Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivän tv-tärppi: Tutkijat sulattavat Jäämies Ötzin

Kivikauden lopulla surmattu metsästäjä tihkuu tietoa ja arvoituksia tuhansienkin vuosien takaa

Radio ja TV
 
Yle
Tutkijat sulattavat 5 300 vuotta jäätyneenä maanneen Ötzi-muumion. Viime vuonna jäämiehen elämää ja kuolemaa pohdittiin myös kotimaisessa kaunokirjallisuudessa, Vesa Haapalan ja Markus Pyörälän runoteoksessa Kuka ampui Ötzin? (Otava).
Tutkijat sulattavat 5 300 vuotta jäätyneenä maanneen Ötzi-muumion. Viime vuonna jäämiehen elämää ja kuolemaa pohdittiin myös kotimaisessa kaunokirjallisuudessa, Vesa Haapalan ja Markus Pyörälän runoteoksessa Kuka ampui Ötzin? (Otava). Kuva: Yle
Jäämiehen ruumiinavaus
Iceman Autopsy, Italia 2011
Ohjaus Brando Quilici
TV1 klo 19.00
Uusinnat ti klo 23.00 ja su klo 13.00

Paras teatteriesitys, jonka koskaan olen nähnyt, oli brittiläisen Complicite-ryhmän vierailu Kansallisteatterissa vuonna 2002. Ryhmä esitti näytelmän Mnemonic (1999), jossa päähenkilön elämä limittyi 5 300 vuotta vanhan muumioituneen miehen löytymiseen Alppien ikijäästä vuonna 1991.

Tämä kivikautinen mies tunnetaan sekä Jäämiehenä että Ötzinä. Kalmo löydettiin Italian ja Itävallan rajalla sijaitsevasta Ötztalin laaksosta, täpärästi Italian puolelta.

Ehkäpä loistonäytelmälle voisi nyt tehdä jatkoa, kun Jäämiehestä on vuosien varrella kertynyt monenlaista kiinnostavaa lisätietoa. Havaintoja sekä kerrataan että tehdään lisää dokumentissa Jäämiehen ruumiinavaus.

Vuonna 2001, kymmenen vuotta Ötzin löytymisen jälkeen, Bolzanon museon radiologi Paul Gostner hoksasi ruumiista otetuissa läpivalaisukuvissa kivisen nuolenkärjen. Näin selvisi yllättäen, että Ötzin kuolema oli ollut väkivaltainen.

Kului vielä kymmenen vuotta lisää ennen kuin huomattiin, että jääkerroksen paineen alla Ötzin vatsalaukku oli siirtynyt hänen palleansa paikkeille.

Se, mitä tutkijat olivat pitäneet tyhjänä vatsana, olikin vain suoliston osa. Väärinkäsitys ei selviä dokumentista, mutta siitä kertoi Helsingin Sanomat 27. joulukuuta 2011.

Muun muassa nuolenkärjen, vatsan sisällön ja dna:n tutkimista varten tutkijaryhmä sai vuonna 2010 luvan sulattaa ruumiin. Erityisesti tähän tutkimukseen illan dokumentti keskittyy.

Tutkimushuoneen ilma suorastaan väreilee jännityksestä, kun ainutlaatuisesta muumiosta alkaa putoilla vesitippoja. Ruumis saa olla sulana vain yhdeksän tunnin ajan, eikä se saa vahingoittua yhtään enempää kuin on välttämätöntä. Tämä vaikeuttaa esimerkiksi nuolenkärjen esiin kaivamista.

Tutkijat selvittävät, löytyykö aivoista merkkejä verenvuodosta.

Verisolut viittaisivat siihen, että Ötzi sai päähänsä voimakkaan iskun ennen kuolemaansa.

Lisäjohtolangan tuhansia vuosia vanhassa murhatutkimuksessa tuo myös vatsan sisällön tutkimus. Paljastuu, että alle tunti ennen kuolemaansa Jäämies nautti täysipainoisen aterian.

Ateriatieto tuo mukanaan uusia teorioita, ja dokumentin lopussa päädytään vastakkaisiin arveluihin kuin alussa. Turhan ristiriitaisesti puhutaan myös Ötzin ajasta, jolloin "ihmiset käyttivät kivisiä työkaluja, sillä metalleja ei osattu valmistaa", mutta viitisen minuuttia myöhemmin otetaan esiin Ötziltä löytynyt kupariteräinen kirves.

Aiemman tiedon valossa sellaisia ei 5 300 vuotta sitten pitänyt olla olemassa, ainakaan Alppien alueella.

Mielikuvitusta kiihdyttäviin arvoituksiin kuuluu, miksi tappaja ei ottanut kallisarvoista kirvestä mukaansa.

Kun dokumentissa keskitytään sulatustutkimukseen, moni Jäämies-teoria jää esittelemättä. Yksi kiinnostavimmista liittyy Ötzin yli 50 tatuointiin: vuonna 1999 lääketieteellisessä The Lancet -julkaisussa tehtiin oletus, että tatuoinnit liittyisivät akupunktiohoitoihin.

Ajatusta nähdäkseni tukee dokumentin dna-testissä löytyvä todiste Ötzin sairastamasta borrelioosista. Punkkien levittämä tauti aiheuttaa kipuja niin nivelissä kuin lihaksissakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat