Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuren taiteilijan varjossa

Bille Augustin elokuvan päähenkilö on taidemaalari P. S. Krøyerin muusa Marie

Radio ja TV
 
Yle
Marie Krøyeria esittää Vallan linnakkeesta tuttu Birgitte Hjort Sørensen. Søren Saetter-Lassen on taidemaalari Peder Severin Krøyer.
Marie Krøyeria esittää Vallan linnakkeesta tuttu Birgitte Hjort Sørensen. Søren Saetter-Lassen on taidemaalari Peder Severin Krøyer. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Marie Krøyer ★★★
Balladen om Marie Krøyer, Tanska/Ruotsi 2012
Ohjaus Bille August
Pääosissa Birgitte Hjort Sørensen, Sverrir Gudnason, Lene Maria Christensen
Fem klo 21.00

Peder Severin " Søren " Krøyer (1851–1909) on Tanskan tunnetuimpia taidemaalareita. Hän kuului niin sanottuun Skagenin taiteilijayhteisöön, joka vaikutti viime vuosisadan vaihteessa. Krøyer tunnetaan upeista kesäisistä maalauksistaan, joissa usein nähdään hänen kaunis vaimonsa Marie (1867–1940) Skagenin hiekkarannoilla valkoisessa kesäpuvussa.

Tanskalaisohjaaja Bille August kiinnostui Marien elämästä luettuaan Anastassia Arnoldin romaanin Balladen om Marie Krøyer vuodelta 1999. Romaani ja elokuva kertovat Marien pyrkimyksistä itsenäistyä suuren taiteilijan varjosta. Tarina on tyypillinen tuolle aikakaudelle, jolloin taiteilijoiden muusien odotettiin pysyvän roolissaan uskollisesti.

Krøyerin maalauksista näkee, että Mariessa on erityistä säteilyä. Marie maalasi itsekin, mutta aviomies sai hänet uskomaan, etteivät hänen lahjansa riitä taiteilijaksi.

Elokuva alkaa Skagenin kesäisestä idyllistä. Søren ja Marie näyttävät onnellisilta, ja jaloissa kirmaa heidän suloinen tyttärensä Vibeke. Pian kuitenkin paljastuu, että kuva pettää. Sørenillä on mielenterveysongelmia, ja maanisessa vaiheessa hän alkaa käyttäytyä uhkaavasti jopa tytärtään kohtaan. Marie ymmärtää sairautta mutta alkaa pelätä.

Kestettyään aikansa Marie lähtee Vibeken kanssa Ruotsin puolelle Marstrandiin, jossa hän kohtaa ruotsalaissäveltäjä Hugo Alfvénin ja rakastuu. Sen jälkeen Marie tekee paljon virheitä, mutta toisaalta valinnanvaraakin on kovin vähän. Avioeroa haluava nainen ajautui tuolloin helposti ojasta allikkoon, varsinkin jos hänellä oli lapsia.

Ohjaaja August pitää kiinni Marien näkökulmasta ja eläytyy hänen mahdottomiin ristiriitatilanteisiinsa. Elokuva etenee todellisten tapahtumien mukaisesti ilman suuria dramaattisia painotuksia, mikä tekee tunnelmallisesta elokuvasta hiukan laimean. August on kuitenkin omalla maaperällään pohjoismaisessa historiassa ja tässä vielä lisäksi Jyllannin huikeissa maisemissa. Omia teitään kulkevat naiset ovat ennenkin kiinnostaneet häntä.

August oli 1990-luvun suuria ohjaajalupauksia. Hänen uransa lähti käyntiin Ruotsissa, kun hän sai ohjatakseen Ingmar Bergmanin Hyvä tahto -sarjan ja sen jälkeen Selma Lagerlöfin romaaniin perustuvan Jerusalemin. 2000-luvulta lähtien hän on ohjannut harvakseltaan, eikä uusia menestyksiä ole syntynyt.

Elokuvasta voi jälleen bongata tv-sarjoista tuttuja kasvoja. Marien roolissa nähdään Birgitte Hjort Sørensen, Vallan linnakkeen Katrine. Ystävätär Anna Norrieta näyttelee Lena Maria Christensen, Perilliset-sarjan Solveig.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat