Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äiditön tyttö löytää lohdun siskosten mehiläistilalta

Bestselleristä syntyi tunnelmallinen naisyhteisödraama

Radio ja TV
 
Fox
Queen Latifah (vas.), Sophia Okonedo, Jennifer Hudson, Alicia Keys ja Dakota Fanning ovat Mehiläisten salaisuudet -draaman pääosissa.
Queen Latifah (vas.), Sophia Okonedo, Jennifer Hudson, Alicia Keys ja Dakota Fanning ovat Mehiläisten salaisuudet -draaman pääosissa. Kuva: Fox
Arvio: draamaelokuva
Mehiläisten salaisuudet ★★★★
The Secret Life of Bees, USA 2008
Ohjaus Gina Prince-Bythewood
Fox klo 16.40, uusinta 31. 12. klo 14.30

Kirjailija Sue Monk Kidd oli 54-vuotias julkaistessaan ensimmäisen romaaninsa Mehiläisten salaisuudet (2002). Vuonna 2005 suomennettua romaania on myyty yhteensä kahdeksan miljoonaa kappaletta.

Tätä ennen Kidd kirjoitti kolme henkilökohtaista teosta pohdiskelevasta hengellisyydestään. Näistä viimeisessä hän kertoi päätymisestään feministisen uskonopin piiriin. Ajatuksista voi nähdä kaikuja myös esikoisromaanissa ja sen filmatisoinnissa.

Romaanin ja elokuvan teemat limittyvät niin kiinteästi rotukysymyksiin, että on syytä vielä mainita erikseen, että Kidd on valkoihoinen. Hän kuitenkin kasvoi rotukiistojen keskellä eteläisessä Georgian osavaltiossa. Ohjaaja Gina Prince-Bythewood (s. 1969) puolestaan on mustaihoinen.

Tapahtumat sijoittuvat Etelä-Carolinaan vuonna 1964. Lapsinäyttelijästä osaavaksi teinitähdeksi kasvanut Dakota Fanning esittää surumielistä Lily Owensia, joka ensi töikseen kertoo ampuneensa vahingossa äitinsä ollessaan nelivuotias. Lily asuu kylmätunteisen, jopa sadistisen isänsä T. Rayn ( Paul Bettany ) kanssa ja yrittää saada tätä kertomaan edes vähän äidistä, joka oli lähdössä kotoa, kun onnettomuus tapahtui.

Vuonna 1964 Yhdysvalloissa säädetään kansalaisoikeuslaki, jonka ansiosta myös mustaihoiset saavat äänioikeuden. Kun Owensien kotiapulainen Rosaleen ( Jennifer Hudson ) yrittää rekisteröityä äänestäjäksi, hänet pahoinpidellään ja pidätetään. Lily päättää ottaa Rosaleenin mukaansa ja matkustaa pois.

Muistot mehiläisistä ja äidin jäämistöstä johdattavat Lilyn ja Rosaleenin kulkua mukavan vaivattomalla tavalla. Lakia pakoileva kaksikko päätyy hakemaan suojaa mehiläisfarmilta, jota asuttaa kolme sisarusta. Kolmikkoa näyttelevät muusikkoinakin tunnetut Queen Latifah ja Alicia Keys sekä englantilainen Sophie Okonedo.

Tässä vaiheessa tarinan kuljetus unohtuu ohjaaja Prince-Bythewoodilta hetkeksi. Ilmiselvät ratkaisut onnistutaan kuitenkin välttämään – lähes loppuun asti.

Sue Monk Kiddin toinen romaani Merenneidon tuoli (2005, suom. 2007) kertoo keski-ikäisestä naisesta, joka palaa lapsuudenkotiin tapaamaan äitiään ja pohtimaan avioliittoaan. Romaanista tehtyä tv-elokuvaa on esitetty meillä englanninkielisellä nimellään The Mermaid Chair.

Kirjailijan tuorein teos The Invention of Wings (2014) on ollut hänen ylistetyin työnsä. Faktaa ja fiktiota yhdistävä teos kertoo orjuutta vastaan ja naisten oikeuksien puolesta kamppailleesta Sarah Grimkéstä (1792–1873).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat