Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkalla kohti House of Cards -sarjaa

George Clooneyn ohjaus perustuu House of Cards -sarjan pääkäsikirjoittajan Beau Willimonin näytelmään

Radio ja TV
 
Yle
Ryan Gosling näyttelee arvostettua vaalikampanjoiden suunnittelijaa elokuvassa Vallan kääntöpuoli. Julisteessa näkyy elokuvan ohjaaja George Clooney, jolla on sivuosarooli presidenttiehdokkaana.
Ryan Gosling näyttelee arvostettua vaalikampanjoiden suunnittelijaa elokuvassa Vallan kääntöpuoli. Julisteessa näkyy elokuvan ohjaaja George Clooney, jolla on sivuosarooli presidenttiehdokkaana. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Vallan kääntöpuoli ★★★
The Ides of March, USA 2011
Ohjaus George Clooney
TV1 klo 21.05

NetflixinHouse of Cards (2013–) kuuluu viime vuosien puhutuimpiin amerikkalaissarjoihin kahdesta syystä. Se on ensimmäinen korkean profiilin sarja, joka on tehty suoraan nettilevitykseen, ja se on hyvin laadukas. Kaksi ensimmäistä mutkikkaan poliittisen juonittelun tuotantokautta ovat keränneet Emmy-kisassa yhteensä 20 ehdokkuutta ja neljä voittoa.

House of Cards pohjautuu samannimiseen brittiromaaniin (1989) ja -minisarjaan (1990), mutta amerikkalaisversio on näitä huomattavasti laajempi.

Amerikkalaisversion pääkäsikirjoittaja Beau Willimon (s. 1977) työskenteli vuonna 2004 entisen Vermontin kuvernöörin Howard Deanin avustajana, kun Dean pyrki demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Väljästi vaalikokemuksiinsa pohjautuen Willimon kirjoitti näytelmän Farragut North (2008). Sen huomasi näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja George Clooney. Hän työsti yhdessä Willimonin ja Grant Heslovin kanssa tekstistä elokuvakäsikirjoituksen, joka myöhemmin valittiin Oscar-ehdokkaaksi. Käsikirjoituksesta syntyi Clooneyn neljäs ohjaus Vallan kääntöpuoli, joka nähdään TV1:ssä tänään.

Elokuvan päähenkilö on Ryan Goslingin luontevasti esittämä Stephen Meyers, nuori mutta laajalti arvostettu vaalikampanjoiden suunnittelija. Tämän esimiestä, kampanjapäällikkö Paul Zaraa näyttelee taitava Philip Seymour Hoffman. Romanttista kipinää vaalikuvioihin tuo kampanjaharjoittelija Molly Stearns ( Evan Rachel Wood ).

Näytelmässä presidenttiehdokasta ei nähty lainkaan, mutta elokuvassa kuvernööri Mike Morrisin roolin tekee Clooney itse, osuvalla jenkkipoliitikkomaisella sujuvuudella.

Meneillään on demokraattisen puolueen esivaali, jossa on edetty Ohion osavaltioon. Morris johtaa kisaa, mutta häviö kyseisessä osavaltiossa voisi keikauttaa vaa'an senaattori Pullmanin ( Michael Mantell ) puolelle. Voitto näyttäisi avaavan lähes varman tien presidentin virkaan, koska republikaanipuolueella ei ole uskottavaa vastaehdokasta.

Stephen Meyers saa yllättäen puhelinsoiton Pullmanin kampanjapäälliköltä ( Paul Giamatti ), joka houkuttelee nuorta kykyä tapaamiseen kanssaan. Yhteydenotto saa juonessa painoarvon, joka tuntuu maallikkosilmin ylikorostuneelta, mutta ainakin The New York Timesin mukaan politiikan ammattilaiset ovat kehuneet Vallan kääntöpiiriä todenmukaiseksi.

Tapahtumille onnistutaan rakentamaan kaari, joka paitsi pitää elokuvan kasassa myös vaikuttaa uskottavasti Meyersin sielunelämään. Tämä lienee miellyttänyt Oscar-äänestäjiäkin. Kokonaisuutena katsoen tuo kaari kuitenkin jää yksinkertaiseksi.

Saman miehen mielikuvituksesta kasvaneiden Vallan kääntöpuolen ja House of Cardsin vertailu tulee osoittaneeksi, miksi niin moni lahjakkuus on siirtynyt elokuvista tv-sarjojen puolelle: päästäkseen kertomaan huomattavasti monisyisempiä tarinoita kuin elokuvan noin kahteen tuntiin mahtuu.

House of Cardsin kolmas tuotantokausi tulee nähtäville 27. helmikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat