Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voittoon kampanjalla – vai siitä huolimatta

Tuukka Temosen Presidentintekijät nostatti kohun, mutta sen laannuttua on vaikea ymmärtää, miksi kokoomuksessa suututtiin

Radio ja TV
 
Yle
Kokoomuksen silloinen puoluesihteeri Taru Tujunen on paljon äänessä Presidentintekijät-dokumentissa.
Kokoomuksen silloinen puoluesihteeri Taru Tujunen on paljon äänessä Presidentintekijät-dokumentissa. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Presidentintekijät, Suomi 2014
Ohjaus Tuukka Temonen
TV1 klo 21.30

Presidentintekijät-dokumentti nostatti alkuvuodesta valtavan mekkalan. Tuukka Temonen seurasi kuvausryhmineen Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjan taustajoukkojen urakkaa hyvässä yhteistyön hengessä, mutta lopputulos raivostutti varsinkin silloisen puoluesihteerin Taru Tujusen, jolla on dokumentissa keskeinen rooli.

Nyt kun kohu on laantunut, on vaikea ymmärtää Tujusen ja muiden kokoomusaktiivien reaktiota. Minkälainen kuva heillä on suomalaisesta yleisöstä ja äänestäjistä? Tujunen kiroilee kyllä aika runsaasti, mutta mitä ihmeellistä siinä on? Dokumentti taltioi pienen ydinryhmän palavereita, ja kaikille luulisi olevan aika selvää, että osallistujat tuntevat toisensa hyvin. Monet suomalaiset kiroilevat, myös naiset.

Moni tuskin järkyttyi myöskään Niinistöön kohdistuvasta kritiikistä. Taustajoukot ovat kampanjan aikana tyytymättömiä siihen, ettei ehdokas pidä heihin yhteyttä. Tujunen osuu asian ytimeen todetessaan, ettei Niinistö oikeastaan halua olla ehdokkaana, ja siksi varsinkin toinen kierros tuotti hänelle tuskaa. Se on hyvää poliittista analyysia ja yksi dokumentin keskeisistä huomioista, ja juuri siksi on myös johdonmukaista, ettei Niinistö itse juurikaan esiinny dokumentissa.

Ärsyyntyneiltä kokoomuslaisilta jäi huomaamatta, mikä dokumentissa on nimenomaan heidän kannaltaan parasta. Se antaa kampanjantekijöistä rehellisen ja suoraviivaisen vaikutelman, mutta he onnettomat menivät jälkipelillään vesittämään sen.

Nyt Presidentintekijät on niidenkin nähtävissä, jotka eivät katsoneet sitä elokuvateatterissa. Kohusta on jo aikaa ja varsinkin vaaleista. Luultavasti moni huomaa heti alkumetreillä, että kokousten seuraaminen kameran välityksellä on enimmän aikaa tavattoman tylsää.

Dokumentti on sinänsä mainiosti tehty ja varsinkin leikattu, josta kiitos kuuluu Katja Pällijeffille. Ikävä realiteetti kuitenkin on, että suomalaiset kokoushuoneet ovat harmaita, ja niihin istutetut ihmiset usein väsähtäneitä.

Kiinnostavaa on muun muassa havaita, että kokouksissa ovat eniten äänessä naiset: Tujusen lisäksi Kirsi Piha ja kenttätoimintaa vetänyt Hanna Laine. Ensimmäisiin kokouksiin osallistuu myös Jenni Haukio, joka antaa itsestään aivan toisenlaisen käsityksen kuin nykyisin vähäpuheisena presidentin rouvana. Jopa hänen äänensä on erilainen.

Dokumentin asiasisällössä on se puute, että varsinainen aihe eli kampanja jää melko lailla hämäräksi. Näemme muutamia julisteita ja välähdyksiä kiertueelta. Siinäkö kaikki? Ehkä olikin.

Tässä vaiheessa tiedämme, että paras kampanja jäi vaaleissa kakkoseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat