Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jää hyvästi, mainio Treme!

Radio ja TV
 
Corey Glover on yksi Treme-sarjan muusikoista.
Corey Glover on yksi Treme-sarjan muusikoista.
Arvio: draamasarja
Treme, USA 2013
Ohjaus Anthony Hemingway, Ernest Dickerson, Alex Hall, Agnieszka Holland
Teema torstaina klo 16.30–21.45

New Orleansiin sijoittuva Treme lähenee loppuaan. HBO:n sarjasta on jäljellä viiden jakson mittainen neljäs kausi, jonka Teema esittää tänään putkeen.

Treme on ollut kuin paksu romaani, jossa on paljon henkilöitä, mutta joka silti pysyy kiinteänä ja kiinnostavana.

Sarja on kertonut New Orleansista Katrina-myrskyn jälkimainingeissa. Sen yhteydessä on usein puhuttu musiikista, mutta vaikka musiikki on Tremen olennainen elementti, on siinä ollut paljon muutakin. Muun muassa härskiä kiinteistökeinottelua ja jälleenrakennustoimenpiteiden tehottomuutta, joka myrskyä kaupungissa oikeastikin seurasi.

Lukuisten henkilöidensä kautta Treme on tarkastellut yksittäisten neworleansilaisten elämää uudessa tilanteessa sekä heidän vaikeuksiaan että elämänuskoaan. Tässä suhteessa Treme on onnistuneesti karttanut amerikkalaisten tv-sarjojen patenttiratkaisuja ja kerrontakeinoja.

Alun perin New Orleansin asukkaat suhtautuivat tv-sarjan tekemiseen epäluuloisesti, mutta Tremen valmistuttua siihen on oltu kaupungissa tyytyväisiä: asukkaiden mielestä sarja on onnistunut vangitsemaan heidän elinpiirinsä ja sen tunnelmat. Ja onhan Tremen takana tekijämies: tuottaja-käsikirjoittaja David Simon tunnettiin jo aiemmista laatusarjoistaan Homicide – pelon kadut (1993–1999) ja The Wire – langalla (2002–2008).

Eikä Tremessä ole kaunisteltu elämää New Orleansissa. Kaupungin vaaralliset puolet ja poliisin korruptio on tuotu sarjassa selkeästi esiin.

Musiikki on liima, joka on pitänyt Tremen palaset kasassa. Harvoin on draamasarjassa onnistuttu näin hyvin antamaan kuva jonkin tietyn alueen musiikista ja sen perinnöstä.

Tremessä nähtyjen muusikkojen katras on komea: New Orleansin ikoneista Dr. Johnista ja Allen Toussaintista saksofonisti Branford Marsalikseen sekä Katrinasta selvinneeseen rock'n'roll -veteraaniin Fats Dominoon.

Tremen näyttelijät, sekä tunnetut että tuntemattomat, ovat tehneet tasaisen laadukasta työtä. Mieleen ovat jääneet etenkin sanavalmista baarinpitäjä LaDonnaa esittänyt Khandi Alexander, jazzmuusikko Antoine Batistea tulkinnut Wendell Pierce sekä asianajaja Toni Bernetteä näytellyt Melissa Leo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat