Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuunatsit saivat Yleltä juhlavan teemaillan

Monella tapaa ainutlaatuinen Iron Sky ansaitsee kyllä härdellinsä

Radio ja TV
 
Yle
James Washington (Christopher Kirby) ja Renate Richter (Julia Dietze) tapaavat Kuussa.
James Washington (Christopher Kirby) ja Renate Richter (Julia Dietze) tapaavat Kuussa. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Iron Sky: Director's Cut
Suomi/Saksa/Australia 2012
Ohjaus Timo Vuorensola
TV2 klo 21.10

TieteiskomediaIron Sky esitetään lauantaina televisiossa juhlavissa puitteissa. TV2:n Iron Sky -illassa elokuvasta esitetään 20 minuuttia pidempi ohjaajan versio, jonka voi katsoa halutessaan myös ohjaaja Timo Vuorensolan kommenttiraidan kanssa kuin dvd:ltä ikään.

Leffan jälkeisessä suorassa lähetyksessä Vuorensola ja elokuvakriitikko Kalle Kinnunen keskustelevat muun muassa Iron Sky -ilmiöstä ja elokuvan tulevasta jatko-osasta. Jos sekään ei riitä, niin tuntia ennen elokuvaa voi virittäytyä tunnelmaan kuuntelemalla Yle Puheelta talk show'ta, jossa ääneen pääsevät sekä Iron Skyn tekijät että fanit.

Tv-esityksen ympärille kasattu teemailta-härdelli ei oikeastaan tunnu häiritsevältä paisuttelulta. Iron Sky oli ilmestyessään monella tapaa ainutlaatuinen suomalainen elokuvatapaus: uraauurtavalla joukkorahoituskampanjalla alkuun saatettu, kuusi vuotta tekeillä ollut tieteisseikkailu – josta tuli 7,5 miljoonan euron budjetillaan vielä Suomen kallein elokuva (vaikka tuotantoapua saatiin parista muustakin maasta).

Iron Skyn idean voi tiivistää kahteen sanaan: natsit kuussa. Tummaihoinen miesmalli James Washington ( Christopher Kirby ) on lähetetty kuuhun osana Yhdysvaltain presidentin vaalikampanjaa. Washington ei ehdi viettää kuukävelyllä montaakaan minuuttia, kun joutuu kuunatsien vangiksi.

Hakaristin muotoisessa tukikohdassa selviää, että natsit ovat majailleet kuussa toisen maailmansodan loppuhetkistä lähtien. Vuosikymmenien aikana kuunatsien teknologia on kuitenkin jäänyt polkemaan paikoilleen, eikä suunnitelma maapallon valtaamiseksi ole siksi edennyt.

Ratkaisu löytyy Washingtonin älypuhelimesta. Kun puhelimen akku hyytyy, natsikomentaja Klaus Adler ( Götz Otto ) lähtee arjalaiseksi valkaistun Washingtonin kanssa maapallolle. Retkikunnan mukaan livahtaa myös nuori opettajatar Renate, joka alkaa maahan päästyään epäillä natsi-ideologian mielekkyyttä.

Iron Sky ei oikein löydä linjaansa. Selkein virhe on ollut painottaa juonessa poliittista satiiria. Siihen tekijöiden paukut eivät riitä, vaan vitsit ovat rautakangesta väännettyjä ja vanhentuneita. Sarah Palinia parodioiva presidenttihahmo ( Stephanie Paul ) ei esimerkiksi elokuvan ilmestymisvuonna ollut enää mitenkään ajankohtainen hahmo.

Heikoimmillaankaan juoni ei silti aiheuta myötähäpeää, ja nopeasti etenevä elokuva viihdyttää muutenkin vaivatta. Ohjaajana Timo Vuorensola on hämmästyttävän varmaotteinen, kun ottaa huomioon, että ansioluettelossa oli ennen tätä ainoastaan yksi pitkä elokuva, harrastelijavoimin tehty hupailu Star Wreck: In the Pirkinning (2005).

Ja toki on mainittava Iron Skyn tietokone-efektit, jotka ovat täysin maailmanluokkaa – siitäkin huolimatta, että tehostetykitykseen alkaa loppuvaiheessa jo turtua.

Iron Skyn director's cut ei tuo normaaliversion nähneille paljoakaan lisäelämyksiä.

Suurinta osaa sinne tänne ripotelluista pidennyksistä ei välttämättä edes huomaa. Eivät lisäminuutit elokuvaa toisaalta huononnakaan.

VaikkeiIron Skystä tullutkaan kaupallisesti suurta hittiä, oli sen saama kansainvälinen huomio sen verran laaja, että jatko-osa on tekeillä. Iron Sky 2: The Coming Race sijoittuu maapallon sisältä löytyvään viidakkomaailmaan.

Ennakkotietojen mukaan leffassa nähdään ainakin dinosauruksella ratsastava zombie- Hitler, muotoaan muuttavia liskoihmisiä ja Duudson- Jarppi Jeesuksen roolissa.

Vuorensola varmaankin tykkää kasata elokuviinsa kaikki mahdolliset siistit ja hassut jutut, jotka vain päähän pälkähtävät. Siitä voi syntyä viihdyttävää, muttei välttämättä kovin muistettavaa jälkeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat