Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvät, häjyt ja hitaat

JP Siilin Härmä-elokuva on pitkitetty ja yltiövakava western pohjalaismaisemissa

Radio ja TV
 
Yle
Mikko Leppilampi on Härmän pahis, väkivaltainen isoveli Esko. Pamela Tola esittää perinteisessä roolissa Ainoa, josta miehet riitelevät.
Mikko Leppilampi on Härmän pahis, väkivaltainen isoveli Esko. Pamela Tola esittää perinteisessä roolissa Ainoa, josta miehet riitelevät. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Härmä ★★
Suomi 2012
Ohjaus JP Siili
Pääosissa Mikko Leppilampi, Lauri Tilkanen, Pamela Tola, Aku Hirviniemi
TV1 klo 21.05

Suomalaisella elokuva-alalla riittää edelleen uskoa siihen, että pitkä elokuva syntyy Tuomas Kantelisen musiikilla, vakionäyttelijöillä ja värimäärittelyllä. Muu on toissijaista, kuten esimerkiksi käsikirjoitus.

Näin voisi päätellä Härmä-elokuvasta, joka on 1800-luvun Etelä-Pohjanmaalle sijoitettu fiktiivinen tarina.

Ja totta, kyllähän näistä elokuva syntyy, ja se voi saada jopa yleisöä. Härmä oli vuoden 2012 katsotuimpia kotimaisia elokuvia. Siitä puolestaan voi päätellä, että suomalaisessa epookissa on potentiaalia.

Puukkojunkkareiden aika on tärkeä luku suomalaisen väkivallan historiassa, mutta tarinat kaipaisivat tuuletusta ja myyttien purkamista. Härmä-elokuvassa ei ole otettu sitä haastetta vastaan. Ylikorostettu pohjalaismurre ja teennäinen dialogi antavat selvän viestin siitä, ettei ajankuvaa ole syytä ottaa tosissaan.

Pohjanmaa on vain kulissi kotimaiselle western-tarulle, jossa ison maatalon perijäveljekset käyvät sotaa keskenään, ja perinnön lisäksi riidellään tietenkin myös naisesta. Toinen veljeksistä on hyväsydäminen ja isänkin suosikki, toinen on väkivaltainen pahis, häjy. Asetelma säilyy yhtä mustavalkoisena koko elokuvan ajan.

Härmässä käydään toisen miehen kimppuun puukko ja kirves edellä. Siitä syntyy vähän erilaista estetiikkaa väkivaltakohtauksiin, mutta muuten elokuvan koko rakenne on täysin ennalta-arvattava. Jostakin syystä elokuva on kuitenkin venytetty kaksituntiseksi, ikään kuin mitta toisi sille lisää painoarvoa.

Venyttäminen kostautuu yksittäisissä kohtauksissa, joissa tuijotellaan ja hidastellaan. Lopun väistämätön kaksintaistelu kestää yli kymmenen minuuttia.

Härmä herättää enemmän mielleyhtymiä vanhoista Suomi-elokuvista kuin western-klassikoista, ja Kantelisen kansallisromanttinen musiikki seuraa mukana melkein taukoamatta, kuin mykkäelokuvassa.

Elokuvan ohjaaja JP Siili tekee sinnikkäästi itse käsikirjoituksia elokuviinsa ja tv-draamoihinsa. Sekä Härmässä että esimerkiksi Siilin uudessa Tellus-sarjassa näkyy kuitenkin selvästi, että käsikirjoitus on heikoin lenkki. Se ei kanna. Telluksen katsojaluvut tipahtivat alkujaksojen jälkeen, ja Härmässäkin tarina lopahtaa heti alkuun.

Näyttelijät on valittu varman päälle, mutta henkilöhahmot ovat kiusallisen lähellä karikatyyrejä. Mikko Leppilampi on hurja isoveli Esko. Pikkuveljen rooliin sopii Suomi-elokuvan uusi romanttinen sankari Lauri Tilkanen.

Pamela Tolan Ainolla on perinteinen naisen tehtävä: hän saa kovat miehet hetkeksi pehmenemään ja näyttää kauhistuneelta tappelukohtauksissa. Kiltin ja hassun kaverin roolissa nähdään Aku Hirviniemi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat