Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"King of Cool" piti naisista ja nopeista autoista

Tuore kanadalaisdokumentti ei kerro uutta näyttelijä Steve McQueenistä vaan keskittyy pönkittämään hänen henkilömyyttiään

Radio ja TV
 
Yle
Illan elokuva Täyskäsi-Kid ei ole pelkkää pokerinpeluuta. Siinä Steve McQueenin miehekkäille käsivarsille päätyy Ann-Margaret.
Illan elokuva Täyskäsi-Kid ei ole pelkkää pokerinpeluuta. Siinä Steve McQueenin miehekkäille käsivarsille päätyy Ann-Margaret. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Olen Steve McQueen
I Am Steve McQueen, Kanada 2014
Ohjaus Jeff Renfroe
Teema klo 20.10

Jeff Renfroen dokumentti alkaa melkoisella hehkutuksella.

Haastateltavat ylistävät vuolaasti näyttelijä Steve McQueenin (1930–1980) erinomaisuutta näyttelijänä, hänen karismaansa ja luonnettaan.

Lempinimellä "King of Cool" tunnettu McQueen toki ansaitsee ylisanoja, mutta dokumentin lähtökohta viittaa siihen, että luvassa on melkoista myytin pönkitystä.

Ensimmäisten minuuttien perusteella syntynyt mielikuva myös pitää melko lailla paikkansa, vaikka pahempaakin henkilöpalvontaa on kuolleista Hollywood-tähdistä tehty.

Dokumentin tekijät ovat marssittaneet kameran eteen ison liudan McQueenin lähipiiriä, kuten työkavereita, ex-vaimoja ja jälkikasvua. Heidän puheensa vahvistavat McQueeniin liittyvää mielikuvaa ja ryysyistä rikkauksiin -tarinaa, joka hänestä usein kerrotaan.

Tyyliin sopivat myös vanhat arkistopätkät, joissa McQueen puhuu itsestään ja elämästään. Hänet nähdään usein moottoripyörän selässä tai kilpa-auton ratissa, mikä niin ikään vahvistaa kuvaa miehisestä miehestä.

Jos McQueenin elämässä oli jotain, mikä voisi rikkoa myyttisen kuvan karismaattisesta oman tien kulkijasta, tästä dokumentista sitä ei löydy.

Dokumentin taustalla soi rytmikäs funk sekä rehvakkaat sähkökitarat, jotka sopivat tyyliin, kun puhutaan nopeisiin autoihin ja kauniisiin naisiin viehtyneestä miehestä.

Elokuvanystävien harmiksi dokumentti ei kuvaa erityisen tarkasti leffan tekemistä tai analysoi McQueenin tuotantoa syvemmin, vaikka hänen menestyksestään puhutaan – ja paljon.

McQueenin elämäntarinaa kerrataan kronologisessa järjestyksessä ja sellaisena kuin se usein kerrotaan.

McQueen oli lähtöisin köyhästä perheestä, jonka arkea sävytti viinaksien kanssa läträäminen. Hän vietti vuosia koulukodissa mutta pääsi 16-vuotiaana muuttamaan äitinsä hoteisiin New Yorkiin.

Sen jälkeen oli vuorossa palvelus merijalkaväessä, näyttelijäopintoja, menestyksekäs tv-rooli, läpilyönti elokuvabisneksessä ja kansansuosio. Mutta myös epäonnistuminen, kiinnostus kilpa-autoiluun ja sairastuminen syöpään, johon McQueen lopulta kuoli vuonna 1980, vain 50-vuotiaana.

Vaikka kokonaisuudesta paistaa läpi tekijöiden halu ylläpitää Steve McQueenin henkilömyyttiä, toki kiirekin on vaikuttanut lopputulokseen.

Kun yrittää tiivistää työteliään ihmisen koko elämäntarinan puolitoistatuntiseen elokuvaan, niin tahti on pakko pitää kiivaana eikä asioiden äärelle ehditä pysähtyä.

Dokumentin jälkeen Teemaillassa esitetään elokuva Täyskäsi-Kid (1965), jossa McQueenin esittämä nuori pokeritaituri haastaa vanhan mestarin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat