotteluihin vain tiukoilla ehdoilla

14.5.2011 0:20 | Päivitetty: 14.5.2011 11:32

Vertti Teräsvuori

Vihreät keskustelivat hallitusneuvotteluihin osallistumisesta kuusituntiseksi venyneessä kokouksessa. Puheenjohtaja Anni Sinnemäki ja
eduskuntaryhmän johtaja Ville Niinistö kertoivat neuvotteluille asetettavista ehdoista tiedotustilaisuudessa.

Vihreät keskustelivat hallitusneuvotteluihin osallistumisesta kuusituntiseksi venyneessä kokouksessa. Puheenjohtaja Anni Sinnemäki ja eduskuntaryhmän johtaja Ville Niinistö kertoivat neuvotteluille asetettavista ehdoista tiedotustilaisuudessa.

Vihreät on valmis lähtemään hallitusneuvotteluihin, mutta vain tiukoin ehdoin. Uuden hallituksen on vihreiden mukaan nostettava perusturvaa 100 eurolla kuussa, parannettava ympäristönsuojelun tasoa esimerkiksi ilmastolain avulla sekä luvattava, ettei uusia ydinvoimalalupia myönnetä.

Hallitustunnustelija Jyrki Kataisen (kok) on luvattava näiden ehtojen täyttyvän, ennen kuin vihreät tulee neuvotteluihin.

Vihreiden valtuuskunta ja eduskuntaryhmä päättivät asiasta yhteiskokouksessaan, joka venyi myöhään yöhön. Päätös ei syntynyt helposti, sillä kokous kesti yli kuusi tuntia.

Kynnysehtojen lisäksi vihreät listasi joukon muita tavoitteita varsinaisiin hallitusneuvotteluihin, jos puolue sinne asti päätyy, kertoi vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki.

Katainen sanoi Ylelle lauantaina, ettei hän kommentoi vihreiden ehtoja ennen kuin on saanut vastaukset hallituspohjaan kaikilta puolueilta. Sdp päättää maanantaina, lähteekö puolue mukaan hallitusneuvotteluihin.

Vihreät on noussut hieman yllättäen vaa'ankieliasemaan seuraavan hallituksen muodostamisessa.

Puolue on keskeisessä roolissa, sillä ilman sitä hallitusneuvotteluihin kutsutut puolueet saisivat vain 102 paikkaa eduskunnasta. Tällainen enemmistö olisi todella niukka ja lisäisi hallituksen kaatumisriskiä huomattavasti.

Vihreiden ohella hallitusneuvotteluihin ovat menossa Rkp:n ja kristillisdemokraatit. Sdp:n on määrä ilmoittaa omasta osallistumisestaan maanantaina.

Vihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen sanoi perjantain kokouksen alla, että hallitusohjelmaan on saatava "selvä vihreä kädenjälki".

Tynkkynen ja toinen varapuheenjohtaja Mari Puoskari totesivat ennen kokousta, että puolueen ensisijainen tavoite on ajaa omia ja äänestäjiensä tavoitteita. Se onnistuu parhaiten hallituksessa.

"Mutta kyllä kannatuksen kasvuakin pitää miettiä. Puolue, jolla ei ole kannatusta, jää myös ilman valtaa", Tynkkynen muistutti.

Ennen vaaleja vihreiden puheenjohtaja Sinnemäki ilmoitti yksiselitteisesti, että vihreät menee hallitukseen vain, jos sen kannatus vaaleissa kasvaa. Vaaleissa vihreät hävisi ja menetti eduskuntapaikoistaan kolmanneksen.

"Poliittinen tilanne on nyt muuttunut", Sinnemäki sanoi lauantain puolelle venyneessä tiedustilaisuudessa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>