Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilökuva hukkaa mahdollisuutensa

Meryl Streep tekee Margaret Thatcherista tarkan näköishahmon, mutta politiikka on elokuvassa vain sarja viliseviä uutiskuvia

Radio ja TV
 
Yle
Meryl Streep palkittiin roolisuorituksestaan Margaret Thatcherinä Oscarilla.
Meryl Streep palkittiin roolisuorituksestaan Margaret Thatcherinä Oscarilla. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Rautarouva ★★
The Iron Lady, Britannia 2011
Ohjaus Phyllida Lloyd
Pääosissa Meryl Streep, Jim Broadbent, Alexandra Roach
TV1 klo 20.45

Mitä kaikkea Margaret Thatcherin (1925–2013) elämästä voisikaan saada irti? Patakonservatiivinen nainen, joka hallitsi Britanniaa pääministerinä koko 1980-luvun ja määräsi saman ajan myös maailmanpolitiikan suunnista.

Poliitikko, jolla oli vankat kannattajansa ja raivokkaat vihaajansa. Euroopan lähihistorian avainhenkilö.

Jos elokuvan ohjaaja on tullut tunnetuksi Mamma Mia! -musikaalista, voi tietysti arvailla, ettei siinä mennä kovin syvälle politiikkaan vaan luotetaan enemmän viihteellisiin sisältöihin. Mamma Mia! lienee kuitenkin pääsyy siihen, että ohjaaja Phyllida Lloyd sai Rautarouva-elokuvansa päärooliin Meryl Streepin.

Elokuva käynnistyy 2000-luvun lopulta, jolloin Thatcher oli jo väistynyt julkisuudesta. Hän oli menettänyt rakkaan Denis-puolisonsa joitakin vuosia aiemmin, ja dementia sekoitti hänen mieltään ja muistiaan.

Elokuvassa Thatcherin sekavat ajatukset kulkeutuvat menneisyyteen, ja Denis ilmaantuu hänelle hallusinaatioissa. Takaumien kautta käydään samalla läpi Thatcherin poliittisen uran kohokohtia ja kipupisteitä.

Nuorta Maggieta näyttelee Alexandra Roach. Meryl Streepin kaari ulottuu keski-iästä vanhuuteen, jota varten hänet on maskeerattu taitavasti. Streep on tehnyt Thatcheristä tunnontarkan näköishahmon.

Politiikka on elokuvassa vain sarja viliseviä uutiskuvia, ja siinä tyydytään kulisseihin.

Thatcher nähdään pitämässä kansallismielisiä puheita ja vakuuttamassa hallituksensa jäseniä, mutta muuten elokuva ei kerro juuri mitään hänestä poliitikkona.

Miten hän pelasi valtapelejä? Mitä tapahtui kulissien takana?

Sinisiin pukeutunut Thatcher miesrivistön keskellä on visuaalisesti vaikuttava ilmestys, josta ohjaaja ottaa kaiken irti ja vähän liioitteleekin, sillä politiikan näyttämöillä ei nähdä elokuvassa ketään muuta naista. Ihan niin surkea ei tilanne sentään ollut 1980-luvullakaan.

Henkilökohtainen taso esitetään yllätyksettömästi: sosiaalinen nousu kauppiaan tyttärestä Oxfordiin ja politiikkaan, Denisin tapaaminen, perheen perustaminen, nousu valtaan.

Dementiavaiheen kuvaus lohkaisee elokuvasta ja varsinkin alusta ihmeen suuren osan.

Rautarouva-elokuva valmistui samoihin aikoihin kuin tanskalainen Vallan linnake -sarja. Vallan linnake osoitti, että politiikka itsessään on draamaa, johon henkilökohtaiset ristiriidat voidaan nivoa, ei toisin päin kuten Rautarouvassa.

Saman on oivaltanut myös brittikäsikirjoittaja Peter Morgan muun muassa elokuvassa The Queen, joka on monella tapaa hyvä vertailukohta Rautarouvalle. Morgan hallitsee rajaamisen. Yhdessä draamassa ei ole syytä kertoa koko elämäntarinaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat