Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin teejuoma valloitti maailman

Radio ja TV
 
Victoria Wood juo dokumenttisarjassa kupin teetä ympäri maailmaa.
Victoria Wood juo dokumenttisarjassa kupin teetä ympäri maailmaa.
Arvio: dokumentti
Kiehtova maailma: Teen tarina
Victoria Wood's Nice Cup of Tea Britannia 2013
TV1 klo 19.35

Nyt-liite kirjoitti syksyllä (17. 10.) suomalaisten kasvavasta teeinnostuksesta ja alan harrastajista, jotka suhtautuvat teehen samanlaisella intohimolla kuin viineihin viehtyneet ihmiset suhtautuvat viineihin.

Brittiläinen Teen tarina -dokumentti puhuttelee varmasti harrastajia ja brittiläistä teekansaa, mutta juoman 5 000-vuotinen historia on niin monisyinen, että sen äärellä viihtyy suomalainen kahvittelijakin.

Juontaja Victoria Wood tutkailee asioita brittiläisestä näkökulmasta, mutta se on oikeastaan pakollista, koska tee liittyy vahvasti maan siirtomaahistoriaan ja sitä kautta maailmanpolitiikkaan.

Teen tarina vilisee pieniä tiedonmurusia, mutta myös merkittäviä historiallisia tapahtumia. Asiaa on välillä hengästyttävän paljon. Woodin kuivakka huumori kuitenkin rytmittää kerrontaa ja keventää otetta, vaikkei tunnelma turhan jäykkä ole muutenkaan.

Dokumentin tekemisessä on nähty vaivaa. Wood käy tutustumassa teen historiaan juoman kotikonnuilla Kiinassa ja Intiassa, jonne brittiläiset siirtomaaisännät aikoinaan perustivat teeteollisuuden.

Mukana on myös hieman brittiläistä teekulttuuria, joka näyttää suomalaisesta näkökulmasta yhtä kiinnostavalta kuin teen historiakin.

Lontoossa on esimerkiksi edelleen 13 teetupaa, jonne pääsevät vain taksikuskit. Teetuvat ovat peruja raittiusliikkeen ajoilta, jolloin ne tarjosivat kuskeille edullisen vaihtoehdon pubien houkutuksille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat