Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mihin se joulupukki katosi?

Yle tarjoaa Joulukalenterin lisäksi lapsille toisenkin kotimaisen draamasarjan, mutta siinä on laadukasta vain lavasteet

Radio ja TV
 
Yle
Kadonnut: Joulupukki -sarjan futuristiset lavasteet ovat Star Wreckistä ja Iron Skysta tutun Samuli Torssosen käsialaa. Kuvassa sarjan lapsitähdet Jake (Sampo Lintula) ja Maria (Sanna Stolberg).
Kadonnut: Joulupukki -sarjan futuristiset lavasteet ovat Star Wreckistä ja Iron Skysta tutun Samuli Torssosen käsialaa. Kuvassa sarjan lapsitähdet Jake (Sampo Lintula) ja Maria (Sanna Stolberg). Kuva: Yle
Arvio: lastensarja
Kadonnut: Joulupukki
Suomi 2014
Ohjaus Tommi Lepola
Käsikirjoitus Timo Lehti
TV2 klo 18.00

Voisiko olla mahdollista, että jonakin jouluna lapset vain yksinkertaisesti kyllästyisivät tarinoihin joulupukista, tontuista ja lahjoista? No ei varmaan, mutta aikuisille saattaa niin käydäkin.

Yle tarjoaa tänä jouluna lapsille tavallista reilumman annoksen jouluista draamaa, sillä uuden Joulukalenterin lisäksi TV2:lle on ostettu kotimainen kuusiosainen sarja Kadonnut: Joulupukki, jossa siinäkin, kuten arvata saattaa, seikkaillaan joulupukin toimitiloissa.

Nyt on päässyt käymään niin, että joulupukki on kadonnut eikä ole kertonut edes muorilleen, mihin on lähtenyt. Tapahtuman tekee erityisen kiusalliseksi se, että Joulumaahan on juuri saapunut neljä lasta vierailulle.

Lapset saavat heti vihiä, että jotakin on vialla ja ryhtyvät sekavien aikuisten vastustelusta huolimatta selvittämään mysteeriä.

Sarjaa esitetään päivittäin aaton aattoon saakka, ja aattoiltapäivänä kaikki jaksot nähdään vielä putkeen. Lapset voivat toki olla tyytyväisiä, että kotimaista draamatarjontaa on kerrankin yllin kyllin, mutta silti vähän hämmästyttää, kannattaako uutta tuotantoa keskittää jouluun. Siitä huolimatta, että Joulukalenterin ja Kadonnut: Joulupukki -sarjan kohdeyleisöt ovat vähän eri-ikäisiä.

UusiJoulukalenteri on ollut hieno sekä tarinaltaan että visuaalisesti, mutta Kadonnut: Joulupukki on sen rinnalla ihmeen amatöörimäinen. Sarjassa on satsattu digitaalisiin lavasteisiin, joista vastaa Star Wreckin ohjaaja ja Iron Skyn tehostemies Samuli Torssonen. Futuristiset studiolavasteet ovat näyttäviä, mutta pelkästään lavasteiden varassa ei synny täysipainoista sarjaa, kun kuvaus, leikkaus, rytmi ja henkilöohjaaminen eivät yllä samalle tasolle. Sarjan tuottanut Aito Media -yhtiö on tätä ennen tehty vain realitysarjoja.

Kokeneet ammattinäyttelijät, muun muassa Miia Nuutila, Kari Ketonen, Kaisa Mattila, Ville Myllyrinne ja Petra Karjalainen, tuntuvat olevan hukassa. Sen sijaan lapsinäyttelijät Helmi Hollström, Sampo Lintula, Antti Järvelä ja Sanna Stolberg ovat osanneet ottaa ilon irti kuvauksista.

Rutiinimaista käsikirjoitusta elävöitetään rutiinimaisilla musiikkinumeroilla, mutta ne istuvat huonosti kokonaisuuteen, eivätkä helpot musiikkivideokikat pelasta niitä. Sarjaan on etsitty amerikkalaistyylistä ilmettä ja soundia mutta unohdettu, että sellainen syntyy yleensä isolla rahalla.

Parempi vaihtoehto jouluohjelmistoon olisi voinut olla jokin tasokas ulkomainen lastendraama.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat