Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusin Nalle Puh kierrättää vanhoja tuttuja tarinoita

Sympaattisen karhun paluu valkokankaalle olisi voinut olla kekseliäämpikin

Radio ja TV
 
Walt Disney Pictures
Disneyn animoitu Puh näki päivänvalon vuonna 1966. Kuva Nalle Puhin elokuvasta.
Disneyn animoitu Puh näki päivänvalon vuonna 1966. Kuva Nalle Puhin elokuvasta. Kuva: Walt Disney Pictures
Arvio: elokuva
Nalle Puhin elokuva – uudet seikkailut Puolen hehtaarin metsässä ★★★
Winnie the Pooh, USA 2011
Ohjaus Stephen Anderson ja Don Hall
Nelonen klo 10.00

Englantilainen David Benedictus tarjosi 1990-luvulla kirjailija A. A. Milnen perikunnalle kirjoittamiaan uusia Nalle Puh -tarinoita julkaistavaksi. Hänelle vastattiin, että kaikki oikeudet ovat Disney-yhtiöillä.

Kymmenisen vuotta myöhemmin perikunta kuitenkin ilmoitti hallinnoivansa jatko-osien oikeuksia, ja niin Benedictuksen kirjoittamana ilmestyi ja saman tien myös suomennettiin kirja Paluu Puolen hehtaarin puistoon (2009), jossa Nalle Puh ja Risto Reipas ystävineen seikkailevat jälleen.

Vuonna 2011 valmistuneen Disney-elokuvan suomenkielinen nimi on Nalle Puhin elokuva – uudet seikkailut Puolen hehtaarin metsässä.

Tavallaan siis odottaisi, että elokuvalla olisi joku yhteys uuteen kirjaan, mutta näin ei ole. Voisi myös olettaa, että seikkailut ovat uusia, mutta aivan näinkään asia ei ole. Elokuvan englanninkielinen alkuperäisnimi Winnie the Pooh ei uutuuteen viittaakaan.

Elokuva alkaa tuttuakin tutummasti tarinalla, jossa Ihaa on kadottanut häntänsä. Häntäprobleemaan etsitään monenlaisia ratkaisuja, mutta kovin kekseliäitä ei löydy.

Tarina jatkuu episodimaisena. Rakenne on peruja aivan ensimmäisestä Disneyltä teatterilevitykseen tulleesta Nalle Puhista (1977). Se syntyi liittämällä välijaksoilla yhteen kolme aiemmin tehtyä piirrettyä vuosilta 1966–1974.

Tämäniltaisen elokuvan tarinat on kyllä nivottu yhteen kohtalaisen mukavasti, korostamalla niiden kirjallisia juuria, kuten Disneyllä on Nalle Puhin kanssa aiemminkin tehty.

Puh nähdään alussa pehmoeläimenä ja sen jälkeen Risto Reippaan, Nasun, Ihaan ynnä muiden kaveriensa kanssa kirjan sivuilla kuljeskelemassa.

Tarinan sanojen kirjaimet on otettu osaksi Puolen hehtaarin metsän maailmaa.

Elokuvaa tukee myös Nalle Puhin sympaattisuus ja maanläheisyys. Ne olivat vielä vahvempia muutama vuosi sitten nähdyissä venäläisissä lyhytanimaatioissa, mutta tulevat läpi myös Disneyn versiossa.

Tuttua tunnelmaa on Disneyllä tuettu piirtämällä elokuva perinteiseen tapaan käsin. Verrattuna tietokoneanimoituun Puh-hahmojen "etsiväsarjaan", jota esitettiin Pikku Kakkosessa, ero on huima.

Suomenkielinen dubbaus on sujuvaa. Kääntämisen ja dubbaamisen yhdistäminen on tosin ollut hankalaa kohdassa, jossa Pöllö alkujaan tulkitsee Risto Reippaan kirjeen sanat Back Soon tarkoittavan, että tämän on siepannut pelottava Backson.

Suomeksi mörköä on päädytty nimittämään Pahkoksi. Hieman hankalammin hahmotettavaa, mutta lohdutukseksi Pöllön kertomus Pahkosta on elokuvan pirteimpiä jaksoja.

Häiritsevä sen sijaan on kohta, jossa Puhin vatsasta pursahtavat täytteet ulos. Tämä ei kerta kaikkiaan käy.

Jos masussa on noin paljon vanua, mihin kaikki se hunaja sitten mahtuu, saati sitten vielä sitäkin suurempi hunajan nälkä?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat