Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Jääperseet" pyrkivät ennätysten kirjaan

Dokumentti suomalaisista motoristeista lipsahtaa välillä liiankin sentimentaaliseksi

Radio ja TV
 
Yle
Motoristijoukon tavoitteena on ajaa pakkasessa tuhat mailia eli 1 600 kilometriä vuorokaudessa – Lahdesta Napapiirille ja takaisin.
Motoristijoukon tavoitteena on ajaa pakkasessa tuhat mailia eli 1 600 kilometriä vuorokaudessa – Lahdesta Napapiirille ja takaisin. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Arktinen odysseia
Suomi 2014
Ohjaus Marko Ekström ja Kati Grönholm-Kulmala
TV1 klo 17.10

Dokumentin alussa Sakke lukee kirjoittamaansa sähköpostia, joka on osoitettu Guinnessin ennätystenkirjan julkaisijalle. Hänen englannissaan on vahva suomalainen korostus.

Sakke kuuluu viiden motoristin porukkaan, joka aikoo ajaa tuhat mailia eli 1 600 kilometriä vuorokaudessa – yhtä soittoa Lahdesta Napapiirille ja takaisin.

Poikkeuksellisen Saken, Jonkkon, Capon, Ramin, Jukan ja Å:n ennätysyrityksestä tekee se, että miehet tekevät sen ääriolosuhteissa: helmikuu on tilastojen mukaan kylmin kuukausi Suomessa.

Jos yhdysvaltalainen viihdeteollisuus olisi käsitellyt samaa aihetta, lopputulos olisi todennäköisesti ollut tosi-tv-sarja, johon osallistujia olisi haalittu pärstäkertoimen perusteella.

Mutta kun Suomessa ollaan, lopputulos on hieman kotikutoinen mutta kiinnostava dokumenttielokuva.

Eivätkä motoristitkaan näytä tatuoiduilta rokkitähdiltä, vaan he ovat tavallisia suomalaismiehiä, joiden arjessa perhe-elämä ja päivätyöt rajoittavat harrastustoimintaa.

Erityisesti tämä aiheuttaa päänvaivaa Jonkkolle, joka on luvannut vaimolleen keskittyvänsä ennätysyrityksen jälkeen perhe-elämään.

Arktinen odysseia on kurkistus suomalaisten motoristien maailmaan ja heidän sielunmaisemaansa. He ovat miehiä, joita on viime vuosina ollut tapana kutsua äijiksi, mutta motoristipiireissä he ovat "jääperseitä", koska kuskien takalistot ovat kovilla ennätysyrityksen aikana.

Kamera on seurannut motoristien matkavalmisteluja. Hyytävässä pakkassäässä ajaminen vaatii paljon paitsi pyöriltä mutta myös varusteilta ja miehiltä itseltään.

Heille ennätysyrityksessä ei ole kyse vain itsensä voittamisesta vaan jostain suuremmasta. Talvinen ennätysyritys on motoristeille vakava asia.

Miesten puheissa on kaikuja traditionalismista: tämän päivän ihminen on rappiolla niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kun yksi motoristeista mainitsee ennätysyrityksen yhteydessä ensimmäisen kerran sotaveteraanit, katsojan valtaa hämmennys: miten sotaveteraanit liittyvät moottoripyöräilyyn? Myöhemmin kuitenkin selviää, että taustalla on ajatusmalli, joka on ainakin kertojan omasta näkökulmasta looginen.

Arktinen odysseia on toteutettu tavalla, joka tukee sitä vakavuutta ja pieteettiä, jolla miehet suhtautuvat ennätysyritykseen. Välillä kerronta on hieman kömpelöä ja tyyli hetkittäin niin sentimentaalinen, että lopputulos vaikuttaa koomiselta, vaikka tunnelman olisi tarkoitus olla arvokas.

Sellainen on esimerkiksi kohtaus, jossa motoristit saapuvat ennätysyrityksen jälkeen takaisin lähtöpisteeseensä Lahteen.

Oikaisu 4.1.2015: Arviosta puuttui ohjaaja Kati Grönholm-Kulmalan nimi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat