Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lyhyen draaman taikaa

Suomalaisohjaajat Hamy Ramezan ja Selma Vilhunen erottuvat Teeman lyhäri-illassa

Radio ja TV
 
Kuuntele on draama maahanmuuttajasta ja tanskalaispoliiseista.
Kuuntele on draama maahanmuuttajasta ja tanskalaispoliiseista.
Arvio: lyhytelokuva
Yö pitkä, elokuva lyhyt
Teema klo 21.00–0.56

Kansainvälistä lyhytelokuvapäivää vietetään Suomessa nyt toista kertaa. Ranskasta neljä vuotta sitten alkanut perinne on ajoitettu vuoden lyhyimpiin päiviin. Lyhytelokuvia on nähtävissä pop up -näytöksissä eri puolilla Suomea ja viime vuoden tapaan myös Yle Teemalla.

Ilta jakaantuu neljään kokonaisuuteen. Ensimmäisessä nähdään kotimaisia lyhytkomedioita, jotka ovatkin suomalaisten elokuvantekijöiden vahvaa osaamisaluetta. Sen todisti Selma Vilhusen ja Kirsikka Saaren Pitääkö mun kaikki hoitaa? -lyhytelokuvan Oscar-ehdokkuus.

Toinen kokonaisuus on omistettu Pohjoismaissa rahoitetun Nordic Factory -projektin tuotoksille. Hankkeeseen osallistui kahdeksan ohjaajaa eri maista, mukana myös Selma Vilhunen ja Hamy Ramezan Suomesta. Elokuvat kuvattiin Tanskassa tanskalaisilla näyttelijöillä, joten projekti vaati ohjaajilta kielellistä luovimista.

Kolmannessa kokonaisuudessa nähdään kotimaisia animaatioita ja viimeisessä ulkomaisia lyhytelokuvia. Useimmat illan elokuvista ovat ensiesityksiä.

Iltaa hallitsevat lyhyet fiktiot, sillä dokumentteja ei ole mukana ollenkaan. Kun katsoo useamman lyhytfiktion peräkkäin, ymmärtää nopeasti, mikä niissä viehättää ja miksi jokin elokuva toimii paremmin kuin toinen.

Yhteistä hyville lyhytelokuville on se, että ne ovat kuin arvoituksia, jotka avautuvat kuva kuvalta. Lyhytelokuva on tekijälleen armottomampi kuin pitkä. Sen katsominen on keskittynyttä, eikä siinä saisi olla yhtään vikasuuntaan vievää yksityiskohtaa. Muuten draaman taika katoaa.

Teeman tarjonnassa on monta loistavaa esimerkkiä draaman tiivistämisen taiteesta.

Juho Kuosmasen Hevoshullussa nuori nainen osallistuu pikkukaupungin Talent-kisaan veljensä tukemana. Esitys ei näytä raadin silmissä yhtä hienolta kuin sisarukset uskovat. Arkisen absurdia ja liikuttavaa.

Nordic Factoryn suomalaiselokuvat ovat molemmat hienoja. Vilhunen on ohjannut yhdessä ranskalaisen Guillaume Mainguetin kanssa elokuvan Tyttö ja koirat, jossa kolme teiniä on matkalla bileisiin, mutta matkalla yksi tytöistä kertoo inuiittien vanhan kyynisen sadun maailman synnystä. Muinaisuus kohtaa nykyajan.

Hamy Ramezan on ilmiselvästi tulevaisuuden vahvoja tekijöitä. Yhdessä sambialaisen Ryngano Nyonin kanssa syntynyt Kuuntele on ilmaisultaan pelkistetty mutta sisään päin kasvava, pakahduttava draama, jossa maahanmuuttajanainen yrittää saada tanskalaiselta poliisilta apua hätäänsä.

Myös kaksi muuta Nordic Factory -elokuvaa, Sunnuntaisin sekä Tyhjyys, ovat vaikuttavia. Jälkimmäisessä näyttelee monista tanskalaissarjoista tuttu Lars Mikkelsen.

Yle
Tyttö ja koirat -elokuvassa kuullaan vanha satu maailman synnystä.
Tyttö ja koirat -elokuvassa kuullaan vanha satu maailman synnystä.
Sunnuntaisin kertoo Annan ja hänen isänsä pyhäpäivästä.
Sunnuntaisin kertoo Annan ja hänen isänsä pyhäpäivästä.
Hyvä ihminen on komedia intomielisestä maailmanparantajasta.
Hyvä ihminen on komedia intomielisestä maailmanparantajasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat