Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhin sosiaalinen media löytyy radiosta

Konkarijuontaja Sari Seppälä on vetänyt radion puhelinkontaktilähetyksiä yli 20 vuotta

Radio ja TV
 
Radio Nova
Sari Seppälä on tehnyt koko radiouransa kaupallisilla kanavilla.
Sari Seppälä on tehnyt koko radiouransa kaupallisilla kanavilla. Kuva: Radio Nova
Suora radio-ohjelma
Konttori
Radio Nova klo 10.00

Sosiaalisella medialla tarkoitetaan sellaisia internetpalveluita, jotka perustuvat käyttäjiensä vuorovaikutukseen. Paljon vanhempi sosiaalinen media löytyy kuitenkin radiosta. Se on puhelinkontaktiohjelma.

Yleisön ottaminen mukaan lähetykseen on suunnilleen yhtä vanha idea kuin profiloitua hittimusiikkia soittava lähetysvirtaradio. Molempien juuret ovat Yhdysvaltojen niin sanotuissa Top40-formaattiradioissa 1950- ja 1960-luvuilla.

Esimerkiksi erilaiset puhelimeen perustuvat yleisökilpailut palkintoineen ovat yhä edelleen olennainen osa yhdysvaltalaista mainosradiota.

Suomeen puhelinkontaktiohjelmat rantautuivat paljon myöhemmin. Omat rajoitteensa on asettanut tekniikka.

Vielä 1980-luvulla puhelinverkon kapasiteetti oli niin pieni, että Yleisradion piti erilaisin säännöin rajoittaa suositun Puhelinlangat laulaa -toivekonsertin osallistujia.

Todellinen mullistus tapahtui matkapuhelinten yleistymisen myötä. Silloin radioon pystyi soittamaan paikasta, jossa sitä usein kuunnellaan – autosta.

Alkuaikojen kontaktilähetykset olivat pahimmillaan karmeaa sekoilua. Esimerkiksi 1990-luvun alun Radiomafiassa suora linja studioon johti pahimmillaan sellaiseen asiattomuuksien viljelyyn, jota nettikielellä nykyään kutsuttaisiin varmaan trollaukseksi.

Sittemmin keskustelukulttuuri on siistiytynyt, mutta myös ohjelmien teko muuttunut skarpimmaksi.

Radio Novan Konttori on hyvä esimerkki ohjelmasta, jonka formaattiin yleisöpuhelut olennaisesti kuuluvat.

Juontajat Sari Seppälä ja Annika Metsäketo heittelevät kuulijoille koukkuja, joista kehitellään keskusteluita.

Trollit vältetään tallentamalla puhelut ennen niiden soittamista lähetyksessä.

Sari Seppälä, 46, on tehnyt koko 1980-luvun lopussa alkaneen radiouransa kaupallisilla kanavilla. Ennen valtakunnallista Radio Novaa hän ehti nähdä monia sittemmin kadonneita paikallisradioita, kuten helsinkiläisen Radio Ykkösen ja keravalaisen Etelän äänen.

Seppälällä on pitkä kokemus puhelinkontaktiohjelmista. Jo vuonna 1994 hän juonsi suosittua Seppäläpälä-toivekonserttia Radio Kymppi -nimisellä asemalla. Juontajan nimestä on myöhemminkin väännetty ohjelmien nimiä, kuten Novan Välipälä.

Seppälän ensimmäinen juonto oli koulun aamunavaus, jonka pohjalta opinto-ohjaaja suositteli radiotyötä. Lopulta päätyminen lähetysstudioon oli kuitenkin monen sattuman summa. Sen verran juontaja on työstään innostunut, että on saattanut kaksi lastaan maailmaan käytännössä ilman äitiyslomia.

Konttori on sitä, mitä suuri joukko ihmisiä radioltaan haluaa: kevyttä viihdettä. Vanhanaikaisen radion ystäville se ei kuitenkaan sovi.

 

Suomalainen mainosradio täyttää keväällä 30 vuotta. Sampsa Oinaala esittelee talven aikana muutamia kaupallisen radion konkareita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat