Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myötä- ja vastoinkäymisissä

Hääkuvaaja Doug Block teki avioliitosta dokumentin. Se on kiinnostava mutta turhan pitkä

Radio ja TV
 
Yle
Dokumentissa kuullaan, mitä kuuluu aviopari Jennifer Hyjackin ja Augie Alexanderin elämään.
Dokumentissa kuullaan, mitä kuuluu aviopari Jennifer Hyjackin ja Augie Alexanderin elämään. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Dok: 112 hääparia
112 Weddings, USA 2014
Ohjaus ja käsikirjoitus Doug Block
Fem torstaina klo 22.00

Yhdysvaltalainen dokumentaristi ja kuvaaja Doug Block on tehnyt parin vuosikymmenen ajan päivätöidensä ohella hääkeikkoja. Hän on valokuvannut ja tallentanut videokameralla pariskuntien juhlavalmisteluja, hääseremonioita ja railakkaita juhlia.

Blockin mielestä hääkeikat ovat kiehtovia, koska silloin hän pääsee ulkopuolisena tarkkailemaan tapahtumaa, jonne kutsutaan yleensä vain perheenjäsenet ja läheiset ystävät. Block uskookin, että hänen ja kuvattavien välille syntyy tämän takia erityinen suhde, vaikka he tuntevat toisensa vain pintapuolisesti.

Hääparit jäivät pyörimään Blockin mieleen, joten hän tarttui kameraan ja palasi jututtamaan vuosien varrella kuvaamiaan ihmisiä. Tuoreista haastatteluista ja vanhoista häävideoista syntyi 112 hääparia -dokumentti, jonka perimmäinen kysymys on yksinkertainen: kuinka elämä ja avioliitto ovat ihmisiä kohdelleet häiden jälkeen?

Kuten arvata saattaa, dokumentissa tavataan monenmoisia ihmiskohtaloita. Yksi pariskunta on edelleen onnellinen, toisen liittoa on koetellut lapsen vakava sairaus. Kolmannen yhteiselo päättyi vakavan masennuksen takia. Yhdessä tapauksessa aviomies puolestaan huomasi menneensä naimisiin liian nuorena.

Ja niin edelleen.

112 hääparia -dokumentissa tavalliset ihmiset kertovat arkisia tarinoita, ja tunnetilat vaihtelevat onnesta liikutuksen kautta suruun. Hetkittäin syntyy vaikutelma, etteivät haastateltavat ole aiemmin pysähtyneet pohtimaan näin syvällisesti omaa elämäänsä tai avioliittoaan.

Tuoreista kuvista puolestaan näkee, kuinka vuodet ovat kohdelleet ihmisten ulkomuotoa: yksi on karistanut kiloja, toisen vatsa on alkanut pyöristyä ja kolmannen hiusraja pakenee.

Block on itse dokumentin kertoja ja kuljettaa tarinaa eteenpäin. Tunnelma ei herpaannu puolitoistatuntisen dokumentin aikana, mutta elokuva on tällaisena auttamattomasti liian pitkä. Tavallisten ihmisten ajatuksia avioliitosta ja elämästä jaksaa kyllä kuunnella, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti.

Tarinoissa on toki eroja, koska haastateltavien taustat ja elämäntilanteet vaihtelevat suuresti. Mukana on esimerkiksi naispari ja pariskunta, jonka liitossa yhdistyy kaksi eri kulttuuria.

Ilmeisesti Block on halunnut pitää kaikki langat tiiviisti käsissään ja kuvata aihetta tuntemiensa ihmisten kautta.

Dokumentti olisi kuitenkin kaivannut muitakin lähestymistapoja kuin vanhojen tuttujen haastattelemisen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat