Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mesenaattiparin jäljillä Viipurissa ja Helsingissä

Radio ja TV
 
Juho ja Maria Lallukka olivat tärkeitä taiteidentukijoita.
Juho ja Maria Lallukka olivat tärkeitä taiteidentukijoita.
Arvio: dokumentti
Mie maksan! Lallukan perintö
Suomi 2014
Ohjaus Lisa Hovinheimo
Teema klo 21.00

Lallukan taiteilijakoti on komea talo Hesperian puistosta päin katsottuna, sillä siihen suuntaan avautuvat ateljeiden ikkunat. Vuonna 1933 valmistunut talo on osa viipurilaisen tukkukauppiaan Juho Lallukan ja hänen vaimonsa Marian perintöä.

Lallukat olivat aikansa ehkä tärkeimpiä suomalaismesenaatteja, lapsettomia, kuten mesenaatit usein ovat. He halusivat auttaa varoillaan köyhiä kuvataiteilijoita, säveltäjiä ja teatterilaisia. Juho Lallukka kuoli jo ennen Suomen itsenäistymistä, mutta kumpikin määräsi testamentissaan, että heidän varoillaan perustetaan säätiö.

Ylen pitkäaikainen kulttuuritoimittaja, jo eläkkeelle jäänyt Lisa Hovinheimo kiinnostui Lallukoiden perinnöstä tehdessään dokumenttia Viipurin kirjastosta. Harva nimittäin tietää, että Alvar Aallon suunnittelema arvorakennus sai sekin merkittävän rahasumman Maria Lallukan testamenttivaroista.

Viipurista löytyy paljon muutakin Lallukoiden omaisuuden jäljiltä. Kuin ihmeen kautta myös Lallukoiden kotitalo on säilynyt Viipurin keskustassa ja on nyttemmin saneerattu kuntoon.

Rakennuksessa toimii nykyään Taidekeskus Salmelan taiteilijaresidenssi, jossa Hovinheimo vierailee ja tapaa muun muassa kirjailija Anna Kortelaisen.

Dokumentissa kierrellään ensin Viipurissa ja siirrytään sen jälkeen Helsingin Töölöön, jossa nykyiset lallukkalaiset esittelevät kotitaloaan.

Asiaa olisi ollut kahteen erilliseen dokumenttiin, mutta näinkin syntyy kuva reipasotteisista taiteentukijoista, jotka uskoivat enemmän tekoihin kuin puheisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat