Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemman ja oikean kohtaamispiste on tässä

Tapio Piiraisen pienimuotoisessa tv-draamassa entiset arkkiviholliset Iiro Viinanen ja Esko Seppänen ystävystyvät

Radio ja TV
 
Yle
Esko Seppänen (Kari Heiskanen) ja Iiro Viinanen (Pertti Sveholm) matkustavat yhdessä Lappiin.
Esko Seppänen (Kari Heiskanen) ja Iiro Viinanen (Pertti Sveholm) matkustavat yhdessä Lappiin. Kuva: Yle
Arvio: tv-elokuva
Kotikatsomo: Vasen ja oikea
Käsikirjoitus ja ohjaus Tapio Piirainen
Pääosissa Kari Heiskanen, Pertti Sveholm
TV1 klo 21.05

Vastakkainasettelujen aika ei ole ohi, mutta vuosien kuluessa rajat saattavat siirtyillä. Politiikan vanhat viholliset, vasemmiston entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Esko Seppänen ja lamavuosien valtiovarainministeri, pataporvari Iiro Viinanen, kohtasivat toisensa uudenlaisissa merkeissä ja löysivät keskusteluyhteyden. Sen pohjalta julkaistiin vuonna 2012 kirja Vasen oikea, oikea vasen.

Yhdistävä tekijä ei löytynytkään ensin politiikasta. Molemmat herrat sairastavat Parkinsonin tautia, ja sen pohjalta käytiin ensimmäiset privaatit keskustelut. Yllättäen he eivät olleet politiikassakaan kaikessa eri mieltä.

Tapio Piirainen keksi dramatisoida miesten ystävystymisen. Julkaistu kirja perustuu kirjeenvaihtoon, mutta Piiraisen tv-draamassa Viinanen ja Seppänen tapaavat lounailla ja matkustavat yhdessä Lappiin. Idea on sympaattinen ja erilainen. Hyvä, että joku uskoo vielä politiikan ja talouden kiinnostavan.

Toteutuskin on yksinkertainen. Eihän siihen juuri muuta tarvita kuin kaksi hyvää näyttelijää. Piirainen valitsi ilmeisimmät: Viinasta näyttelee Pertti Sveholm ja Seppästä Kari Heiskanen.

Seppänen on monisanainen teoreetikko, kun taas Viinanen väittää, ettei piittaa teorioista lainkaan. Seppänen on myös enemmän äänessä ja Viinanen melkein koko ajan altavastaajana.

Kun keskustelu siirtyy "herra Parkinsonista" politiikkaan, ensin käydään läpi lama-ajan tapahtumat. On tietysti selvää, että juuri siinä aihepiirissä Viinanen joutuu puolustuskannalle.

Talousaiheista ei hevin synny sujuvaa dialogia, mikä on harmi, koska lamavuosissa olisi niin paljon penkomista. Tv-elokuvasta syntyy vaikutelma, että aihe vain ohitetaan ja siirrytään seuraaviin.

Toisaalta miesten ideologiset erot tulevat selkeämmin esiin, kun koukataan ensin vuoden 1918 kautta (Seppäsen mukaan jääkärit olivat terroristeja) reaalisosialismiin ja nykykapitalismiin.

Viinanen ei käytä itsestään nimitystä kapitalisti, eikä Seppänen kutsu itseään kommunistiksi kuin poikkeustapauksissa. Kun lopulta päädytään nykyaikaan ja Fortumin optioihin, miehet alkavat olla samoilla linjoilla. Ahneus on saanut taloudessa liian suuren vallan.

Dialogi on välillä todella paperista, vaikka epäilemättä kokeneet poliitikot saattavat oikeasti puhua juuri näin vaikka saunan lauteilla. Ensimmäisissä tapaamisissa Piirainen näyttää herrojen ärtymistäkin, ja myöhemmin puhe kääntyy henkilökohtaisemmaksi, kun Seppänen ryhtyy kertomaan syöpään kuolleesta pojastaan. Siitä taas sukeutuu keskustelu eutanasiasta.

Sveholm ja Heiskanen korostavat rooleissaan pidättyväisyyttä. Mallia lienee otettu päähenkilöiden julkisista esiintymisistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat