Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Napolin tienoolla hyvä ja paha kohtaavat

Camorra-järjestön ympärille luotua tosipohjaista sarjaa latistavat muovisuus ja mafia-asetelmien tuttuus

Radio ja TV
 
Yle
Andrea Esposito (Stefano Accorsi, vas.) on hyvä ja Francesco Russo (Giuseppe Zeno) paha – kuten herrojen ilmeistä voi päätellä.
Andrea Esposito (Stefano Accorsi, vas.) on hyvä ja Francesco Russo (Giuseppe Zeno) paha – kuten herrojen ilmeistä voi päätellä. Kuva: Yle
Arvio: rikossarja
Camorran miehet
Il clan dei camorristi, Italia 2013
Käsikirjoitus mm. Daniele Cesarano, Claudio Fava, Barbara Petronio
Ohjaus Alessandro Angelini, Alexis Cahill
Teema klo 21.55 (K16)

Italian Campanian alueen rikollisjärjestöön Camorraan on viime vuosina kohdistanut valokeilan etenkin Roberto Savianon kirja Gomorra – Mafian valtakunta (2006, suom. 2007).

Kirjasta on tehty betonisen raastava fiktioelokuva Gomorra (2008) ja äskettäin myös samanniminen tv-sarja (2014). Rikollisuuteen tottuneessa Etelä-Italiassakin kauhistusta herättivät paljastukset Camorran ongelmajätebisneksestä, joka on aiheuttanut syöpäsairauksien aallon.

Kahdeksanosainen Camorran miehet ei varsinaisesti ota osaa ajankohtaiseen keskusteluun, sillä se sijoittuu 1980-luvulle. Tapahtumat kuitenkin pohjautuvat todellisuuteen.

Marraskuussa 1980 Napolissa sijaitsevaa Poggiorealen vankilaa ravistaa maanjäristys. Sitä seuraavassa mellakassa Francesco Russo ( Giuseppe Zeno ) pelastaa Camorraan kuuluvan Antonio Ruggeron ( Carmine Recano ) hengen.

Vapauduttuaan Russo kavereineen pääsee töihin Camorra-johtaja Antonio Vescialle ( Massimiliano Gallo ). Jo varhaisessa vaiheessa Russo suunnittelee valtansa kasvattamista.

Russon hahmo perustuu tosielämän gangsteriin nimeltä Francesco Schiavone. Antonio Vescia puolestaan on hahmoteltu Antonio Bardellinon pohjalta. Hyväksi päähenkilöksi pahan Russon rinnalle nostetaan Torinosta synnyinseuduilleen Campaniaan muuttava tuomari Andrea Esposito ( Stefano Accorsi ). Tällä ei ole suoraa esikuvaa tosielämässä.

Sarjan jaksot ovat puolitoistatuntisia, mikä on ollut haaste viisihenkiselle käsikirjoittajaryhmälle. Ensimmäinen osa etenee ongelmitta, mutta toisen osan keskivaiheille on jäänyt päähenkilöiden osalta noin tunnin mittainen seisahtunut vaihe. Tätä tosin paikataan sivujuonella, jossa näkyy Camorran tapa palkata alimman tason sotilaikseen alaikäisiä.

Italian rikollisjärjestöjen aiheuttama yhteiskunnallinen rasite tuodaan esiin Camorran rakennusyritysten ja korruptoituneiden poliitikkojen kautta. Tavallisen ihmisen näkökulmasta näitä ongelmia ei kuitenkaan tarkastella tarpeeksi. Tavoitteena ei ylipäätään ole ollut Gomorra-elokuvan kaltainen uskottavuus tai siihen liittyvä mafian synkän hohdon sammuttaminen.

Oman rasitteensa sarjalle aiheuttaa mafia-asetelmien kuluneisuus. Kun tuomari Esposito äimistyy pelokkaan todistajan peräytymisestä, hänen suhtautumisensa meille tuttuun gangsteriongelmaan tuntuu liioitellun naiivilta.

Laajempaa muovisuutta sarjaan tuovat Russon roistomaiset silmien siristelyt ja se, että naisnäyttelijät on valittu keskenään samanlaisin ulkonäköperustein.

On myös kysyttävä, kuinka yhteiskunnallisesti syväluotaava voi tosipohjainen Camorra-sarja olla, kun sen tuottaja on Silvio Berlusconin hallitsema tv-yhtiö Mediaset?

Berlusconin pikkuveli Paolo oli mafia-ilmiantaja Carmine Schiavonen mukaan osallisena yrityksessä, joka toimitti Pohjois-Italian teollisuusjätteitä Etelä-Italiaan dumpattavaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat