Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko tuottajanero Phil Spector murhaaja?

David Mametin draama on kiinnostavampi kuin se ansaitsisi olla

Radio ja TV
 
Yle
Al Pacino näyttelee eksentristä musiikkituottajaa Phil Spectoria ja Helen Mirren hänen asianajajaansa Linda Kenney Badenia.
Al Pacino näyttelee eksentristä musiikkituottajaa Phil Spectoria ja Helen Mirren hänen asianajajaansa Linda Kenney Badenia. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Phil Spector – syyllinen vai syytön? ★★★
Phil Spector, USA 2013
Ohjaus ja käsikirjoitus David Mamet
Pääosissa Helen Mirren, Al Pacino, Jeffrey Tambor, Chiwetel Ejiofor
TV1 klo 21.00, uusinta pe 2. 1. klo 22.50

Helmikuussa 2003 legendaarinen musiikkituottaja Phil Spector (s. 1939) vei näyttelijä Lana Clarksonin kotiinsa. Siellä Clarkson kuoli Spectorin revolverin luotiin. Spectorin mukaan hänen vieraansa teki itsemurhan, mutta syyttäjän mukaan kyseessä oli murha.

Vuoden 2009 oikeudenkäynnistä kertovan HBO:n tv-elokuvan aluksi pitää oikein hieraista silmiään: alkutekstissä todetaan, että kyseessä on fiktiivinen työ, joka ei perustu tositarinaan, ei yritä kuvata oikeudenkäynnin osallisia eikä edes kommentoida kyseistä oikeudenkäyntiä.

Selitys löytyy internetistä: ohjaaja-käsikirjoittaja David Mamet (s. 1947) kertoo haastatteluissa, että teksti oli HBO-kanavan lakimiesten suosittelema. Vaikka Mamet on hyväksynyt ratkaisun, hän ei oleta, että alkuteksti johdattaa yleisön uskomaan, että kaikki nähty on keksittyä.

Onkin ilmeistä, että yksi syy elokuvan tekemiseen on Phil Spectorin kuuluisuus. Tämä tuo tragediaan tirkistelyn makua. Toisaalta Spectorin tuottajanura lisää tarinaan epätavanomaista kontrastia.

Käytännössä kaikki Spectorin uran kymmenet hitit asettuvat tunnelmaltaan jyrkkään ristiriitaan Clarksonin tapauksen kanssa, ajattelipa sitten rakkauslauluja Be My Baby (The Ronettes, 1963) ja River Deep – Mountain High ( Ike ja Tina Turner, 1966) tai John Lennonin rauhanballadia Imagine (1971).

Jo tuottajanurallaan Spectorin tiedetään heilutelleen pistoolia äänitysstudiossa, eikä päihteiden kiihdyttämä mielentila parantunut uran hiipumisen jälkeen.

Helen Mirren näyttelee elokuvassa Spectorin asianajajaa Linda Kenney Badenia, joka myös auttoi käsikirjoitustyössä. Spectorin roolissa nähdään Al Pacino. Molemmat näyttelijät tekevät työnsä huolella.

Yksi Kenney Badenin strategioista on Spectorin valamiehissä aiheuttaman mielikuvan muuttaminen. Toiveissa on, että tämä lakkaisi vaikuttamasta linnassaan lymyävältä kummajaiselta ja alkaisi tuntua sympaattiselta eksentrikolta.

Mielenkiintoista on, että elokuva onnistuu tässä. Olemukseltaan kolkon Spectorin sympatiapisteet nousevat tapahtumien edetessä.

Monella tapaa pätevä draama kuitenkin karahtaa pariin kohtaan. Rakenteellisesti surkeinta on loppu, jossa tapahtumien jatkosta kerrotaan kömpelösti yksinomaan tekstimuodossa.

Kun elokuvaa katsoo osana oikeaa maailmaa, suurin ongelma löytyy toisaalta: David Mamet on jättänyt pois syyttäjän asiantuntijan näkemyksiä.

Tavallaan tässäkin on oma kiinnostavuutensa. Huijarien maailmaan sijoittuvasta esikoisohjauksestaan Pelin henki lähtien Mamet on toistuvasti palannut tapahtumiin, jotka ovat muuta kuin miltä päälle päin näyttävät. Nyt hän tekee samaa tosielämän tapaukselle.

Mutta koska kyseessä on tositapaus, näin ei voi tehdä. Todisteita pimittämällä Spector saadaan näyttämään syyttömämmältä kuin oikeassa oikeudenkäynnissä.

Elokuva siis on liian fiktiivinen, eikä alun teksti pelasta tältä häpeältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat