Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hylätyn pojan tilinteko

Severi Novala haluaa vihdoin olla sinut traagisen elämänsä kanssa

Radio ja TV
 
Marco Hyvärinen Yle
Ensimmäisen kerran Severi Novalan elämästä kuultiin koulukotien historiasta kertovassa Varastettu lapsuus -dokumentissa keväällä 2013.
Ensimmäisen kerran Severi Novalan elämästä kuultiin koulukotien historiasta kertovassa Varastettu lapsuus -dokumentissa keväällä 2013. Kuva: Marco Hyvärinen Yle
Arvio: dokumentti
Dokumenttiprojekti: Luurankokaappi
Suomi 2014
Ohjaus ja käsikirjoitus Ari Lehikoinen
TV1 klo 21.55

Dokumenttiprojekti esitti keväällä 2013 Ari Lehikoisen Varastettu lapsuus -dokumentin, joka kertoi suomalaisten koulukotien kammottavista oloista 1950- ja 1960-luvuilla. Yksi haastateltavista oli seitsemänkymppinen lappeenrantalainen Severi Novala, jonka lapsuutta sävytti väkivalta yhtälailla kotona kuin laitoksessakin, jonne perhe hänet hylkäsi.

Novala puhui elämästään suoraan ja paljasti asian, jota oli pitänyt sisällään vuosikymmeniä. Hän kertoi olevansa syypää isänsä kuolemaan.

Nyt Lehikoinen on palannut saman aiheen pariin: Luurankokaappi on 50-minuuttinen elokuva Novalan elämästä.

Severi Novalan tarinoita yhdistää se, että ne ovat traagisia, surullisia ja lohduttomia. Jos hänen elämässään on ollut onnellisia hetkiä, niistä ei juuri puhuta.

Dokumentin alussa nähdään lavastettu kohtaus, jossa poliisit peittelevät rantavedestä kuolleena löytyneen miehen ruumiin. Kuolinsyyksi kirjattiin hukkuminen, mutta Novalalla on asiasta tarkempaa tietoa.

Hän aikoo kertoa sen vainajan tyttärille nyt, yli 50 vuotta tapahtuman jälkeen.

Novala puhuu tälläkin kertaa elämästään avoimesti ja häpeilemättä: hän muistelee laitosvuosia, huumeiden salakuljettamista, reissaamista Euroopassa ja omaa lastaan.

Hän on hankkinut arkistosta asiakirjan, josta selviää, että hänen isänsä kuolinsyy oli metyylialkoholimyrkytys. Tämä tukee Novalan kertomaa tarinaa, jonka mukaan hän tappoi isänsä laittamalla tämän pulloon myrkkyviinaa.

Novala on suorapuheisuudessaan kiehtova persoona, mutta kysymys motiiveista alkaa askarruttaa. Miksi hänen elämästään on tehty dokumentti?

Tapahtumat tuntuvat hieman irrallisilta, koska ne eivät nivoudu suurempaan kokonaisuuteen samalla tavalla kuin Varastettu lapsuus -dokumentissa, jossa Novalan henkilökohtaiset ongelmat ja kurja laitoselämä näyttivät limittyvän toisiinsa.

Puolivälin tienoilla kuvio alkaa kuitenkin hahmottua. Vaikuttaa siltä, että Novala haluaa puhua asiat halki ja tehdä tilit selväksi menneisyytensä kanssa.

Hän uskoo, että vaikeiden asioiden patoaminen lisää ihmisen pahaa oloa, ja haluaa olla itse päinvastainen esimerkki: hän purkaa sydäntään, jotta voisi olla sinut itsensä ja eletyn elämän kanssa.

Dokumentti rakentuu Novalan haastatteluille, mutta hän tapaa myös ihmisiä menneisyydestään ja vierailee esimerkiksi lapsuudenkodissaan.

Tunnelmaa on luotu vanhoilla arkistokuvilla, ja taustalla soivat Apocalyptican dramaattiset, mutta tutut Metallica-tulkinnat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat