Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runonlaulaja auttaa muistamaan

Selma Vilhusen pitkässä dokumentissa on ainekset kahteen erilaiseen elokuvaan

Radio ja TV
 
Yle
Kuva- ja sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen (kesk.) etsii lohtua ja iloa runonlauluopinnoista.
Kuva- ja sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen (kesk.) etsii lohtua ja iloa runonlauluopinnoista. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Laulu, Suomi 2014
Ohjaus ja käsikirjoitus Selma Vilhunen
TV1 klo 21.30

Viime tammikuussa elokuvaohjaaja Selma Vilhunen teki historiaa nousemalla kaikkien aikojen toiseksi suomalaiseksi Oscar-ehdokkaaksi.

Teos oli vajaan seitsemän minuutin hirtehinen lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa?, jossa nuori lapsiperhe yrittää ehtiä kesähäihin Helsingin ydinkeskustan Vanhaankirkkoon.

Viime keväänä Vilhunen (s. 1976) oli ajankohtainen myös toisella kiitetyllä ohjauksella, huhtikuussa teatterilevitykseen tulleella pitkällä Laulu-dokumentillaan.

Mutta siitä olivat kaupunkielämän hoppu, hyörinä ja häly kovin kaukana, kuten kaikki huvikin.

Vajaan kolmen vuoden aikana kuvattu vähäeleinen elokuva kertoo ennen kaikkea kahden erilaisen ihmisen yksityisestä surutyöstä ja samalla myös musiikin parantavasta voimasta.

Dokumentin ensimmäinen kolmannes saattaa johtaa silti harhaan, sillä viipyilevän tarinan pääosassa vaikuttaa olevan vanha kainuulainen runonlaulaja Jussi Huovinen (s. 1924).

Häntä pidetään viimeisenä elävänä lenkkinä Kalevalan syntyvaiheiden maailmaan.

Leskeksi hiljattain jäänyt Huovinen on Vilhuselle silti paremminkin kehys, johon hän ripustaa keskeisemmän tarinansa. Se kertoo Huovisen lauluoppilaaksi hakeutuneesta kuvataiteilijasta Hanneriina Moisseisesta (s. 1978), joka valmistelee elokuvan kuluessa hyvin henkilökohtaista taidenäyttelyä ja sarjakuvakirjaa.

Kahteen osaan jaetussa Laulussa olisi kiinnostavat ainekset kahteen erilliseen teokseen, mutta nyt molemmat jäävät vähän keskeneräisiksi, typistetyiksi.

Katoavaa vienalaista runonlaulua sekä kuuluisien runonlaulajien sukuun syntynyttä Jussi Huovista 80-minuuttinen dokumentti ei taustoita juuri lainkaan. Saati kertaa hänen – arvattavasti kiinnostavia – elämänvaiheitaan.

Yhtä lailla puolinaiseksi jää kuva Hanneriina Moisseisesta, joka yrittää päästä yli lapsuutensa suuresta traumasta, insinööri-isän edelleen selvittämättömästä katoamisesta kesällä 1989.

Dokumentti antaa ymmärtää kautta rantain, että runonlaululla on merkittävä terapeuttinen rooli tässä prosessissa ja että opiskelu Huovisen kanssa auttoi Moisseista palauttamaan sekä kadonneen äänensä että muistinsa.

Musiikilliset merkit eivät vain puhu tämän puolesta, eivätkä välttämättä edes keskinäiset, hyvin harvasanaiset keskustelut.

Silti on vaikea uskoa, että Moisseinen ja Huovinen istuivat samassa syrjäisessä kainuulaisessa hirsipirtissä kaksistaan viikkoja näin mietteliäinä, näin alleviivatun vakavina. Tai vain läsnäolevan kameran vaivaannuttamina.

Vaikutelmallinen Laulu olisi saattanut hyötyä keskittymisestä enemmän runonlauluun, joka on kuitenkin tarinan herkintä materiaalia sekä muistinvaraisena perimätietona myös katoavinta.

Käsin kuvitettuja käspaikkaliinoja voi ripustaa aina museoiden seinille sekä sarjakuvia painaa kirjoihin, mutta runolauluja ei. Eikä runonlaulajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat