Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo K. Mukan synkkä balladi Lapista

Radio ja TV
 
Yle
Oula Nahkamaa (Niiles-Jouni Aikio) ja Mäkelän Martta (Maritta Viitamäki) tekevät tuttavuutta.
Oula Nahkamaa (Niiles-Jouni Aikio) ja Mäkelän Martta (Maritta Viitamäki) tekevät tuttavuutta. Kuva: Yle
Arvio: draama
Maa on syntinen laulu ★★★
Suomi 1973
Ohjaus Rauni Mollberg
Pääosissa Maritta Viitamäki, Pauli Jauhojärvi, Aimo Saukko, Milja Hiltunen
Teema klo 21.55

Kirjailija Timo K. Mukan syntymästä tuli eilen keskiviikkona kuluneeksi 70 vuotta, joten on paikallaan esittää televisiossa hänen teostensa filmatisoinneista tunnetuin ja merkittävin.

Mukan esikoisteos, balladin muotoon kirjoitettu Maa on syntinen laulu, ilmestyi kirjailijan ollessa vasta 19-vuotias. Kirja julkaistiin 1964, ja yhdeksän vuotta myöhemmin tuli Rauni Mollbergin elokuvaversio.

Pääosin amatöörinäyttelijöin toteutettu elokuva on naturalistinen, lähes raadollinen kertomus seksuaalisuudesta, uskonnosta ja nuoren naisen kohtalosta 1940-luvun loppupuolella lappilaisessa kylässä. Sitä voi pitää Mollbergin pääteoksena, sillä hän ei koskaan enää yltänyt yhtä vahvaan ilmaisuun, vaikka tekikin hyviä filmatisointeja muun muassa Aapelin teoksista.

Elokuvasta tuli valtaisa menestys. Sitä kävi katsomassa yli 700 000 katsojaa. Osittain menestystä siivitti elokuvan herättämä sensaation nälkä. Nuoren naisen seksuaalisuuden suorasukainen kuvaus ja kiistelty vasikan paloittelukohtaus herättivät 1970-luvulla kohua. Ja herättäisivät varmaan yhä, vaikka tuskin katsojamäärä enää yltäisi samaan.

Pääosaa esittänyt Maritta Viitamäki näytteli myöhemmin monissa elokuvissa ja näihin päiviin asti Jyväskylän kaupunginteatterissa, mutta parhaiten hänet edelleen muistetaan Syntisen laulun  Marttana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat