Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radion 70-vuotias instituutio uudistuu

Metsäradio liukuu talousteemoista luonto-ohjelman suuntaan

Radio ja TV
 
Heli Sorjonen Yle
Mari Wiiskanta ja Jyri Makkonen ovat Metsäradion toimittajia.
Mari Wiiskanta ja Jyri Makkonen ovat Metsäradion toimittajia. Kuva: Heli Sorjonen Yle
Arvio: asiaohjelma
Metsäradio, Suomi 2014
Radio Suomi klo 20.06

Taas yksi radioinstituutio täyttää pyöreitä vuosia. Metsäradio perustettiin vuonna 1945. Säännölliset lähetykset alkoivat ilmeisesti vasta tammikuussa 1946, joten virallisesti ohjelma juhlistaa synttäreitään vuoden kuluttua.

Kuten monet muutkin instituutiot, Metsäradio on osalle yleisöstään suorastaan pyhä. Kun ohjelma uhattiin lakkauttaa Radio Suomen vuoden 2003 uudistuksessa, suunnitelma jouduttiin perumaan valtavan palautevyöryn seurauksena.

Myös tänään voimaan astuvassa uudessa kanavauudistuksessa Metsäradio säilyy. Suuri muutos on kuitenkin ohjelman siirtyminen maanantai-illasta keskiviikkoiltaan.

Sotien jälkeen Suomen talouteen haettiin kasvua metsistä. Savotoiden työvoimantarve oli valtava. Myös Yleisradio halusi kannustaa miehiä metsätöihin. Alkuvaiheessa ohjelman tekijätkin kutsuivat Metsäradiota "metsäpropagandaksi".

Metsäradio juurrutti suomalaisten kollektiiviseen muistiin Oskar Merikannon sävelmän Vielä niitä honkia humisee, joka soi ohjelman tunnuksena aina 2000-luvulle asti. Metsäradion vuoden 1967 yleisökilpailun tulosta on yleiskieleen vakiintunut sana metsuri.

Ohjelman ensimmäisenä juontaja työskenteli parinkymmenen vuoden ajan myös urheiluselostajana tunnettu Pekka Tiilikainen (1911–1976). Hän teki Metsäradioon paljon reportaasityyppisiä sisältöjä esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomen tukkikämpiltä.

Metsäradio säilyi melkein kuusi vuosikymmentä lähes muuttumattomana. Suuri uudistus tapahtui, kun vuonna 2003 ohjelmassa lakattiin soittamasta kuuntelijoiden toivelevyjä. Tosin ohjelman iskelmällinen musiikkiprofiili poikkeaa edelleen Radio Suomen lähetysvirrasta.

Vielä dramaattisempi muutos on vaivihkaa tapahtunut ohjelman sisällössä. Tiukkaa metsänhoito- ja -talousasiaa on mukana aina vain vähemmän. Tilalle on hivuttautunut luonto-ohjelmista tuttuja elämyksellisiä sisältöjä.

Metsäradion uudistuminen komppaa suomalaisten metsäsuhteen muuttumista. Metsätyöpaikkojen määrä on hakkuiden koneellistumisen myötä romahtanut. Toisaalta metsänomistajia lienee enemmän kuin koskaan, ja jonkinlainen metsäsuhde on lähes kaikilla ihmisillä.

Reportaasimaisuus on edelleen tärkeä osa Metsäradiota. Usein haastattelut tehdään nimenomaan metsässä.

Tänään luvassa on sekä tiukkaa että pehmeää asiaa, kun ohjelmassa käsitellään pakurikääpää ja valtion luonnonvaratutkimusta hallinnoivaa uutta Luonnonvarakeskusta.

Suomalainen metsänhoito on monella tavalla käymistilassa, mutta metsäkeskustelua hallitsee tarpeeton poteroituminen. Toivottavasti Metsäradio osaa osallistua keskusteluun monipuolisesti ilman menneisyyden taakkoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat