Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hantien kohtalo on varoitus ihmiskunnalle

Radio ja TV
 
Jukka Lintinen Yle
Kuunnelman tuotantoryhmään kuuluivat Venla Konttinen (vas.), Ari-Pekka Lahti, Jarkko Lahti, Tuomas Rounakari ja Tiina Luoma.
Kuunnelman tuotantoryhmään kuuluivat Venla Konttinen (vas.), Ari-Pekka Lahti, Jarkko Lahti, Tuomas Rounakari ja Tiina Luoma. Kuva: Jukka Lintinen Yle
Arvio: kuunnelma
Viimeinen aamutähti, Suomi 2014
Jeremei Aipinin romaanista dramatisoinut ja ohjannut Ari-Pekka Lahti
Pääosissa Jarkko Lahti ja Tuomas Rounakari
Radio 1 klo 15.00, uusinta ma klo 19.03

Yksinkertaisimmillaan kuunnelma Viimeinen aamutähti – ääniä Siperian taigalta on yhden katoavaan alkuperäiskansaan kuuluvan miehen traaginen elämäntarina.

Se on kuitenkin samalla tarina venäläisen yhteiskunnan vinoutumista kommunistien suorittamista puhdistuksista aina Siperian ympäristöä kunnioittamattomaan öljynpumppaukseen asti.

Ja jos oikein syvälle mennään, Viimeistä aamutähteä voi tulkita varoituksena jopa ihmiskunnan tuhosta.

Vuonna 1948 syntynyt Jeremei Aipin on tunnetuimpia elossa olevia Venäjän alkuperäiskansoja edustavia kirjailijoita. Hän kuuluu suomensukuisiin hanteihin, joita on eri arvioiden mukaan jäljellä 20 000–31 000. Vuonna 2010 hantikielten puhujia oli 9 500.

Aipinin vuonna 1990 ilmestynyt romaani Viimeinen aamutähti on tositapahtumiin perustuva kuvaus alkuperäiskansan ja sivilisaation kohtaamisesta.

Kuunnelmasovituksessa äänisuunnittelija Tiina Luoma onnistuu limittämään toisiinsa unenomaisuuden ja dokumentaarisuuden. Näyttelijänä debytoiva muusikko ja etnomusikologi Tuomas Rounakari tuo Siperian lähelle šamaaniviulullaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat