Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isä, poika ja lopunajan henki

Cormac McCarthyn taidokkaan vähäeleinen, Pulitzer-palkittu romaani muokkautui niukkasisältöiseksi elokuvaksi

Radio ja TV
 
Hero
Joukkotuhon jälkeisessä maailmassa isää ja poikaa (Viggo Mortensen ja Kodi Smit-McPhee) uhkaavat kylmyys, nälkä ja kannibaalit.
Joukkotuhon jälkeisessä maailmassa isää ja poikaa (Viggo Mortensen ja Kodi Smit-McPhee) uhkaavat kylmyys, nälkä ja kannibaalit. Kuva: Hero
Arvio: elokuva
Tie ★★★
The Road, USA 2009
Ohjaus John Hillcoat
Pääosissa Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron, Robert Duvall
Hero klo 21.00 (K16)

Amerikkalainen Cormac McCarthy (s. 1933) on nykyisin yksi vakioehdokkaista, kun veikkaillaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittajaa. Merkittävä askel matkalla arvostuksen kärkeen oli McCarthyn tuorein romaani, taitavan tummasävyinen Tie vuodelta 2006.

Romaanin filmatisoinnissa Viggo Mortensen ja Kodi Smit-McPhee näyttelevät isää ja poikaa, jotka taittavat jalan matkaa joukkotuhon jälkeisessä maailmassa.

Palaneiden maisemien läpi kulkevalla tiellä henkeä uhkaavat kylmyys, nälkä ja kannibaalit.

Kaikki tämä kerrotaan meille isän sanoin heti alussa. Ei välttämättä kannattaisi. Kun tuhon jälkeisen maailman perusasiat ovat tiedossa, pitkän matkan varrelle ei jää juurikaan tilaa katsojan omille havainnoille.

John Hillcoatin ohjauksen puutteena voi pitää sitäkin, että elokuvan alkuun ei ole haluttu istuttaa vihjettä tulevista ongelmista. McCarthyn romaanissaan antama vihje terävöittää alkuperäisteoksen alkua, keskikohtaa ja loppua. Tällaista lisäpainetta elokuvakin olisi kaivannut, sillä asioiden tila muuttuu harmaissa maisemissa harvoin.

Onneksi lisävirtaa tuovat miehen unet. Niissä siirrytään aikaan, jolloin myös vaimo ( Charlize Theron ) oli vielä elossa.

McCarthyn kymmenestä romaanista on tehty neljä pitkää elokuvaa. Tien lisäksi niistä ovat Suomeen asti päätyneet Billy Bob Thorntonin tunne-elämältään vaisu Kaikki kauniit hevoset (2000) ja Coenin veljesten oivan kylmäverinen nykylännen tarina Menetetty maa (2007), joka palkittiin neljällä Oscarilla.

Lisäksi elokuvateattereissa on nähty McCarthyn käsikirjoitukseen perustuva viiltävän julma huumekaupan kuvaus The Counselor (2013), jonka ohjasi Ridley Scott.
Tommy Lee Jonesin
televisioelokuva The Sunset Limited (2011) puolestaan pohti kohtalaisen älykkäästi uskontoa ja itsemurhaa McCarthyn näytelmän pohjalta.

Keskimäärin voi sanoa, että McCarthyn ilmaisutavan vähäeleisyys on siirtynyt myös hänen tekstiensä filmatisointeihin. Tien kohdalla on kuitenkin käynyt niin, että elokuvasta on tullut romaania vähäeleisempi, jolloin niukkuutta on jo liiaksikin.

Mitäänsanomattomaksi jää etenkin Smit-McPheen esittämä poika, paria hyvää hetkeä lukuun ottamatta. Osin tämä johtuu näyttelijäntyöstä, osin ohjaajan valinnoista.

Elokuvaa katsoessa ei esimerkiksi huomaa ihmeempää sisältöä kohdassa, jossa mies ja poika poikkeavat retkellään isän lapsuudenkotiin. Vasta kirjaa lukiessa pojan reaktio isän muisteluun tekee vaikutuksen: "Poika katsoi isäänsä. Katseli miten hänelle näkymättömät haamut vaativat isää valtaansa."

Pojalle aika ennen joukkotuhoa on tuntematon ja siksi pelottava. Aika joukkotuhon jälkeen puolestaan on tuttu ja siksi pelottava.

Myös jälkimmäinen, elokuvallisempi pelottavuus jää filmatisoinnissa vajaaksi. Välillä isä ja poika etenevät varovaisesti, välillä kuolemanvaara unohtuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat